22 december 2015

“Als therapeut moet je vertalen naar medische termen”

Lisa van Rijn.

Het mooie uit de mens halen en mensen blij maken. Dat doet natuurgeneeskundig therapeute Lisa van Rijn het allerliefste. Vroeger in het theater, nu met haar eigen praktijk Bomispi. Van een spanningsveld tussen de reguliere en complementaire geneeskunde heeft ze geen last. “Ik ben heel erg spontaan in mijn communicatie. Het maakt mij niet uit of het nu de arts, burgemeester of de koning is”

In een zijstraat van het Amsterdamse Vondelpark ligt spiritueel centrum De Roos. Gevestigd in een historisch pand met terras, winkel en theehuis. Lisa houdt hier elke dinsdag en vrijdag praktijk. De klachten van haar cliënten zijn divers; van chronische ziekten, uitzichtloosheid en stress-klachten tot hoge sensitiviteit bij kinderen. “Ik luister en kijk vooral als iemand bij mij komt. Aan de hand van zijn/haar verhaal wordt een plan van aanpak besproken. De behandeling is gericht op iemand beter in zijn vel te laten voelen door middel van ademhaling, verbeteren van de bloedcirculatie, ontladen van spanningsklachten en het versterken van de energie”.

Het theehuis van Centrum de Roos waar Lisa van Rijn een behandelkamer huurt.

Een ‘mensen-mens, zo zou je Lisa het beste kunnen omschrijven. Jarenlang reisde zij met succesvolle theaterproducties het land door. Om dit te bekostigen werkte ze daarnaast parttime als o.a. HR medewerker, reisbegeleider en management assistent bij een designbureau. Als het maar iets met mensen was. “Maar op een gegeven moment merk je dat je eigenlijk te oud bent om elke avond in het theater te staan. Je bent wel een keer uit gedanst”. Tijd voor iets nieuws. Dat werd de opleiding Massage en Bewegingstherapie. Op het eerste gezicht iets heel anders. “Het is juist een heel gerichte overgang. In deze opleiding zit emotioneel lichaamswerk. Dit heb je in het theater nodig om te schakelen tussen emoties, zware stukken lichter te maken en de blijheid uit mensen te halen”. In 2004 opende zij haar eigen praktijk Bomispi.

"Als natuurgeneeskundig therapeut moet je kunnen schakelen tussen emoties, zware stukken lichter maken en de blijheid uit mensen halen. Precies wat ik jarenlang in het theater heb gedaan"

Sindsdien heeft ze niet stilgezeten. Er volgde een verdieping Traditioneel Chinese Geneeskunde en hoewel medische basiskennis deel uitmaakte van de opleiding Massage en Bewegingstherapie, moest zij dit afgelopen jaar opnieuw volgen, omdat de zorgverzekeringen dit verplicht stellen. Ze koos voor Con Amore. Een goede keus bleek achteraf. “Het fijne aan de opleiding bij Con Amore is de manier van lesgeven. De stof wordt aan de hand van verschillende casussen doorgenomen. Elke casus is een voorbeeld uit de praktijk. Hierdoor gaat alles leven en blijft het lesmateriaal hangen. De stof van vorig jaar zit nog steeds in mijn hoofd”.

Naast het behandelen van de lesstof werd er ook aandacht besteed aan het herkennen van alarmsignalen, iets dat volgens Lisa duidelijk terug te zien is in haar eigen praktijk. “Ik ben er nu scherper op gericht of iemand medicatie gebruikt. Ik vraag voor welke klachten de medicijnen gebruikt worden en of iemand consequent is in het gebruik. Vaak gaan mensen zelf rommelen met medicijnen. Dat is verder prima, maar koppel het wel terug aan je arts. Ik ben er meer alert op dat ik mensen nog even wijs op eventuele interacties van medicijnen”.

Dankzij de opleiding heeft Lisa geleerd om door te vragen en zo sneller de ‘rode vlaggen’ te signaleren. “Ik verwees mensen al vaker door, maar ik herken nu ook andere ziektebeelden zoals de ziekte van Lyme, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een interactiegeval met medicijnen en zelfs een psychose. We zijn niet beter dan een arts, maar vaak zijn mensen iets openhartiger over dingen. Als ik een burn-out bij iemand zie, mag ik niet zeggen ‘u heeft een burn-out’. Maar ik kan wel vragen aan mijn cliënt of hij/zij zich misschien door een arts kan laten nakijken”.

“Ik ben heel erg spontaan in mijn communicatie. Het maakt mij niet uit of het nu de arts, burgemeester of de koning is”

Lisa van Rijn.

Communicatie met artsen en specialisten is ook een belangrijk onderdeel, evenals de medische terminologie. “Je leert diagnoses goed en zakelijk te verwoorden naar een andere discipline. Je kan wel zeggen dat je het op die en die meridiaan zag, maar daar hebben ze geen boodschap aan. Je moet het kunnen vertalen naar de medische termen”.

Van een spanningsveld tussen de medische geneeskunde en natuurgeneeskunde heeft ze geen last. “Ik ben heel erg spontaan in mijn communicatie. Of het nu de arts, burgemeester, koning of koningin, de kapper of de bloemist is, dat maakt me allemaal niet uit. Als ik iets heb geconstateerd communiceer ik dat kort, zakelijk en krachtig met vaak een beetje humor erbij. Ik zeg niet ‘ik weet alles’ maar ik zeg ‘dit kan een extra aanwijzing zijn’. Als je het op deze manier doet, met respect voor beide disciplines, is er niets aan de hand”.

Geschreven door:
Annelies Kietselaer

Categorie
ervaringen studenten Opleidingsnieuws

Delen:

Populair artikel: