3 mei 2016

“Wij zien vaccineren als sociale plicht”

Sander en Mirjam hebben twee kinderen Taran en Eleah, wonen in Leiden en hebben volledig gevaccineerd. Sander is wetenschapper op de Leidse Universiteit en doet onderzoek naar het immuunsysteem. Het onderwerp gaat hem aan het hart. Hij windt er geen doekjes om en biedt hier zijn ongebreidelde kennis én mening over immuniteit. 

Welke keuze heb je gemaakt ten aanzien van het Rijks Vaccinatie Programma (RVP)?
“We hebben gekozen voor volledig vaccineren plus extra vaccinaties voor de verre reizen die we met onze kinderen gemaakt hebben in hun vroege jeugd.”

Sta je hier nog steeds achter of zou je bij een volgend kind iets anders doen?
“Ja, omdat bewezen is dat je je eigen kinderen hiermee de beste bescherming biedt tegen ziektes met mogelijk zeer ernstige complicaties zoals blindheid, doofheid, stagnatie van de ontwikkeling en onvruchtbaarheid; ziektes die zijn te voorkomen en zelfs uit te roeien. Ook werkt het alleen als iedereen meedoet. Je beschermt niet alleen je eigen kinderen, maar je vormt met andere gevaccineerde kinderen en volwassenen een schild voor degenen die een verminderd immuunsysteem hebben (bijv. door kanker, HIV, of omdat ze te klein zijn om gevaccineerd te worden) en niet tegen deze ziektes kunnen vechten. Een persoon die chemo krijgt heeft bijvoorbeeld meer dan 60% kans om dood te gaan als ze mazelen krijgen. Wij zien het dus ook als een sociale plicht.

Vanuit een praktisch standpunt geldt verder dat op de meeste kinderdagverblijven ongevaccineerde kinderen niet welkom zijn en niet zonder reden, gezien de enorme uitwisseling van ziektekiemen daar. Een tweede praktische reden is dat deze kinderziektes, zelfs zonder complicaties een enorme aanslag op je dagelijks leven zijn. Als je kind bijvoorbeeld kinkhoest krijgt, wat heel veel voorkomt onder niet-gevaccineerden, ben je al snel zes tot acht weken aan huis gekluisterd, ook als er geen complicaties zijn. Ik vind het onmenselijk om je kind bloot te stellen aan ziektes die ze niet hoeven krijgen.”

Hoe moeilijk vond je deze keuze? Werd je beïnvloed door omgeving, maatschappij of familie?
“De keuze was simpel, omdat het volgens ons de beste manier is om je kind te beschermen. In grote delen van de wereld lopen mensen dagenlang naar een hospitaaltje om hun kind te laten vaccineren, omdat ze daar nog geconfronteerd worden met deze ziektes. Alleen als de dekkingsgraad van de gevaccineerden heel hoog is, kun je de hiervoor genoemde bescherming voor zwakkeren bieden. Doordat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun kind niet te laten vaccineren, ontstaan er onnodig epidemieën. Zo is er net een onderzoek uitgekomen dat de mazelen en kinkhoest epidemieën in de VS aan het begin van dit millennium te danken zijn aan mensen die zich niet hebben laten vaccineren.

Wij vinden het vervelend dat er tegenwoordig van alles wordt gepresenteerd als waarheid, terwijl er geen onderzoek naar is gedaan, en dat het onderbuik gevoel het bij veel mensen wint van de bewezen feiten. Het internet doet er dan vaak een schepje bovenop, omdat veel van de sites die dit verkondigen er gelikt en ‘wetenschappelijk’ uitzien. Daarbij komt ook dat de serieuze bijwerkingen van vaccins ontzettend zeldzaam zijn, zeker voor de vaccins van het RVP. Natuurlijk krijgen ze een beetje koorts (soms), maar dat toont alleen maar aan dat het immuunsysteem z’n werk aan het doen is. Een kleine prijs in onze ogen.”

Welke informatie heb je gezocht om tot de juiste keuze te komen?
“Dit is mijn vakgebied. Ik en heel veel universiteiten met mij doen onderzoek naar hoe de werking van vaccins geoptimaliseerd kan worden. Ik baseer me op wetenschappelijk onderzoek en niet op een paar artikelen van internet.”

Heb je met deskundigen gesproken en zo ja, met wie en op wat voor manier heeft dat bijgedragen aan je keuze?
“Ja ik praat dagelijks met deskundigen. En ik kan je vertellen dat er geen enkele wetenschapper rondloopt met kennis over de status van het onderzoek naar vaccins en zijn kinderen niet laat vaccineren.”

Hebben jij en jouw partner dezelfde visie met betrekking tot dit onderwerp?
“Ja.”

Ben je op de hoogte van de homeopathische alternatieven en zou je hiervoor kiezen?
“Ik vind homeopathie geldklopperij. Ik vind het onzin om te denken dat je je kind bescherming biedt als je hiervoor kiest. Baby’s en kleine kinderen profiteren niet van het placebo-effect omdat, wil je er profijt van hebben, je erin moet geloven.”

Zijn er milde of ernstige bijwerkingen aangetroffen bij je kind(eren)?
“Zeer milde tot geen bijwerkingen geweest, bij beide kinderen. Zeer lichte verhoging voor een dagje. Ze mochten lekker bij mamma knuffelen toen.”

Kan je iets zeggen over je onderbuik gevoelens, je instinct, je geweten of misschien de angsten die er om dit onderwerp heen hangen?
“Ja, het is natuurlijk niet fijn om te zien hoe een naald in je kind wordt gestoken waar ze vanzelfsprekend van moeten huilen, en jij huilt daardoor een beetje mee. En je weet dat ze misschien bijwerkingen krijgen en dat is niet leuk. Maar het mooie van de reguliere wetenschap – en zeker vaccins voor kinderen– is dat deze middelen uitgebreid getest zijn: zowel op gevaren als op de effectiviteit ervan.

Ik zou het mezelf nooit vergeven als, na het geven van een homeopathisch middel, mijn kind ziek zou worden en zou lijden door mijn keuzes. Je wilt namelijk je kind beschermen en zal het jezelf nooit vergeven als je kind blijvende gevolgen ondervindt van jouw keuzes. En de kans dat je kind negatieve gevolgen ondervindt van de keuze om niet te vaccineren is bewezen vele malen groter dan dat zij blijvende schade hebben van een vaccinatie.

Als je het voorbeeld wilt lezen van iemand die het daadwerkelijk meegemaakt heeft én ook nog eens mooi kan schrijven, dan raad ik je aan de brief ‘Death of Olivia’ van Roald Dahl te lezen.

Meer artikelen over vaccineren lees je hier:

Een historisch perspectief op vaccinatie
Vaccineren, (g)een makkelijke keuze
Kinderziektes onder de loep
Vaccineren? Er zijn meer mogelijkheden!
Vier alternatieven voor vaccineren
“Niet vaccineren zou slechter voelen”
“Ik heb vertrouwen in zijn immuunsysteem”
“Wij zien vaccineren als sociale plicht”
“Ik geloof in het zelfhelend vermogen van de mens, maar ben ook realistisch”

 

Geschreven door:
Emily Mattaka

Categorie
Thema onderwerpen vaccinatie

Delen:

Populair artikel: