9 februari 2016

Emoties reguleren met mindfulness, zo doe je dat!

Foto Cornelia Kopp

Stel iemand heeft tien euro en moet dat met jou delen. Hij geeft zichzelf acht euro en jij krijgt er twee. Hoe reageer je? Ben je boos op de ander (‘Wat een akelig persoon), geef je jezelf de schuld (‘ik verdien het ook niet’) of heb je vrede met de situatie (‘De ander zal het dan wel harder nodig hebben’). Grote kans dat je in het laatste geval mindfulness beoefend.

Geschreven door Nic Flinkenflogel & Anne Lies Kietselaer

Het is algemeen bekend dat mindfulness kan helpen om minder in je hoofd te zitten en meer in het nu aanwezig te zijn. Wat minder bekend is hoe je mindfulness kan gebruiken in contact met anderen zodat je minder overspoeld raakt door je eigen emoties en je stemming minder beïnvloed wordt door een bepaalde situatie in contact met anderen.

Italiaanse wetenschappers hebben de opzet van de geldverdeling gebruikt om te onderzoeken wat nu precies de werking van mindfulness is bij het reguleren van emoties [1]. Er kwamen twee manieren naar voren die helpen bij het reguleren van (negatieve) emoties in contact met anderen. De eerste manier is bewust een andere invulling geven aan de situatie, dus tegen jezelf zeggen dat de ander het geld waarschijnlijk harder nodig heeft. De manier is mentale afstand nemen van de situatie, dus geen oordeel geven maar de situatie waar te nemen zoals het is; jij krijgt twee euro.

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Mindfulness heb je niet zomaar onder de knie, daar is heel wat oefening voor nodig. Allereerst is het van belang om bewust te worden van je huidige emoties en deze te herkennen, alvorens je een specifieke situatie kan beïnvloeden. Hiervoor kan je de volgende oefening gebruiken:

  1. Luister naar je lichaam. Je lichaam geeft signalen af. Denk maar aan uitspraken zoals ‘een brok in je keel’, ‘een steen in je maag’, ‘koken van woede’. Dat zijn allemaal lichamelijke signalen van emoties. Ga bij jezelf na welke signalen jouw lichaam geeft bij welke emotie.
  2. Reageer niet meteen. Als je merkt dat je in een heftige emotie zit, probeer dan niet meteen te reageren ook al heb je de neiging wel. Tel tot tien voordat je ook daadwerkelijk in actie komt.
  3. Omschrijf zonder oordeel. Omschrijf vervolgens je emoties zonder daar een oordeel aan vast te plakken. Begin met ‘Ik merk dat…’ of ‘Ik voel dit…’.
  4. Blijf rustig ademhalen & ontspan!
  5. Emoties gaan weer over. Onthoud dat emoties, hoe heftig en intens ook, niet voor altijd duren. Wacht tot de heftigheid voorbij is, en ga dan op zoek naar een oplossing.

Hoe vaker je bewust stilstaat bij wat je voelt, hoe sneller je emoties kan identificeren en hoe makkelijker het wordt om mentaal afstand te doen en de situatie zonder oordelen waar te nemen.

Meer weten over mindfulness? Schrijf je dan hier in voor onze nascholing Mindfulness

[1] Alessandro Grecucci, Nicola De Pisapia, Derangala Kusulagnana Thero, Maria Paola Paladino, Paola Venuti, Remo Job (2015) Baseline and Strategic Effects Behind Mindful Emotion Regulation: Behavioral and Physiological Investigation. PLoS ONE

Geschreven door:
Nic Flinkenflögel

Categorie
Behandelmethoden Nieuws

Delen:

Populair artikel: