Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

7 tips van leefstijlarts Trudy om het beste te halen uit de Corona-tijd

11 februari 2021

Een digitale detox, elke dag de natuur opzoeken. Vasten. Stil en dankbaar zijn. Met deze tips van boerin, leefstijlarts, paardencoach en Con Amore-docent Trudy Vlot boost je je immuunsysteem. 

Trudy logt in op Zoom en voor me verschijnt een goedlachse vrouw met een gezonde kleur op haar gezicht. Dat komt vast door de buitenlucht, want ze is regelmatig in de stallen en wei vlak bij haar huis in Brabant te vinden.

De leefstijlarts maakt gebruik van diverse invalshoeken en geneeswijzen om cliënten te helpen en de natuur is een van de belangrijkste pijlers. “Anderen laten ervaren wat de natuur kan betekenen voor je ontwikkeling en welzijn, dat is mijn passie.”

Trudy is opgeleid tot arts en introduceerde een aantal jaar geleden samen met een collega van de artsenvereniging de term ‘leefstijlgeneeskunde’. Het doel: de onderliggende oorzaken van (chronische) ziektes aanpakken. Inmiddels kunnen artsen een tweejarige opleiding volgen voor leefstijlgeneeskunde aan de Academy Integrative Medicine en ook binnen de reguliere zorg wordt de waarde ervan steeds meer ingezien. Zo investeerde de overheid in 2019 5 miljoen euro in onderzoek naar leefstijlgeneeskunde. 

“Gezonde voeding, bewegen, mediteren: er zijn zoveel invalshoeken om de geneeskunde te benaderen. Het is zonde om je blind te staren op één medicijn of visie. Voor mij bestaat er dan ook geen verschil tussen regulier en alternatief. Het zou allemaal samen moeten gaan”, vindt Trudy.

Welke invalshoeken gebruikt ze? En hoe blijven we gezond tijdens de lock-down en weerbaar tegen het Corona-virus? Hier volgen 7 tips van de leefstijlarts.

1. Zoek de natuur op

Ga elke dag liefst een uur naar het bos, de heide of het strand, is haar advies. “Wandelen, fietsen, of gewoon zitten. Voel wat de natuur met je doet. Voel je eigen hartslag, je voeten in het gras of de modder.”

Van asfalt, uitlaatgassen, bestrijdingsmiddelen, kraanwater en plastic raken we uit balans en kunnen we ziek worden. We hebben aarde, bomen, bloemen, water uit een beekje en frisse lucht nodig. Volgens Trudy matcht de frequentie van de natuur beter bij onze eigen frequentie, waardoor deze hoger wordt. In andere woorden: onze (levens)energie stroomt beter.

"Alles bestaat uit energie. Denk maar aan een Lemniscaat: een achtje op z’n kant. Bij een natuurlijke flow draait de energie constant achtjes. Raken we uit balans, dan stagneert of vertraagt de energieflow.”

Deze kennis vergaarde Trudy uit de quantumtheorie, Chinese geneeskunde en eigen ervaring. “Het is een proces van jaren waarin ik steeds beter heb leren luisteren, kijken en voelen en dat neem ik mee in mijn werk.”

Nog een reden om volgens de arts de natuur in te gaan: je kunt veel leren van moeder Aarde. Je beseft bijvoorbeeld beter dat het leven uit cycli bestaat. Neem de blaadjes die van kleur veranderen in de herfst, van de boom vallen en weer tot aarde getransformeerd worden.

“Sterven hoort bij het leven, maar er heerst enorm veel taboe rondom de dood. Kijk maar naar deze tijd. We proberen iedereen koste wat het kost te redden, maar weegt het nog wel op tegen de gevolgen? Willen we het leven niet te veel controleren?”, vraagt de arts zich af. 

Natuurlijk levert de dood verdriet op, maar ook dat hoort volgens Trudy bij het leven. “Net zo goed als blijdschap. Als je de eindigheid kunt accepteren, ervaar je meer innerlijke rust. En misschien leef je juist wel langer, omdat je minder stress hebt.” 

 

2. Geef je geest een detox

Chronische stress onderdrukt ons immuunsysteem. Je lichaam komt namelijk in overlevingsstand - rennen voor de beer! - en heeft geen tijd om zich te weren tegen een virus. Het is dus zaak om voldoende rustmomenten voor jezelf in te plannen, met een digitale detox bijvoorbeeld.

Natuurlijk is het is hartstikke fijn om tijdens een lock-down thuis een online yogales te volgen en te zoomen met je collega. “Maar je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn en direct op elk mailtje en appje te reageren”, zegt Trudy. Dat levert fysieke en mentale stress op, blijkt uit diverse onderzoeken.

Ook slaapproblemen, depressieve gevoelens, concentratieproblemen, angst en sociale isolatie kunnen voortkomen uit overmatige ‘schermtijd’. Trudy: “Je krijgt veel meer informatie en prikkels binnen dan je kunt verwerken en geniet minder van het moment. Van het leven in het hier en nu.”

Zet je telefoon op stil, leg hem in een andere ruimte of schakel hem helemaal uit, adviseert de arts. Je kunt met jezelf (en met anderen) afspreken dat je alleen op vaste tijden je appjes checkt. Wellicht maak je een wandeling met je collega die in de buurt woont, in plaats van een online werkoverleg. Zo kom je meteen in beweging.

Speur de ouderwetse internetkabel weer op: wifi-straling heeft effecten die we nog niet helemaal in kaart hebben gebracht. Maar dat het schadelijk is, weten we inmiddels wel. Werk zoveel mogelijk offline en neem enkele (vaste) momenten om je mails en het nieuws te kijken. Je kunt dan ook bewust kiezen welk nieuws je tot je wilt nemen.

Trudy: “We hebben tegenwoordig zoveel informatie te verwerken en de meeste nieuwsberichten wakkeren angst aan. Je eigen gedachten bepalen voor een groot deel hoe gezond je bent. In het boek van stamcel bioloog Bruce Lipton - Biology of Belief - wordt dit mooi uitgelegd. Als je continu leest over alle gevaren en ellende in de wereld, wakker je stress aan en ben je minder weerbaar.”

 

3. Wees stil & dankbaar

Heb je minder prikkels te verwerken, dan ontstaat er ruimte om naar binnen te keren. Om stil te worden en te voelen wat er in je leeft. Je komt dan makkelijker bij je intuïtie, bij wat je nodig hebt. Trudy: “Je kunt deze tijd mooi gebruiken om te bidden, mediteren of gewoon mijmeren. En dan kun je ook stilstaan bij alles waarvoor je dankbaar bent.”

Met dankbaarheid creëer je een positieve gedachtegang en dat heeft een gunstige invloed op je immuunsysteem. Ga maar eens na waarvoor je dankbaar kan zijn. Dat je gezond bent bijvoorbeeld. Of dat je (klein)kinderen weer naar school kunnen.

Je kunt het opschrijven of hardop benoemen. “Als je dankbaarheid traint, word je een flexibel mens en kun je beter met veranderingen omgaan. Je wordt weerbaarder. Dat betekent niet dat je altijd dankbaar moet zijn. Er mag ook ruimte zijn voor angst, zolang het niet de overhand krijgt”, zegt Trudy.

 

4. Vast een tijdje

Tussen carnaval en pasen is het van oudsher vastenperiode. Aangezien de lock-down verlengd is, kun je deze tijd mooi gebruiken om je lijf te ontgiften en op te schonen. Je ontdoet je lichaam van afvalstoffen en boost je immuunsysteem. Trudy: “Als je vast geef je je spijsverteringssysteem rust en kan het zich focussen op andere functies in het lichaam. Zoals de werking van het immuunsysteem, dat voor het grootste gedeelte in je darmen zit.”

Vasten stimuleert bovendien de celvernieuwing (blijkt uit onderzoek van Nobelprijswinnaar Yoshinori Ohsumi) en beschermt gezonde cellen tegen chemotherapie, ontdekten wetenschappers van Leiden universitair medisch centrum. Vasten kent dus diverse gezondheidsvoordelen. Maar hoe lang moeten we vasten? En mogen we dan helemaal niets eten?

Trudy: “Vasten is het weglaten van iets voor een bepaalde periode. Als je alleen al een tijdje geen suiker eet van ben je aan het vasten. Wil je je lichaam goed ontgiften? Schrap dan een tijdje granen, peulvruchten en zuivel van het menu en eet heel veel groente. Groentes bevatten de meeste vezels en die ‘vegen’ onze darmen schoon.”

Ontbijt bijvoorbeeld met een smoothie tjokvol groenten. Alles wat je rauw kunt eten mag erin. Voeg fruit (banaan) en kruiden (munt) toe voor de smaak. Lunch met een groentesalade of -soep in plaats van brood en zet ’s avonds knol- en wortelgroenten op tafel, zoals rode biet, die ondersteunen de lever en nieren: organen die ons lichaam van afvalstoffen ontdoen.

“Let wel op: detoxen is niet voor iedereen. Heb je een verminderde weerstand? Overleg dan eerst met een arts of therapeut, zeker wanneer je medicijnen gebruikt”, adviseert Trudy.

5. Eet reinigende voeding

Je kunt je lichaam helpen ontgiften met specifieke planten, knollen en kruiden. Neem de knolselderij, die ondersteunt de reiniging van de nieren, darmen en lever. Van deze groentesoort kun je bijvoorbeeld een lekkere soep maken, met korianderzaad, kokosmelk en gember.

Ook avocado en spinazie helpen je lichaam ontgiften. Mix deze groenten in een spread met zoete aardappel, knoflook, olijfolie en groene peper. “Experimenteer ook eens met mariadistel, een kruid uit het middellandse zeegebied met een ontgiftende werking. Je lever en galblaas knappen er flink van op”, vertelt Trudy.

En gebruik je wel eens appelazijn? “Dit goedje stimuleert de bloedsomloop en helpt de lever in het ontgiftingsproces. Ook stimuleert het de reiniging van de lymfeklieren.” Je kunt het verdunnen en opdrinken of als dressing in een salade gebruiken.

 

6. Neem immuunsysteem boostende vitamines

Er zijn specifieke vitamines die je immuunsysteem boosten en infecties bestrijden. Zoals vitamine C in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.

Er zijn veel onderzoeken die bevestigen dat vitamine D helpt tegen een infectie met het Corona-virus en het ziekteverloop minder ernstig laat verlopen.

Trudy: “Velen van ons hebben een tekort aan vitamine D. Dat komt omdat we zelfs in de zomer te weinig buiten komen en te veel kleding dragen. Ons lichaam kan dan geen wintervoorraadje met vitamine D aanmaken. We absorberen de vitamine namelijk via zonlicht. Je slaat vitamine D op in lichaamsvet. As je overgewicht hebt, is de vitamine niet of minder goed beschikbaar voor je immuunsysteem.”

Beweeg daarom voldoende - minstens een half uur per dag - en eet gezond. Zeker in de winter is het slim om je voorraadje aan te vullen met een supplement in druppelvorm, adviseert Trudy.

Omega 3 is ook noodzakelijk voor onze afweer. Je kunt het zien als de ‘planner’ van ons immuunsysteem: het zorgt ervoor dat de verschillende fasen van een ontstekingsproces - pro-inflammatie, ontsteking, herstel - soepel verlopen. Doe iedere dag een schepje lijnzaad in je smoothie, dat zit bomvol met omega 3. Noten en kokos- en olijfolie overigens ook.

7. Zoek elkaar op

“Met de anderhalve meterregel, lock-down en avondklok wordt ons sociale leven drastisch onder druk gezet. Maar mensen zijn sociale wezens en hebben (fysiek) contact nodig, anders raken communicatiestofjes als hormonen en neurotransmitters uit balans met alle gevolgen van dien”, zegt Trudy.

Haar advies: kijk op welke manier je toch live contact kunt hebben. Maak een wandeling met een vriend(in), breng soep naar de buren, knuffel extra met je partner, kind of ‘knuffelmaatje’: we kunnen niet zonder sociaal contact en aanraking.


 Trudy Vlot is sinds 2016 betrokken bij Con Amore als docent Medische Basiskennis en geeft ook verschillende interessante nascholingen, waaronder ‘Ons zevende zintuig’ en ‘Alles is energie, wat is nu vermoeidheid’.

Trudy Vlot

 

 

 

 

 

 

 

 

Trudy Vlot 

 


 

Dit artikel is geschreven door: 

Marijke van der Linde - journalist, copywriter, eindredacteur en schrijfdocent

Na het afronden van de hbo-studie journalistiek in 2007 startte Marijke als freelance journalist en volgde tegelijkertijd de hbo-opleiding copywriting aan de Hogeschool van Utrecht. Gaandeweg ontwikkelde Marijke zich als copywriter en eindredacteur voor diverse zzp’ers, bedrijven en (zorg)instellingen. Ook gaf ze jarenlang medialessen aan kinderen tussen de 6 en 10 jaar bij Firma Media. Daarnaast is Marijke docent journalistiek en creatief schrijven bij Parnassos, het cultuurcentrum van de universiteit van Utrecht. Marijke schrijft graag scenes, korte verhalen, sprookjes en gedichten en volgt regelmatig creatieve schrijfcursussen aan de Schrijversvakschool in Amsterdam en het Utrechts Centrum voor de Kunsten.

Meer weten? Bezoek haar website: www.tikmachine.nl

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief