19 april 2016

“Ik heb vertrouwen in zijn immuunsysteem”

Luci en Joost wonen en werken in Alkmaar. Zij hebben een zoontje van 16 maanden genaamd Kick. Ze hebben gekozen om niet te vaccineren en staan steeds meer achter deze moeilijke keuze. Joost is IT Consultant en Luci gastvrouw in de horeca. “Wij willen dat ons kind de kans krijgt om zelf een gezond immuunsysteem op te bouwen en een goede weerstand te ontwikkelen”

Welke keuze heb je gemaakt ten aanzien van het Rijks Vaccinatie Programma (RVP)?
“In eerste instantie hadden we besloten om te wachten met vaccineren totdat Kick 1 jaar was, omdat het met acht weken niet goed voelde. Toen Kick eenmaal een jaar was voelde het nog steeds niet goed en hebben we uiteindelijk besloten om helemaal niet te vaccineren.”

Sta je hier nog steeds achter of zou je bij een volgend kind iets anders doen?
“We staan steeds meer achter onze keuze. Hoe meer we lezen en leren over vaccins, maar ook over Kick, hoe duidelijker het wordt dat we de juiste beslissing hebben genomen. Kick is gezond en sterk, maar kan niet zomaar alles eten. Hij krijgt kramp en uitslag van koemelk, vlees en veel van de e-nummers. Als hij al zo, op wat voor veel mensen normaal eten is, reageert hoe zou hij dan reageren op de gifstoffen die in vaccins zitten?! Bij een volgend kind is de keuze een stuk makkelijker: er wordt niet gevaccineerd! Waarom zou ik mijn ene kind wel aan de vaccins blootstellen en de ander niet? Ik wil dat mijn kinderen de kans krijgen om zelf een gezond immuunsysteem op te bouwen en een goede weerstand te ontwikkelen.”

Hoe moeilijk vond je deze keuze? Werd je beïnvloed door omgeving, maatschappij of familie?
“Ik vond het een heel moeilijke keuze, het voelde als kiezen tussen twee kwaden. Veel informatie op het internet is extreem voor of extreem tegen vaccineren. We hebben het veel besproken met onze ouders, vrienden die vroeger ook niet gevaccineerd zijn of die er nu een mening over hadden en we hebben er veel over gelezen. Dat heeft geholpen om dit besluit te nemen. Sommige familieleden moesten even wennen. Het is ook zo normaal om te vaccineren, maar na een klein beetje uitleg begrepen en accepteerden ze onze keuze.”

Welke informatie heb je gezocht om tot de juiste keuze te komen?
“Ik heb veel informatie op het internet gevonden, onder andere op Kritischprikken.nl, RIVM.nl, ‘Healing Sound Movement Television’ via Youtube.com betreft vaccinaties en immuniteit met onder andere Dr. Hans Moolenburgh, veel artikelen gelezen over onderzoeken naar de werking van vaccinaties waarvan ik de bron niet meer weet, de groepen Vaccinvrij en ‘Natuurlijk en Gezond leven’ en ‘zwangerschap en opgroeien’ op Facebook en uit antroposofische boeken over gezondheid en opvoeden, Kinderspreekuur en Groeigids 0-1 jaar.

Heb je met deskundigen gesproken en zo ja, met wie en op wat voor manier heeft dat bijgedragen aan je keuze?
“We hebben niet met anti-vaccinatie deskundigen gesproken, maar wel diverse gesprekken gehad met artsen op het consultatiebureau. Onze keuze werd op zich wel geaccepteerd, maar ze vonden het toch elke keer nodig om erop terug te komen en de ernst van de situatie te bespreken. We zijn ook meerdere keren gewaarschuwd dat er een of andere epidemie de rondte ging, kinkhoest bijvoorbeeld, en dat het wel belangrijk was om te vaccineren. We zouden niet weten waar Kick kinkhoest zou moeten oplopen, omdat we de luxe hebben dat we hem niet naar de kinderopvang hoeven te brengen. En mocht hij kinkhoest krijgen is dit natuurlijk erg vervelend, maar niet het einde van de wereld.”

Hebben jij en jouw partner dezelfde visie met betrekking tot dit onderwerp?
“Joost en ik denken er gelukkig hetzelfde over. Het is zo dat ik af en toe nog twijfelde, of misschien niet definitief een keuze wilde maken. Joost zei: ‘dat hebben we toch al besloten?! We vaccineren gewoon niet, al die troep in zijn pure lijfje!’ Het geeft rust nu er een besluit is genomen en we niet meer constant op onderzoek moeten wat de beste keuze is.”

Ben je op de hoogte van de homeopathische alternatieven en zou je hiervoor kiezen?
“Daarvan zijn we op de hoogte en we hebben het weleens besproken en zien dat wel als goed alternatief, maar eigenlijk vraag ik mij af, nu Kick bijna anderhalf is, of het nog nodig is.”

Kan je iets zeggen over je onderbuik gevoelens, je instinct, je geweten of misschien de angsten die er om dit onderwerp heen hangen?
“Mijn instinct sloeg aan toen de verpleegkundige vertelde over prikken die Kick met acht weken zou krijgen. Iets in mij zei dat het niet goed zou zijn voor hem. Natuurlijk ben ik ook weleens bang geweest of we wel de juiste keuze maakte, nadat artsen of een willekeurig persoon zei: ‘weet je wel wat je je kind aandoet?!’ Maar na een goed gesprek met Joost en mijn schoonmoeder, die veel van gezond leven af weet, is die angst altijd weg. Na onze reis naar Thailand, Kick was toen vijf maanden en ongevaccineerd, ben ik veel relaxter geworden. Ik weet dat hij gezond is, ik heb vertrouwen in zijn immuunsysteem en dat wij hem helpen door gezond te eten en leven.”

 

Meer artikelen over vaccineren lees je hier:

Een historisch perspectief op vaccinatie
Vaccineren, (g)een makkelijke keuze
Kinderziektes onder de loep
Vaccineren? Er zijn meer mogelijkheden!
Vier alternatieven voor vaccineren
“Niet vaccineren zou slechter voelen”
“Ik heb vertrouwen in zijn immuunsysteem”
“Wij zien vaccineren als sociale plicht”
“Ik geloof in het zelfhelend vermogen van de mens, maar ben ook realistisch”

Geschreven door:
Emily Mattaka

Categorie
Thema onderwerpen vaccinatie

Delen:

Populair artikel: