15 juni 2017

Op de stoel bij de biologische tandarts

Tandartspraktijk Starrenburg Foto Maarten Nauw

Con Amore duikt in de wereld van kaneeltandpasta, ‘gifvrije’ vullingen en een holistische kijk op tandheelkunde. Welkom bij de biologische tandarts.

Kijkt een reguliere tandarts naar een tong, dan ziet hij enkel een tong. Kijkt biologisch/holistisch tandarts Maartje Damen Brands (35) ernaar, dan ziet ze heel snel of je iets mankeert. Een van de redenen waarom de reguliere tandartsen binnen tandartspraktijk De Liefde in Amsterdam hun cliënten vaak naar haar doorverwijzen.

Volgens de Chinese geneeskunde – een grote inspiratiebron voor biologische tandartsen – kun je 2000 verschillende ziekten waarnemen tijdens tonginspectie. “Aanslag verraadt mogelijke maag- en darmproblemen. Gezwollen tandvlees of tandafdrukken kunnen stresssignalen zijn. Hangt de tong slap in de mond? Vermoeidheidsklachten zijn wellicht de boosdoener”, legt Maartje uit.

Tandartspraktijk Starrenburg Foto Maarten Nauw

Acupunctuur
Ook de mond kan veel vertellen over iemands gesteldheid. Hangt deze open? Misschien is de neus verstopt vanwege een allergie. Dan adviseert Maartje acupunctuur. “Het is gezonder om door de neus te ademen, omdat trilhaartjes bacteriën opvangen.” Ook bij onder andere stress, vermoeidheid of een ontsteking kan acupunctuur volgens Maartje zinvol zijn.

“Waar de reguliere tandarts een bacterie lokaal behandelt met antibiotica, maakt de biologische tandarts het milieu in de mond sterker door te kijken naar levensstijl, stressniveau, privéomstandigheden en voeding. Er zit namelijk een patiënt achter de bacterie.”

Ze studeert nu acupunctuur, waar je naast naalden zetten leert over de relatie tussen tanden en kiezen en de gezondheid. Een opleiding voor biologisch tandarts bestaat in Nederland niet. Maartje leert van de voormalige eigenaar van De Liefde, een ervaren biologische tandarts. Verder leest ze zelf veel over ziektebeelden, voeding en het gebruik van natuurlijke materialen.

Tandartspraktijk Starrenburg Foto Maarten Nauw

Liever geen fluoride
Biologisch tandartsen zijn geen fan van chemische tandpasta’s, waar naast schuurmiddel en kleur- en smaakstoffen ook fluoride in zit. Maartje: “Om gaatjes te voorkomen moeten je tanden en kiezen essentiële mineralen opnemen uit je speeksel. Fluoride bevordert dit proces, maar kan tegelijkertijd schadelijk zijn voor je gezondheid.”

Uit verschillende onderzoeken blijkt inderdaad dat fluoride een negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Het tast onder andere het geheugen aan. Maar alleen bij extreem hoge blootstelling. Toch waarschuwen wetenschappers van Harvard en de medische universiteit in Shenyang (China) voor de mogelijke gevolgen van fluoride op cognitieve ontwikkeling bij kinderen. Blootstelling kan het IQ met zeven punten laten dalen, concluderen zij uit zeer betrouwbaar onderzoek waarbij ze 27 verschillende studies met elkaar vergeleken. Meer onderzoek is nodig om de werkelijke impact goed te analyseren.

Praktijk de Liefde toetste het effect van fluoride op het lichaam met een Estack-scan, die de elektrische activiteit in het lichaam meet. Met deze techniek sporen ze intern lichamelijk letsel van patiënten op. Na het poetsen met fluoridetandpasta verscheen er een grote gekleurde vlek op scherm, wijzend op een geblokkeerde energiestroom bij het long- en maaggebied van de proefpersoon. Wat voor schade fluoride precies aanricht laat deze scan niet zien. Maar de invloed van tandpasta met natuurlijke ingrediënten als kaneel, granaatappel en antibacterieel kruid is niet waarneembaar op de scan.

Maartje: “Eet je gezond, snoep je niet en poets je minimaal twee keer per dag je tanden? Dan kun je gerust zonder fluoride. Maar krijgen gaatjes de overhand omdat je niet gezond eet en veel snoept? Dan is poetsen met antibacterieel kruid niet voldoende.”

Biologische tandarts Arjen Starrenburg Foto Maarten Nauw

Steeds populairder
Maartje’s aanpak wordt door veel mensen gewaardeerd. Haar agenda zit ramvol. “Bij de bevolking is het animo voor de biologische tandarts gigantisch”, merkt ook Arjan Starrenburg (60). Hij is al zo’n 30 jaar biologisch tandarts en 18 jaar voorzitter van de Nederlandse Vereniging ter bevordering van de Bio-energetische Tandheelkunde (NVBT). “Patiënten laten zich niet meer beperken. Ook krijg ik doorverwijzingen van reguliere collega’s die zich geen raad weten met bepaalde klachten van hun patiënten. Toch worden we door hogerop nog steeds niet officieel erkend. Daar steekt de Vereniging tegen de Kwakzalverij een stokje voor.”

Dat boezemt angst in. ‘Omwille van de onafhankelijkheid als universitair centrum en het feit dat wij hier reguliere geneeswijzen onderwijzen, kunnen we helaas niet meewerken aan een interview’, is de reactie van het Academisch Centrum voor de Tandheelkunde (ACTA). Arjan denkt dat steeds minder tandartsen zich durven omscholen. “Waar dertig jaar geleden ongeveer 200 biologische tandartsen werkzaam waren, is dat er nu nog maar de helft. We zitten tot over onze oren in het werk.”

Amalgaanvullingen verwijderen
Zo zijn er veel mensen die hun zilvergrijze amalgaanvullingen willen laten verwijderen, vaak op advies van een natuurarts. Jan Hofsteenge (48) is er daar een van. “Ik had chronische darmklachten, veel last van griep en een zere keel. Eigenlijk was ik altijd ziek of herstellende.” Tien jaar lang dwaalde hij rond in het regulier medisch circuit, zonder resultaat. “Op advies van een bioresonantie-therapeut besloot ik mijn lichaam te ontgiften. Ik volgde een dieet en liet de vullingen verwijderen.”

De biologische tandarts trok ook een dode kies die met een wortelkanaalbehandeling was bewerkt. Volgens hem kon die ontstekingen veroorzaken. In plaats van een implantaat vulde Jans’ verstandskies de ruimte op. Hij was toen 32 en die kwam net door.

“Mijn therapeut zei: ‘je hebt nu tien jaar alles in je lichaam afgebroken met medicijnen, een ongezonde levensstijl en gif van de vullingen. Het duurt minstens net zo lang voordat je weer hersteld bent. In totaal duurde het inderdaad wel een jaar of acht, maar langzamerhand knapte ik op. Nu ben ik, net zoals de gemiddelde mens, alleen af en toe ziek.”

Wetenschappers hebben nog geen consensus bereikt over de invloed van amalgaanvullingen op de gezondheid. Het ene onderzoek toont aan dat het kwikgehalte te laag is om schade aan te richten. Het andere laat zien dat blootstelling kan leiden tot allergie en mogelijk tot een verhoogd risico op onder andere nierziekten, autisme en geboorteafwijkingen. Met name zwangere vrouwen en kinderen zijn kwetsbaar. Zeker is dat kwik zó giftig is dat amalgaanvullingen en kwikbatterijen vanuit milieu-opzichten langzamerhand worden verboden in Europa.

Volgens Arjan is er lange tijd vanuit de reguliere hoek beweerd dat amalgaan niet schadelijk is voor de gezondheid. Toch vullen de meeste reguliere tandartsen tegenwoordig alleen nog met composiet (de witte vullingen), een materiaal dat is samengesteld uit onder andere kunsthars en glaspoeder. Arjan gebruikt zelfs composiet zonder monomeren, een stof die volgens toxicologen kanker zou kunnen veroorzaken.

Tandartspraktijk Starrenburg Foto Maarten Nauw

Gifvrije implantaten
Ook is hij van mening dat implantaten òf van keramiek moeten zijn òf een coating van namaakbot dienen te hebben, zodat het titanium (het standaard materiaal voor implantaten) afgeschermd is. “Ik gebruik alleen materialen waarvan ik denk dat ze geen ellende veroorzaken. Kijk je aan het eind van iemands leven in de mond, dan zie je tien vullingen, vier kronen en drie implantaten. Allemaal vreemd spul in een lichaam. Dat kan niet gezond zijn.”

Om die reden stuurt acupuncturist Eric van Schijndel (56) een patiënt soms door naar de biologische tandarts. “Elke tand of kies is verbonden met een orgaan. Titanium in implantaten zet soms lever- en darmklachten in gang. Maar ook bacteriën in de mond kunnen problemen in de darmen veroorzaken of zelfs ziektes als reuma uitlokken. Dit zijn zaken waar de reguliere tandarts geen rekening mee houdt.” Patiënten die hij niet kan helpen worden soms na het verwijderen van een dode kies of implantaat eindelijk bevrijd van hun klachten.

Honderd procent biologisch is het nooit
Regulier tandarts Mark Fäber (53) vindt het allemaal wat overdreven. “De biologische tandarts is een gekke term. Eigenlijk bestaat hij niet. Want zelfs composiet wordt gemaakt in een chemische fabriek. En in alle materialen zitten oplosmiddelen, die lijken mij ook niet gezond. Wat is dan biologisch vraag ik me af: tanden klonen misschien? Wie weet is dat in de toekomst mogelijk.”

In ’89 behoorde Mark tot een select clubje biologische tandartsen die amalgaanvullingen vervingen met composiet. Toentertijd bijna een illegale klus: composietvullingen werden als inferieur bestempeld. Vijftien jaar geleden schrapte hij ‘biologisch’ van zijn naambordje, omdat hij teleurgesteld was over het ontbreken van de interactie tussen alternatief en regulier. “Vanuit de reguliere hoek werd mijn werk snel bestempeld als kwakzalverij. Maar vanuit de alternatieve hoek waren ze ook wel erg overtuigd van hun gelijk.”

Mark kreeg wel eens patiënten met terminale kanker in zijn stoel, die op advies van een alternatief arts almagaanvullingen wilden laten verwijderen. “Ik ben geen arts, maar zag direct dat ze niet lang meer te leven hadden. Witte vullingen gaan dat niet tegen houden, dacht ik. Overleg hierover met mijn collega’s was moeilijk. Ze waren star, zagen hun visie als de enige juiste en zetten zich af tegen regulier.”

Een getrokken kies is irreversibel
Ook verwezen alternatieve artsen patiënten door naar Mark met de opdracht een kies die mogelijk ontstoken was te verwijderen. Dit zou de boosdoener zijn van een chronische ziekte. “Als je daar al vanuit gaat begeef je je op glad ijs. Een getrokken kies is irreversibel. Soms zat er echt een ontsteking, maar je weet nooit of de chronische klachten dan ook verdwijnen.”

Tandartspraktijk Starrenburg Foto Maarten Nauw

“De afweging om wel of niet een kies te trekken is het allermoeilijkste van je beroep als biologisch tandarts”, zegt collega Arjan. “Bij 99 procent van de patiënten is het niet nodig, bij die ene procent wel. Dat zijn toch tussen de 10.000 en 50.000 Nederlanders.” Arjan noemt zijn holistische aanpak ervaringstandheelkunde. “Ik ben zó nieuwsgierig naar het menselijk lichaam. Kan ik de klacht niet oplossen? Dan kijk ik verder dan mijn neus lang is. Bij tandenknarsen stuur ik iemand naar een chiropractor. Soms heeft iemand baat bij homeopathie of acupunctuur. Als je alleen wetenschappelijk onderbouwde methodes inzet beperk je jezelf.”

Ook Mark vindt dat tandartsen hun patiënten te kort doen door alleen evidence based te werken. “Kijk, homeopathische antibiotica werkt echt niet. Maar met calendula geneest een wondje in de mond heel snel. En bij ontstoken tandvlees adviseer ik om eerst met kamillethee te spoelen voordat de patiënt een chemisch goed koopt. Maar daar ben ik nog geen biologische tandarts mee.”

In de holistische werkwijze ziet Mark ook heil. “Maar het is liefdewerk. Je wordt er niet voor betaald. Verzekeringen hebben liever dat je af en toe een gat boort dan dat je een diep gesprek voert.” Om die reden adviseert Mark wel, maar niet uitgebreid. ‘Google maar tanderosie’, zegt hij tegen jongvolwassenen die ongezond eten. En iemand die zijn drukke baan niet wilt opgeven krijgt gewoon een knarsbitje.

Samenwerken
Binnen het ACTA waar alle tandartsopleidingen onder vallen is volgens Mark weinig ruimte voor experimenteren met nieuwe methodes. “Willen ze niet meewerken aan een interview? Dat verbaast me niets. Het moet allemaal volgens protocol. Zonde. Het zou mooi zijn als het holistisch gedachtengoed geïmplementeerd kon worden binnen het tandheelkundig onderwijs.”

Arjan deelt dit standpunt. “Ik heb op de universiteit in Groningen onofficieel lesgegeven op uitnodiging van nieuwsgierige studenten. Ze vonden het fantastisch. Waarom leren wij hier niets over, vroegen ze zich af.” Wat hem betreft starten regulier en complementair morgen met samenwerken. “Maar dan moeten universiteiten niet meer bang zijn voor kritiek van de Vereniging tegen Kwakzalverij. Anders komen we niet verder. We moeten onze ogen op een vriendelijke manier voor elkaar openen.”

www.Tandartspraktijkdeliefde.nl

Geschreven door:
Marijke Van Der Linde

Categorie
Integrale geneeskunde Nieuws

Delen:

Populair artikel: