11 april 2017

“Je wilt prikkelbare darm niet verwarren met darmkanker”

Hypnotherapeute Bianca Jonkers

Hypnotherapeut Bianca Jonkers hielp honderden cliënten met het Prikkelbare Darm Syndroom. Bij slechts één persoon sloeg de behandeling niet aan. Haar aanpak? “Houd je aan de richtlijnen, maar school jezelf ook bij en denk out of the box.”

‘Focus je op de plek in je buik die pijn doet. Leg je hand er maar op. Adem diep in en uit. Ik tel van drie tot één. Wat zie je? Wat merk je?’

‘Ik zie een hele grote zwarte brok.’

‘Loop er eens omheen, kijk ernaar. Kun je die brok kleiner maken?’

‘Ja.’

‘En hoe voelt dat?’

‘Prettig.’

‘Wil je er vanaf?’

‘Ja.’

‘En nu?’

‘Ik wil hem weggooien. In mekaar stampen.’

‘Ga je gang.’

Een successcore van 85 procent
Zo zou een pds-hypnotherapiesessie kunnen verlopen. Na ongeveer zeven sessies zijn klachten als kramp, diarree of verstopping bij tenminste 85 procent van de patiënten grotendeels of geheel verdwenen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dit.

Bianca: “Je kunt heel bewust denken ‘ik til mijn arm op’, maar je kunt niet tegen je geest zeggen ‘breng mijn darmen tot rust’. Met hypnotherapie beïnvloed je op onbewust niveau je darmen om op een normale manier te werken. Daarom is het zo succesvol.”

Iemand die met gebogen rug en hangende schouders binnenkomt, loopt vervolgens rechtop de deur uit. Ontspannen en zelfverzekerd. “Dat blijft bijzonder”, vindt Bianca, die al tien jaar pds behandelt met hypnotherapie.

Trance is als mediteren
Bij hypnotherapie ruim je verstoringen in de verbinding tussen de hersenen en darmen op symbolische wijze op. Net zoals in dromen werkt het onderbewuste namelijk met symbolen. Een hypnotherapeut brengt de patiënt in een lichte trance.

“Trance is net als mediteren of over het strand lopen, zeg ik tegen cliënten die bang zijn om controle te verliezen. Er gebeurt niets wat je niet wilt. Het betekent alleen dat je heel gefocust bent op één ding.” In dit geval het beeld dat opkomt in je onderbewuste.

“Waarom iemand een zwarte brok ziet? Geen idee. Dat is ook niet belangrijk. Een hypnotherapeut is geen arts en geeft geen diagnose. Bovendien heeft iemand al een diagnose: pds. De darmen functioneren niet goed, en daarmee gaan we aan het werk.”

Analyseren niet verstandig
Een andere reden om de oorzaak niet te analyseren: dan stop je het onbewuste proces, en neemt ‘je bewuste’, het denken, het over. ‘Laat het een paar dagen bezinken. Voel je dan nog de behoefte om erover te praten, dan kan dat’, adviseert Bianca haar patiënten. Meestal is die behoefte er niet. “Ik weet niet wat er gebeurd is, maar het werkt”, zeggen patiënten vaak.

Wat er precies gebeurt tijdens een sessie is moeilijk aan te tonen, maar mogelijk beïnvloeden overtuigingen die cliënten van jongs af hebben opgeslagen in het brein het functioneren van de darmen. Bianca: “Ik behandel een cliënt die wel vijf keer de wc bezoekt voordat ze de deur uitgaat. Moet je dan iedere keer poepen, vraag ik. Nee. Waarom doe je het dan? Dat ben ik nou eenmaal gewend. Ze heeft zichzelf zo ‘geprogrammeerd’.”

‘Moet je nu alweer naar de wc?’
Stel dat je als kind al last had van je darmen. Je moest regelmatig naar de wc. Ook precies op het moment dat je gezin op het punt stond om weg te gaan. ‘Moet je nu alweer naar de wc’, zegt je moeder. ‘Je moet altijd naar de wc.’ Zo’n reactie kan de klachten die je al had verergeren. Op onbewust niveau sla je nu de overtuiging op dat je altijd naar de wc moet. En dat doe je in het hier en nu nog steeds.

Hypnotherapeute Bianca Jonkers

Zo’n programmering kan dus in symbolische wijze als een zwarte klomp in je onderbewuste naar boven komen. Als je dat vervolgens weer op symbolische wijze opnieuw programmeert – door het kapot te slaan – verandert ook de cognitieve overtuiging ‘ik moet altijd naar de wc’. “Maar de cliënt moet ook minder naar de wc gaan”, zegt Bianca. “Als je alleen op onbewuste niveau iets verandert en niet in het hier en nu, programmeer je jezelf opnieuw en werkt de therapie niet.”

Eén keer had Bianca een patiënt onder behandeling die alles van de tweewekelijkse sessie af liet hangen en zelf geen verantwoordelijkheid nam. “Dit is de enige cliënt tot nu die ik niet heb kunnen helpen.”

Darmmanagementprogramma
Bianca maakt gebruik van het basisprogramma voor geregistreerde PDS-hypnotherapeuten: het darmmanagementprogramma, opgezet door gastro-enteroloog Peter Whorwell in 1982. Bij deze specialisatie leer je heel gericht met pds-klachten werken. Specifieke klachten in de darm kunnen iets vertellen over het gedrag van de patiënt. Iemand die niet op de linkerzij kan slapen vanwege een overactieve darm kan moeite hebben met dingen los laten. “Psychologisch gezien neem je met je dikke darm indrukken op van buitenaf. Met het deel aan de linkerzijde laat je die indrukken los”, legt Bianca uit.

Praat patiënten niets aan
“Maar”, waarschuwt ze. “Goed luisteren naar de patiënt en vragen stellen is belangrijk. Blijf open minded, vul niets in en stuur niet. Je wilt patiënten niets aanpraten.” Bianca doelt op de verhalen in de media over een hypnotherapeuten die cliënten bijvoorbeeld seksueel misbruik aanpraten.

Ze heeft het gevoel dat therapeuten vaak op hun eigen ‘kleine eilandje’ zitten. “Prima dat je uitvoert wat je geleerd hebt, maar kijk ook verder. Er zijn zoveel waardevolle technieken die je kunt toepassen. Daag jezelf uit. School jezelf bij. Denk out of the box.”

Het darmmanagementprogramma heeft Bianca aangevuld met mindfulness-technieken en ademtherapie. “Als je diep ademt naar je buik masseer je als het ware je darmen, zodat die ontspannen. Met mindfulness verplaats je je aandacht van pijn in je buik naar ademhaling. Klachten kunnen dan verminderen.” Mindfulness helpt ook bij bewustwording. “Let eens op wat je eet. Heb je meer last als je vlees of zuivel eet? Als je snel onderweg iets eet? Of als je stress hebt? Pak dingen ook extern aan.”

Goede contacten darmspecialisten
Darmspecialisten in het ziekenhuis raken steeds vertrouwder met hypnotherapie, ervaart Bianca. Ze neemt contact op met pds-verpleegkundigen in het ziekenhuis en onderhoudt goed contact met de specialisten. “Is de cliënt bij mij onder behandeling? Dan stuur ik altijd een bericht. Ook aan het einde mail ik een evaluatieformulier. Dit draagt bij aan het goede contact. Niet alle complementair therapeuten doen dat.”

Bianca behandelt alleen cliënten met een doorverwijzing; een eis vanuit de vereniging voor samenwerkende pds-therapeuten. “Stel dat iemand darmkanker heeft in plaats van pds en je maakt de darm minder gevoelig met hypnotherapie. Die persoon mist dan misschien belangrijke signalen. Uiteraard is medische en psychosociale basiskennis ook onmisbaar. Ik wil burn-outklachten of autisme kunnen herkennen. Beiden kunnen invloed hebben op de darmen.”

Meer artikelen over PDS:
Het Mysterie van het Prikkelbare Darm Syndroom
7 tips om prikkelbare darmen onder controle te krijgen

Geschreven door:
Marijke Van Der Linde

Categorie
Behandelmethoden Interview

Delen:

Populair artikel: