8 maart 2016

Vaccineren? Er zijn meer mogelijkheden!

Dit is het derde deel van onze vierdelige special over vaccinatie. In deze special geven wij antwoord op vragen die eigenlijk iedereen zichzelf zou moeten stellen. Hoe zijn vaccinaties tot stand gekomen? Wat zit er in een vaccin? Wat zijn de consequenties voor de gezondheid? Is vaccineren wel nodig? Wat is de rol van het RIVM? Vandaag deel drie over de alternatieven voor vaccineren.

Voor bijna alles kan je studeren of een cursus volgen. Voor het beroep van ouder niet. Je bent overgeleverd aan je intuïtie, je vertrouwen én je angst. Iedere ouder weet instinctief wat wel en niet goed is voor zijn/haar kind. Vooral bij een eerste kind ontstaan er twijfels. Jonge ouders zijn in de ban van de naderende bevalling en het kleine wezentje dat daar uit voorkomt. Vaccineren staat niet hoog op de agenda en wanneer het kind er is, overvalt de overheid de ouders in de eerste maand met een veelomvattende keuze, namelijk je kind laten vaccineren met het Rijks Vaccinatie Programma (RVP).

Het lijkt verplicht, maar is het niet. Er zijn tal van mogelijkheden om af te wijken van het RVP. Je kunt op een later tijdstip vaccineren, ontstoren, splitsen, korrels geven, zelf vaccinaties kopen óf niet vaccineren. De belangrijkste redenen om een alternatief te overwegen is vanwege geloof in het eigen immuunsysteem van het kind, afgaan op het eigen onderbuik gevoel en een strijdvaardige houding ten aanzien van het gedrag van de massa.

Holistische kijk op ziekte en gezondheid
Wat vind je van de stelling ‘Ziek zijn is beter worden’? Wanneer we ziekte en gezondheid vanuit de holistische visie bekijken dan heeft een kinderziekte juist een positief effect op het groeiproces. Het is een grote stap in de ontwikkeling van het kinderlichaam. Het erfelijk materiaal van de ouders wordt omgebouwd. Het kind gaat zich meer ‘thuis’ voelen in het eigen lijf[1].

Er zal blijken in welke mate het kind bestand is tegen een ziekte, dus hoe krachtig het immuunsysteem is. Hoe weet je nu of een reactie van een kind (op bijvoorbeeld een virus) normaal is of afwijkt? Dat weet je door vooral in het eerste jaar veel bij het kind te zijn en te weten hoe het reageert op allerlei situaties. Ouder of verzorger worden, is investeren in tijd en energie. Het immuunsysteem van een zuigeling moet groeien en aansterken. Goede natuurlijke voeding, een rustige omgeving, veel aandacht en routine zorgen voor een stevige basis en uiteindelijk voor een goede weerstand.

Het RVP gaat er vanuit dat een vaccin, dat direct ingespoten wordt in het lichaam, weerstand opbouwt. Het immuunsysteem van kinderen van twee, drie, vier of elf maanden oud wordt blootgesteld aan cocktails van wel zeven ziektekiemen tegelijkertijd[2]. Direct ingespoten dwars door de natuurlijke barrières heen. Dit is een zeer onnatuurlijke situatie. Normaal gesproken komt een bacterie of virus, een enkele per keer, via de luchtwegen, de darmen, de huid of een wond het lichaam binnen. Middels incubatietijd kan het lichaam zich voorbereiden en bewapenen en de bacterie of virus naar buiten werken, op dezelfde manier zoals het is binnengekomen.

Zou het dan niet beter zijn om in plaats van een combinatievaccinatie een aantal losse vaccinaties te geven zodat het lichaam maar een enkele ziektekiem te verwerken krijgt in plaats van zeven tegelijk? Jeugdarts Desirée van Klaveren raadt aan om voor de combinatievaccinatie uit het RVP te gaan als je toch al van plan bent om alle vaccinaties te geven om zo de hoeveelheid schadelijke hulpstoffen te beperken. “Ouders moeten weten dat een enkele vaccinatie bijna evenveel hulpstoffen bevat als een combinatievaccinatie. Bij meerdere losse vaccinaties geef je dus per saldo veel meer schadelijke hulpstoffen dan bij een combinatievaccinatie,” legt de ze uit.

Desirée is tien jaar jeugdarts en heeft twee jaar geleden de basisopleiding antroposofisch arts gevolgd en doet nu de vervolgopleiding. Drie jaar geleden begon zij haar carrière binnen de complementaire geneeskunde bij Widar consultatiebureau[3]. Hoe kom je als reguliere jeugdarts bij een antroposofisch consultatiebureau terecht? “Via een antroposofische kinderdagverblijf kwam ik in aanraking met de antroposofische visie. De manier hoe men daar met de kinderen omging, sprak mij erg aan. Toen ik hoorde over een antroposofisch consultatiebureau wilde ik daar ook graag een dag meelopen. Ik was gelijk onder de indruk. Er is rust, tijd en aandacht voor het begeleiden van het kind, je gaat echt terug naar de basis. Het vergt veel van ouders, maar het brengt ook veel goeds. Het medische gedeelte is gelijk aan het reguliere consultatiebureau, maar de adviezen zijn wel anders. Zo natuurlijk mogelijk,” aldus Desirée.

Complicaties bij kinderziektes op latere leeftijd
Wanneer een kind niet gevaccineerd is op jonge leeftijd en de kinderziektes niet heeft doorgemaakt, dan loopt het kind als puber of als jong volwassene risico bij bijvoorbeeld een epidemie. “Als je als puber of volwassene de kinderziekten bof, mazelen of rode hond niet hebt gehad en dus niet immuun bent, is ons advies om de vaccinatie alsnog te doen. Het zijn kinderziektes die, als je ze op volwassen leeftijd krijgt, een grotere kans geven op complicaties. Rode hond kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen,” legt Desirée uit.

Het is belangrijk om te weten welke (kinder-)ziektes echt risicovol zijn voor jouw kind en daarnaast is het belangrijk om te vertrouwen op het eigen immuunsysteem van het kind. We hebben een korte lijst opgesteld van alternatieven en tips om vaccinatieschade te beperken[4]:

  • Niet vaccineren
  • Rondom vaccinaties extra vitamine C geven
  • Voldoende vitamine D
  • Bij voorkeur niet voor het 2de jaar vaccineren (o.a. vanwege het feit dat de bloed hersenbarrière tot 2 jarige leeftijd op is, waardoor giftige stoffen de hersenen in kunnen gaan) en het immuunsysteem is nog niet volgroeid
  • Geen vaccinatie bij ziekte of verlaagde weerstand
  • Niet meerdere vaccinaties tegelijkertijd
  • Homeopathische profylaxe overwegen
  • ‘Ontstoren’ (ontgiften) van bijwerkingen met homeopathische middelen

Een uitgebreide lijst met alternatieven vind je in onze ‘BIJLAGE ‘Vier alternatieven voor vaccineren’.

Helemaal niet vaccineren is omstreden en vergt veel moed. Moed om het consultatiebureau tegen te spreken, moed om de buren, familie, kennissen, vrienden en/of de maatschappij uit te leggen waarom je een bepaalde keuze maakt.

Maar wat is nu de beste keuze?
Het is erg ingewikkeld om een eenduidig vaccinatieplan voor te leggen. Kort gezegd is het gewoon niet mogelijk voor een buitenstaander om zo’n beslissing voor een ouder te maken, ook niet vanuit de overheid. De enige optie die een ouder heeft is om informatie tot zich te nemen en veel te praten met deskundigen, (homeopathische) artsen, huisartsen, (antroposofische) consultatiebureaus of andere ouders die alternatieve keuzes hebben gemaakt of juist achter vaccineren staan. In het volgende stuk zullen we een aantal van hen interviewen.

Kiezen voor wel of niet vaccineren is kiezen uit twee kwaden. Ook een keuze maken tussen de alternatieven is niet makkelijk. Het kost veel tijd om je goed in te lezen en uiteindelijk moet je een keuze maken over een onderwerp waarbij niemand met zekerheid kan zeggen wat de consequenties zijn. Tegenwoordig lijkt het ook alsof we steeds meer zekerheid nodig hebben om gerustgesteld te zijn over onze gezondheid. Uiteindelijk kiest iedere persoon wat het beste is voor zijn of haar kind.

Wij willen met deze vaccinatie special laten zien dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Door meer kennis wordt de keuze niet per se makkelijker maar wel overzichtelijker. We willen je er op attenderen dát er keuzes zijn. Kies de weg die het beste bij jou past.

 

Meer artikelen over vaccineren lees je hier:

‘Een historisch perspectief op vaccineren’
‘Vaccineren, (g)een gemakkelijke keuze’
‘Kinderziektes onder de loep’
‘Vier alternatieven voor vaccineren’
“Niet vaccineren zou slechter voelen”
“Ik heb vertrouwen in zijn immuunsysteem”

 

Bronnen

[1] Vaccinaties Doorgeprikt p. 42
[2] http://www.rivm.nl/Onderwerpen/R/Rijksvaccinatieprogramma
[3] http://www.widar.nl/consultatiebureau/
[4] http://nvkp.nl/faq/is-vaccineren-veilig/

Geschreven door:
Emily Mattaka

Categorie
Thema onderwerpen vaccinatie

Delen:

Populair artikel: