5 december 2017

Het Punt van Onvermijdelijkheid, mijn nieuwe roman

Relaties, wat een fascinerende wereld van aantrekking en afstoting!

Het zoeken naar of hebben van een relatie lijkt wel op een erotische dans tussen hunkering en angst, tussen eigenliefde en liefde voor de ander, tussen ‘Ik’ en ‘Wij’.

De vele hoogte- en dieptepunten in relaties (hemel en hel) die ik niet alleen privé, maar ook in mijn werk als huisarts en als relatietherapeut heb beleefd, zijn voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie geweest voor het schrijven van mijn roman: Het Punt van Onvermijdelijkheid.

Ja, eindelijk is het ervan gekomen: ik heb een roman voltooid, een magistraal liefdesverhaal waar ik meer dan zeven jaar aan heb gewerkt. Niet continu natuurlijk. Soms waren er schrijfexplosies die wekenlang aanhielden, dan weer lag het document maanden onaangeroerd, tot ik weer tijd en zin had om er verder aan te werken. Soms liep ik tijdenlang met een bepaald idee rond voor ik het op papier kreeg, soms ook ging ik schrijven en kon dan niet meer stoppen, omdat de hoofdpersonen in het boek het op hun heupen kregen. Dat is een heel aparte sensatie, dat je als schrijver gepakt wordt door het verhaal, dat zich als het ware vanzelf ontplooit. Het leek wel een rollercoaster aan spannende gebeurtenissen en hevige emoties die me meevoerden, dan welden er spontane beelden en dialogen op, als verre echo’s uit het verleden of uit een nog onbekende toekomst. Het schrijven was een enerverende maar ook een enorm vreugdevolle ervaring die mij veel voldoening heeft gegeven.

Een boek schrijven is niet een bezigheid die nou erg ‘gezellig’ is. Er is weinig gezelligs aan om je dagen achtereen in stilte terug te trekken voor je beeldscherm, met een lauwe kop thee naast je toetsenbord en met koude voeten van al het ‘hoofdwerk’. Je hebt het met je partner over je hoofdpersonen, hun karakter, hun eigenaardigheden, alsof je over goede bekenden spreekt, waar zij echter totaal geen weet van heeft. Je gaat met een traan over een dramatische gebeurtenis aan tafel of je hebt ineens een binnenpretje over een komische inval, en je gezin kijkt je dan niet-begrijpend aan: ‘Papa heeft zeker weer zitten schrijven’.

Mijn partner is de eerste aan wie ik het heb laten lezen. Spannend! Hoe reageert ze, wordt ze geraakt, neemt het verhaal haar mee? Kan ze om mijn komische vondsten lachen, haakt ze af? Natuurlijk komt er commentaar, kritiek. Mijn partner denkt gelukkig mee, steunt me, doet suggesties voor verbetering, of doet er soms het zwijgen toe (wat dan weer ruimte laat voor allerlei doemscenario’s in mijn hoofd).

En dan komt het punt van onvermijdelijkheid: mijn manuscript is min of meer klaar. Het is een geweldig boek geworden! Ik heb alles gegeven, het beste uit mijzelf, verwerkt tot een meeslepende liefdesroman, waarin de spirituele ontwikkelingsweg van de hoofdpersonen voorop staat. Nu wil ik het gaan uitgeven. Het is een creatie die ik aan de wereld wil tonen. Voor wie heb ik het geschreven, wie vormen mijn doelgroep? Op de eerste plaats is het een boek voor wie dol is op een romantisch liefdesavontuur. Er zit humor in, spanning, venijn, erotiek, drama, verlangen, idealisme en onvoorwaardelijke liefde. Eigenlijk alles uit het dagelijkse leven. Daarnaast biedt het veel moois voor therapeuten en coaches, die zich bezighouden met relaties en met de ontwikkelingsweg van hun cliënten. Het boek geeft je ook te denken: wat zou ik doen in die bepaalde situatie, hoe staat het met mijn eigen relatie?

Na tientallen (!) verbeterrondes heb ik het manuscript eindelijk opgestuurd naar een paar uitgevers. Dan is het wachten, minimaal 3 maanden, soms wel een halfjaar. De kans op afwijzing is heel erg groot, want Ik ben een debutant, een ‘nobody’ in de schrijverswereld, en dus een risico voor commercieel ingestelde uitgevers.

Maar gelukkig is er een uitgever die meteen enthousiast reageert en bereid is om de risico’s te delen. In de loop van volgend jaar zal mijn boek eindelijk het licht zien.

Wil je echter alvast een voorproefje? Dat kan. Ik geef hier de eerste twee hoofdstukken weg!

Geniet ervan! Graag verneem ik je reactie hierop!

Albert Jansen

Lees hier alle columns van Albert Jansen 

Geschreven door:
Albert Jansen

Categorie
Column Liefdesbrief aan therapeuten

Delen:

Populair artikel: