19 januari 2016

“Shiatsu kan verlichtend werken bij chemotherapie”

Shiatsu therapeut Maria van der Sar.

“Kanker kunnen wij niet behandelen en genezen”, zegt Shiatsu therapeut Maria van der Sar met een duidelijke toon, “maar wij merken wel dat mensen die chemo krijgen baat hebben bij Shiatsu behandelingen”. Voor Maria reden genoeg om het aan te kaarten bij de Vereniging van Iokai Shiatsutherapeuten waar zij bestuurslid is. “Wij vinden dat je moet promoten waar je mee bezig bent, dus we drongen aan bij onze Shiatsu meester Sasaki Sensei of we hier niet meer open over konden zijn”.

En dus organiseerde de Vereniging voor Iokai Shiatsutherapeuten begin juni een seminar over de rol van Shiatsu bij het welzijn van kankerpatiënten. Oncologisch chirurg Karlien Bongers sprak over de reguliere zienswijze van kankerbehandelingen en de veel voorkomende bijwerkingen. Volgens Bongers kan Shiatsu verlichtend werken bij ontstane misselijkheid en moeheid van chemokuren en ondersteuning bieden bij het omgaan met angst. Ook voor het herstel van vertrouwen in het eigen lichaam kan Shiatsu een meerwaarde zijn. Toch bleek tijdens het weekend een aantal zaken niet helder te zijn. “Een groep therapeuten heeft positieve ervaringen bij de behandeling van mensen tijdens en na chemo en bestraling, ze benadrukken dan vooral de fysieke en psychische verbeteringen. Maar tegelijkertijd is er nog steeds twijfel over de werking van Shiatsu. We missen nog wetenschappelijk bewijs”, legt Maria uit.

“Medicijnen met een wetenschappelijk bewezen werking van 55%? Wie is hier nou zweverig?”

Shiatsu therapeut Maria van der Sar.

Wetenschappelijk bewijs is lastig geeft Maria toe. “Je zou dan 25 mensen met chemo op een rij moeten zetten en in een dubbelblind onderzoek Shiatsu moeten geven. Dat lijkt onmogelijk, maar we willen wel uitzoeken wat mogelijk is. De accupunctuur heeft wel case studies. Maar China is ook geen land van bewijzen, die zeggen gewoon dat de gezonde patiënten het bewijs zijn. Medicijnen met een wetenschappelijk bewezen werking van 55% worden als ‘goed’ bestempeld. Dat betekent dat je nog maar moet zien of ze ook voor jou werken. En dan komen er nog bijwerkingen bij. Wat is dan wetenschappelijk bewijs? Ik denk dat we ons kunnen afvragen wie hier nou zweverig is”.

Iets dat wel bewezen en algemeen bekend is, is dat aanraking een basisbehoefte is van de mens om gezond te kunnen functioneren. Maar als je kijkt naar ouderen en verpleeghuizen komt aanraking nauwelijks voor. Daarom is de Vereniging Zen Shiatsu begonnen met een pilot in Amsterdamse verpleeghuizen met het aanraken van ouderen. “Zeven Shiatsu therapeuten gaan thee drinken en behandelingen geven. Niemand vergoed het omdat het niet bewezen is, maar de ouderen vinden het hartstikke leuk. Het is uiteindelijk aan de begeleiding en de therapeuten om te concluderen of de ouderen er beter van worden”.

Shiatsu is een vorm van massagetherapie uit Japan en combineert westerse kennis over anatomie en fysiologie met oosterse kennis over meridianen. De therapeut gebruikt duimen, handpalmen en vingers om druk uit te oefenen op bepaalde plaatsten op het lichaam, om zo het zelf genezend vermogen van het lichaam te herstellen. “Als therapeut heb je te maken met ‘herseninformatie’ zoals de kennis uit de opleiding Medische Basiskennis en je hebt te maken met informatie die binnen komt via de handen en andere waarnemingen. Waar zit de spanning in dit lijf? Nu is het de kunst, met twintig jaar ervaring, dat je weet wat er dan aan de hand is en kan je er voorzichtig naar vragen”.

In de afgelopen twintig jaar ziet Maria steeds meer mensen in haar praktijk die worstelen met een eetverslaving. “Ik ben geen verslavingsdeskundige maar ondersteuner. Ik kijk naar de meridianen en dan zie je dat de maagmeridiaan altijd gekoppeld is aan verslaving. Als iemand zijn hele leven elke emotie weg eet, is het heel moeilijk om opeens te denken ‘nu eet ik even niet’. Door aanraking en werken met meridianen kan het lichaam weer gezonde reacties vertonen, waardoor men in ontspannen toestand kan nadenken en andere keuzes kan maken. Wij herstellen het zelf genezend vermogen van het lichaam”.

“Mijn filosofie is de best mogelijke oplossing”

Maria is iemand die liever in oplossingen denkt dan in oorzaken. “We hebben medisch gezien de neiging om ons af te vragen waar iets vandaan komt. Mijn bezwaar is dat je dan heel erg in het verleden gaat zitten. Ik kijk liever naar de toekomst. Hoe wil je morgen, volgende week en over een jaar leven? Mijn filosofie is de best mogelijke oplossing en ‘ja’ zeggen tegen nieuwe dingen”. Dat Maria blind is, hield haar niet tegen om zich aan te melden voor de opleiding Medische Basiskennis van Con Amore. “Ik zei dat er vast problemen zouden ontstaan, maar als we van plan waren dat met z’n allen op te lossen het goed zou komen. Daar gingen ze mee akkoord. De organisatie is ontzettend flexibel en ze zagen het als handige ervaring”

Sinds de opleiding is de communicatie tussen Maria en huisartsen en specialisten veranderd. “Ik zeg niet meer dat ik ‘maar’ een natuurkundig therapeut ben, maar ‘met wat ik weet, moet iets gebeuren’. Ik denk dat het beter is niet te zeggen dat je gelijk hebt, maar te zeggen dat je hopelijk ongelijk hebt”. Voordat ze aan de opleiding begon, heeft ze een keer een cliënt naar een arts gestuurd waarvan ze achteraf helaas gelijk had. “Het was een vrouw van rond de 70 met pijnklachten. Ik behandelde haar al een tijd en op een dag kon ze niet meer lopen en ademhalen. Ik zei dat het hoge nood was en ze echt naar het ziekenhuis moest gaan. In het ziekenhuis zeiden ze dat het een ontstoken borstbeen was en werd ze weer naar huis gestuurd. Een dag later werd ze met spoed naar het ziekenhuis gebracht en is ze op de operatietafel overleden. Ik voel me daar deels schuldig over, ik had moeten bellen met de arts zou Albert (oprichter Con Amore) gezegd hebben. Ik hoop dat alle docenten van Con Amore dit aan de mensen leren”.

Geschreven door:
Annelies Kietselaer

Categorie
Behandelmethoden ervaringen studenten Opleidingsnieuws

Delen:

Populair artikel: