20 juni 2016

“Ik geloof in het zelfhelend vermogen van de mens, maar ben ook realistisch”

Vaccineren Special

Karin is een 36-jarige moeder van drie kinderen. Samen met haar partner runnen zij een vol huis in Amsterdam. Haar oudste zoon is 10 jaar, dan komt hun 2-jarige dochter en de kersverse babyzoon is de benjamin. Ze hebben ervoor gekozen om bij alle drie de kinderen te wachten tot ze twee jaar waren en daarna zijn ze selectief gaan vaccineren.

Welke keuze heb je gemaakt ten aanzien van het Rijks Vaccinatie Programma (RVP)?
“Ik heb besloten om bij al mijn kinderen te wachten met vaccineren tot ze 2 jaar zijn, daarna ben ik selectief gaan vaccineren”.

Sta je hier nog steeds achter of zou je bij een volgend kind anders doen?
“Ik sta er nog steeds achter. Ik geloof in het zelfhelend vermogen van de mens, maar ben tevens realistisch genoeg om te beseffen dat een lijf soms wat hulp nodig heeft. Er spelen verschillende factoren  mee om voor bepaalde vaccinaties of medicatie in het algemeen te kiezen.”

Hoe moeilijk vond je deze keuze? Werd je beïnvloed door omgeving, maatschappij of familie?
“Mijn directe omgeving heeft respect, ongeacht of ze het er mee eens zijn. In de minder directe omgeving ervaar ik soms wat passief agressieve reacties.”

Hoe heb je informatie gezocht om tot de juiste keuze te komen?
“Met Dr. Google: de slechtste medische raadgever die er is. Tijdens het surfen heb ik gezocht naar het risico om een bepaalde ziekte op te lopen, hoe groot de kans is op complicaties, welke complicaties dat zijn en op welke leeftijd het risico op die ziekte het grootst is. Daarbij heb ik ook de website van het RIVM meegenomen.”

Heb je met deskundigen gesproken en zo ja, met wie en op wat voor manier heeft dat bijgedragen aan je keuze?
“De wetenschapper zegt: ‘Het is onomstotelijk bewezen dat vaccinaties geen bijwerkingen hebben als autisme, astma, immuniteitsproblemen, wiegendood, etc.’ De alternatieve geneeskunde en menig ouder beweren het tegendeel.

Ik vraag me af of je iets onomstotelijk kan bewijzen als virussen, bacteriën en mensen voortdurend veranderen. En mensen verschillen nogal van elkaar, kan je dan iets zeggen over de gehele groep? Mij is onduidelijk hoeveel mensen er gebruikt zijn voor dergelijke onderzoeken en hoe lang deze onderzoeken hebben geduurd. Of door wie die onderzoeken gefinancierd zijn en of is onderzocht of het beter werkt dan alternatieven. Dit zijn open vragen die nergens beantwoord worden.”

Hebben jij en jouw partner dezelfde visie met betrekking tot dit onderwerp?
“Nee, maar hij staat mij wel bij in m’n keuze.”

Ben je op de hoogte van de homeopathische alternatieven en zou je hiervoor kiezen?
“Nee, maar ik ben er wel nieuwsgierig naar, ook naar alle onderzoeken en onderbouwingen ervan.”

Zijn er milde of ernstige bijwerkingen aangetroffen bij je kind(eren)?
“Nee, hoewel ik het idee heb dat mijn zoon wat stofgevoeliger is geworden na de tetanus vaccins, maar wellicht moet ik gewoon wat beter stofzuigen. Geen ernstige bijwerkingen dus.”

Kan je iets zeggen over je onderbuik gevoelens, je instinct, je geweten of misschien de angsten die er om dit onderwerp heen hangen?
“Ja, ik ben bang voor de manier waarop de farmaceutische industrie vrij spel heeft in het ontwikkelen, onderzoeken en pushen van geneesmiddelen. Het is spijtig dat geld heldendom heeft vervangen en de oprechtheid van medicatie verloren is gegaan. Ik vraag me af of alle vaccinaties nodig zijn in deze eenheidsworst vorm en of ze inderdaad zonder gevaar zijn.

Het steevaste ontkennen van een relatie tussen bijwerkingen en vaccinaties maakt mijn vertrouwen niet groter. Een ouder kent z’n kind als geen ander; als na een vaccinatie een kind opeens niet meer praat of geen contact maakt, is het uitermate verontrustend dat een ouder niet serieus wordt genomen.

Verder denk ik dat je je huiswerk moet maken. Stel jezelf vragen als ‘ga ik op vakantie naar een plek waar een ziekte voorkomt? Is er een uitbraak? Welke ziektes en eventuele complicaties zijn niet goed voor mijn kind (of iemand met wie hij regelmatig in contact komt)? Is mijn kind na vaccinatie wel immuun en hoe lang?’ Verder zou ik wel kiezen voor een DTP-prik, al dan niet als losse vaccins. Het rodehond vaccin geef ik mijn dochter pas op vruchtbare leeftijd en de bof geef ik aan mijn oudste zoon op vruchtbare leeftijd. De rest moet ik weer herzien. Ik moet mijn huiswerk weer eens maken wat betreft de vaccinaties.”

De namen in dit artikel zijn gefingeerd op verzoek van de geïnterviewden. De echte namen zijn bekend bij de redactie.

 

Geschreven door:
Emily Mattaka

Categorie
Thema onderwerpen vaccinatie

Delen:

Populair artikel: