5 april 2016

“Niet vaccineren zou slechter voelen”

Vaccineren Special

Linda (34) en Jorrit (36) hebben twee jonge kinderen. Een zoontje van 2,5 jaar en een dochtertje van 5 maanden. Zij wonen sinds kort in Nijmegen en werken beiden. Linda als N2T-docent en Jorrit als freelance adviseur. Zij kiezen beiden voor volledig vaccineren van hun kinderen en staan achter hun keuze. ‘Niet vaccineren zou slechter voelen’.

Welke keuze heb je gemaakt ten aanzien van het Rijks Vaccinatie Programma (RVP)?
Linda: “Ik heb gekozen voor vaccineren, het volledige programma”.

Sta je hier nog steeds achter of zou je bij een volgend kind iets anders doen?
“Ik heb twee kinderen. Tijdens de zwangerschap van mijn eerste kind was ik niet bezig met wel of niet vaccineren, ik las er toen weinig over en ging ervan uit dat iedereen het deed en dat het gewoon goed is. Tijdens de zwangerschap van mijn tweede kind kwam ik steeds meer artikelen online tegen over de tegens van vaccineren. Dat bracht me aan het twijfelen. Toch heb ik mijn jongste dochter ook laten vaccineren”.

Hoe moeilijk vond je deze keuze? Werd je beïnvloed door omgeving, maatschappij of familie?
“Best moeilijk. Het laatste wat je wilt, is je kind met troep laten inspuiten. Ik las over mogelijke relaties tussen vaccinaties en o.a. gedragsstoornissen op latere leeftijd. Ik ging erover in gesprek met sommige (zwangere) mensen uit mijn omgeving. Daar zat iemand bij die niet vaccineert, van diegene heb ik een aantal artikelen ontvangen en gelezen”.

Welke informatie heb je gezocht om tot de juiste keuze te komen?
“De website van het RVP doorgenomen, diverse artikelen gelezen en vooral veel discussies gelezen op Facebook tussen mensen die voor en tegen zijn. Ook bij de artikelen van Con Amore zag ik meerdere discussies opduiken op Facebook. Wanneer ik deze discussies lees, merk ik dat er weinig onderbouwing zit in de theorieën van de tegenbeweging. Ook denk ik dat deze mensen hun keuze om niet te vaccineren kunnen maken omdat de meeste kinderen in Nederland gevaccineerd zijn. De vraag ‘Wat als we allemaal niet meer gaan vaccineren?’ roept bij mij een duidelijk antwoord op voor mijn besluit. Vaccineren is belangrijk”.

Heb je met deskundigen gesproken en zo ja, met wie en op wat voor manier heeft dat bijgedragen aan je keuze?
“Nee ik heb niet met deskundige gesproken. Wel met een vriend die in de farmaceutische wereld werkt. Hij mengde zich ook in de discussies op Facebook. Dat vond ik interessant om te lezen.

Ik ben er wat dieper in gedoken toen ik stil ging staan bij het feit dat er bij vaccinaties geen bijsluiter zit over mogelijke bijwerkingen en bij medicatie wel. Dat is vreemd. Ook denk ik dat sommige vaccinaties misschien wel uit het programma kunnen, omdat deze ziektes zo ‘verouderd’ zijn. Uiteindelijk hebben de artikelen die ik las over de schadelijkheid van vaccineren mij niet kunnen overtuigen om niet te vaccineren. Ik vond het lastig om erachter te komen wat waarheid is. Mijn nuchtere verstand heeft uiteindelijk gezegd: ik ben zelf ook gevaccineerd en ik ben gezond. Laten we dankbaar zijn dat we in een land leven waar dit mogelijk is.

Wat ook meespeelde in mijn uiteindelijke besluit is het feit dat mijn eerste kind wel gevaccineerd is. Het zou voor mij niet goed voelen om daarna de ander niet te laten vaccineren. De discussies over vaccineren passen in de tijd van nu waarin het lijkt alsof alles aan de kaak wordt gesteld. Met voeding als grootste voorbeeld. Interessant, maar het kan ook heel vermoeiend zijn als je er teveel mee bezig bent”.

Hebben jij en jouw partner dezelfde visie met betrekking tot dit onderwerp?
“Mijn partner is voor vaccineren en heeft daar geen twijfels over. Ikzelf heb er veel meer twijfels over gehad”.

Ben je op de hoogte van de homeopathische alternatieven en zou je hiervoor kiezen?
“Ik ben daar niet van op de hoogte. Dat weet ik niet, misschien”.

Zijn er milde of ernstige bijwerkingen aangetroffen bij je kind(eren)?
“Tot nu toe bij allebei niet. Het zijn gezonde en sterke kinderen”.

Kan je iets zeggen over je onderbuikgevoelens, je instinct, je geweten of misschien de angsten die er om dit onderwerp heen hangen?
“Het laten vaccineren van onze kinderen voelt niet meer 100% betrouwbaar door alle discussies die erover zijn ontstaan. Maar niet vaccineren zou slechter voelen voor ons”.

 

Meer artikelen over vaccineren lees je hier:

Een historisch perspectief op vaccinatie
Vaccineren, (g)een makkelijke keuze
Kinderziektes onder de loep
Vaccineren? Er zijn meer mogelijkheden!
Vier alternatieven voor vaccineren “Ik heb vertrouwen in zijn immuunsysteem”

Geschreven door:
Emily Mattaka

Categorie
Thema onderwerpen vaccinatie

Delen:

Populair artikel: