7 juni 2016

De wonderzolen van Coby Herder (86)

Podoposturaal therapeut/kinesioloog Coby Herder (86) ontvangt nog steeds patiënten. Foto Maarten Nauw

Leeftijd speelt geen rol bij podoposturaal therapeut/kinesioloog Coby Herder. Op 86-jarige leeftijd ontvangt ze nog steeds patiënten. Met haar scherpe blik, handgemaakte zooltjes en schat aan ervaring helpt ze menigeen blijvend van allerlei klachten af.

Eén blik en Coby meent te weten wat er met je scheelt, ondanks haar slechte oog. “Doe je jas eens uit. En ga met beide voeten naast elkaar staan”, verzoekt ze mij vanuit haar woning en praktijkruimte in Purmerend. “Aha, ik zie het al”, gaat ze verder. “Je hebt een S-bocht in je ruggengraat. Er is een aantal wervels verschoven. Daar heb je nu misschien nog geen last van. Maar later kunnen daar allerlei klachten door ontstaan, zoals pijn in je rug, heupen of knieën.”

Heb ik ook profijt van haar zooltjes? Daarvoor is nader onderzoek nodig. Na een intake analyseert ze je anatomische houding grondig. “Veel lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn of een hernia, ontstaan door een onjuiste houding. Mijn zooltjes zijn daarom afgestemd op het hele lichaam, en niet alleen op de voet, zoals steunzolen.” Coby ontdekte dat steunzolen rug- en heupklachten juist kunnen verergeren.

Op grond van haar analyse corrigeert ze je houding met elementjes (delen van zooltjes). Net zo lang totdat je, op de millimeter na, anatomisch helemaal juist staat. “Na vijf minuten zijn je klachten weg, en weet ik wat voor zooltjes ik moet maken. Ik kraak of opereer je niet. Ik raak je lichaam niet eens aan. Eigenlijk is het is zo eenvoudig als wat.”

Bijna vijftig jaar geleden startte Coby haar carrière als pedicure en voetreflexoloog. Later studeerde ze elektro-acupunctuur en verdiepte zich in diverse onderdelen van de natuurgeneeskunde, zoals voeding en biochemische detoxificatie (het ontgiften van het lichaam). De diploma’s in haar praktijkruimte hangen bijna tot aan het plafond. Om voor vergoeding van verzekeraars in aanmerking te komen, haalde ze op 68-jarige leeftijd – ondanks een TIA en het overlijden van haar man – nog een diploma podokinesiologie. Deze alternatieve therapiesoort verhelpt met name nek-, schouder- en rugklachten door beïnvloeding van de actieve stand van de voet.

Twee weken voor het examen werd ze geopereerd aan haar linkeroog. Zooltjes slijpen met de machine was te gevaarlijk. Per hoge uitzondering mocht ze de zooltjes met de hand maken, met één afgeplakt oog, en werd daarvoor beloond met een tien. “De examinators geloofden niet dat ik ze met de hand had gemaakt”, vertelt ze.

De schade aan haar oog is blijvend, daarom maakt ze de zooltjes nog steeds handmatig, en dat heeft een groot voordeel. “Je kunt secuurder werken: 1 mm verschil en het lichaam staat niet recht. De zooltjes gaan jaren mee. Laatst ontving ik een kaartje: ‘Bedankt mevrouw Herder, uw zooltjes zijn goud waard’. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar rijk word ik er niet van: ik zie mijn patiënten nooit meer”, vertelt ze lachend.

Coby Herder . Foto Maarten Nauw

Coby ontvangt tegenwoordig gemiddeld twee cliënten per maand. “Ik wil niet teveel werken, anders is het niet leuk meer. Mijn lichaam is wel een beetje op.” De ‘gelukkigen’ zijn voornamelijk mensen uit haar omgeving. “Als ik iemand krom zie lopen, kan ik het niet laten er iets van te zeggen.” Zo verhielp ze de rugpijn van de makelaar, en de hernia van de dochter van de tandarts. De tandarts en al zijn assistenten lopen overigens ook allemaal op de zooltjes van Coby.

“Alle dokters uit deze omgeving weten wat ik doe. Maar ze sturen hun cliënten allemaal naar de fysiotherapeut, osteopaat of orthopeed en niet naar mij, omdat ik natuurgeneeskundige ben. Maar samenwerken is juist de clou!” Volgens Coby zouden mensen met kanker die onder behandeling zijn van een reguliere arts bijvoorbeeld veel baat hebben bij biochemische detoxificatie uit de natuurgeneeskunde. Dat paste ze toe op haar ex-danspartner, die nog elf jaar lang leefde nadat er een vergevorderd stadium van prostaatkanker bij hem was ontdekt.

“Hoe krijg je het voor elkaar vroeg de oncoloog aan mij toen we langs kwamen voor tussentijds onderzoek. Ik heb ooit een keer een cursus biochemische detoxificatie gevolgd. Als je het lichaam ontgift, krijgt kanker geen kans om verder uit te zaaien. Zoals ik al zei: het is een kwestie van logisch nadenken. We kunnen de reguliere geneeskunde niet missen, die is eeuwenoud, maar een arts heeft wel een beperkte blik. Als alternatief therapeut kijk je verder.”

Coby ontdekte ook colloïdaal zilver, een medicijn dat ontstekingen grondig aanpakt. “Zo’n 100-150 jaar geleden, toen farmaceutische fabrieken nog niet bestonden, werd colloïdaal zilver volop door artsen gebruikt. Tegenwoordig heb je overal een apart pilletje voor. Dat werkt natuurlijk in het voordeel van de farmaceutische industrie.”

In 2008 werd Coby gehuldigd door de VBAG (Vereniging Bevordering Alternatieve Geneeswijzen) en kreeg allerlei visitekaartjes mee van therapeuten en artsen. Ook wordt ze regelmatig gebeld met de vraag of ze haar kennis wil overdragen. “Het is mooi als medische opleidingsinstituten, zoals Con Amore, dit soort kennis integreren in hun lesprogramma. Dat is dé manier om de reguliere en complementaire geneeskunde samen te brengen.”

Geschreven door:
Marijke Van Der Linde

Categorie
Behandelmethoden Interview

Delen:

Populair artikel: