9 januari 2018

“Voeding speelt bij mij overduidelijk een rol bij psoriasis”

Roy Hulshof. Foto Maarten Nauw

Tien jaar geleden kreeg Roy Hulshof (33) – Nederlands’ eerste psoriasismodel – hevige huiduitslag. Van onder tot boven zat hij onder de wit-rode schilferige plekjes. Pillen, zalfjes, lichttherapie, niets hielp. Totdat hij startte met een speciaal dieet.

“Het begon met plekken op mijn oog en geslachtsdelen. De huid schilferde en was pijnlijk. Onlangs was ik nog ‘ontdekt’ als model en kreeg ik de eerste opdrachten voor televisie en magazines binnen. ‘Je hebt psoriasis, vier verschillende vormen en ook nog twee andere huidziekten’, zei de dermatoloog. Ik schrok me kapot.

Auto-immuunziekte
Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte; je lichaamseigen cellen worden aangevallen. De celdeling van je huid is als het ware op hol geslagen. Inderdaad: niet lang na de diagnose werd ik gekweld door gevoelige plekken op mijn gezicht, armen, ellenbogen, benen, oren en zelfs ogen. Soms zag ik twee weken niets omdat mijn hoornvlies werd aangetast. Door urticaria, een van die andere huidziekten, kreeg ik ook nog ontzettende jeuk als ik in aanraking kwam met water.

Naast de lichamelijke ongemakken schaamde ik me kapot over hoe ik eruit zag. Op mijn werk droeg ik alleen nog maar lange mouwen. Collega’s stelden vragen: wat zit er op je oog? Wat verberg je onder je mouwen? Toen heb ik het maar verteld. Ik werkte in de zorg en was bij bepaalde patiënten opeens niet meer welkom. Kort daarna werd mijn contract niet verlengd. Tien jaar geleden was psoriasis minder bekend, misschien dachten ze dat het besmettelijk was. Het modellenwerk kon ik ook wel vergeten. Mijn wereld stortte in en ik kwam in een depressie terecht.

Psoriasismodel
Gelukkig wist ik er op eigen kracht weer uit te krabbelen, vastbesloten om me weer goed te voelen. Ik besloot van mijn ziekte mijn werk te maken en psoriasismodel te worden. Ik schreef me in bij verschillende modellenbureaus. Mijn eerste uitnodiging kwam van de psoriasisvereniging. Zij vonden mijn initiatief zo mooi en interviewden en fotografeerden me voor het ledenblad. Ik liet mijn aangetaste huid zien. Ook met psoriasis kun je mooi zijn, was mijn boodschap.

Toen is het balletje gaan rollen: ik mocht namens de vereniging spreken op verschillende congressen in Europa en werkte mee aan campagnes om de huidaandoening meer bekendheid te geven. Ondertussen zocht ik naar verlichting van mijn klachten. Psoriasis is en blijft geen pretje, ook al kun je het helemaal accepteren. Ik had al een hele berg reguliere tabletten, zalfjes en lichttherapie uitgeprobeerd. Niets werkte. Sommige plekken verdwenen wel, maar dan kwamen er op andere lichaamsdelen weer nieuwe bij.

Gluten & tarwe
Van lotgenoten hoorde ik dat hun huid opknapte nadat ze waren gestopt met het eten van gluten. Volgens bepaalde theorieën is psoriasis een reactie op voedselintolerantie of laait de aandoening in elk geval op als je voeding eet waar je niet goed tegen kunt. Alhoewel psoriasis bekend staat als een huidaandoening kan het zich ook ontwikkelen op de spieren, pezen, gewrichten, keel en darmen. Vaak zeggen mensen ‘waar maak je je druk om, het zijn maar plekjes op je huid.’ Maar ook de binnenkant van je lichaam wordt aangetast.

Darmproblemen
Veel mensen met psoriasis hebben ook last van hun darmen. Ze kampen bijvoorbeeld met de ziekte van Crohn of coeliakie. Ikzelf ben gediagnostiseerd met prikkelbare darm syndroom en heb regelmatig een opgeblazen gevoel, diarree afgewisseld met obstipatie en vermoeidheid omdat het veel energie kost om bepaalde voeding te verwerken.

Een natuurarts adviseerde mij om geen tarwe te eten. Ook daar kun je een intolerantie voor hebben. Uit een onderzoek in het ziekenhuis kwam welleswaar naar voren dat ik geen koemelkallergie heb, toch reageer ik heftig op lactose. Na een bakje yoghurt krijg ik meteen buikpijn. Zo’n test hoeft dus niets te zeggen; je merkt zelf wel wat niet goed is voor je. Om die reden wilde ik ook geen suiker meer. Ik geloof dat teveel zoetigheid ongezond is, zeker als je al darmproblemen hebt.

Nog maar enkele plekjes
Ik besloot het grondig aan te pakken en liet gluten, tarwe, lactose en suiker staan. Al snel voelde ik me een stuk energieker en de plekken werden rustiger. Voorheen was ik voor 95 procent bedekt met psoriasis. Sinds ik dit dieet volg – nu zo’n twee jaar – heb ik nog maar enkele plekjes op mijn gezicht, armen en nagels. Wat ook lijkt te helpen is consentyx, een biologisch medicijn dat de afweerreacties van het lichaam onderdrukt. Maar het is overduidelijk dat het dieet de grootste impact heeft.

Roy Hulshof. Foto Maarten Nauw

Een nadeel is dat ik erg ben afgevallen. Door ondergewicht raak je verzwakt en dat komt psoriasis ook niet ten goede. Daarom drink ik dagelijks proteïne shakes. Voordat je met een dieet start, is het verstandig om te overleggen met een diëtist of dermatoloog. Je moet wel mondig zijn, want het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat er een link is tussen psoriasis en voeding. Het kan zijn dat de therapeut daarom niet direct wil helpen. Een natuurarts is soms een beter idee. Stop in elk geval nooit zomaar met gluten, tarwe, lactose en suiker. Als je te snel afvalt kan je juist nog meer uitbraken krijgen en oververmoeid raken. Je moet het rustig afbouwen.

Wennen aan het dieet
Ik moest in het begin erg wennen aan het dieet. Boodschappen doen duurt bijvoorbeeld erg lang: je moet alle verpakkingen goed lezen. Maar nu kan ik goed inschatten wat ik beter kan laten staan. Ik eet veel noten, vis, kip, rundvlees, glutenvrij brood, wortels en sperziebonen. Gekruid eten, uien, bonen en alcohol laat ik meestal staan. Gelukkig bestaat er zoiets als glutenvrijbier en dat is best lekker.

Soms houd ik me niet aan het dieet. Als we iets leuks gaan doen met de familie of een vriend heeft heel lang in de keuken gestaan om iets lekkers te maken waar gluten in zitten bijvoorbeeld. Ik wil genieten van het leven en niet alleen maar bezig zijn met mijn dieet. Dan maar tijdelijk wat meer plekjes.

Momenteel zet ik mij fulltime in voor mensen met psoriasis. Ik ben regiobestuurder van de vereniging in Limburg en help met het opzetten van een jongerenverenging. Ik vind dat er meer aandacht moet komen voor de psychologisch impact van de aandoening en vertel daarom graag mijn verhaal. Psoriasis is meer dan plekjes op de huid en je hoeft je er niet voor te schamen. Zodra de visagiste voor een fotoshoot de poederdoos tevoorschijn haalt zeg ik altijd: laat dat maar zitten. Ik wil de plekken niet verdoezelen, ik wil ze juist laten zien.”

Geschreven door:
Marijke Van Der Linde

Categorie
Interview Voeding

Delen:

Populair artikel: