Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

“Vrouw-zijn moet je eren, niet reguleren”

25 augustus 2018

Steeds meer vrouwen laten de pil staan en kiezen voor natuurlijke anticonceptie. Seksuoloog Mandy Ronda (32) besloot tien jaar geleden al van de hormonen af te stappen. “Ik gebruik de kalender- en barrièremethode (condoom red.) en dat is tot nu toe altijd goed gegaan. Ik vertrouw op de signalen die mijn eigen lichaam geeft”

Foto's Annelies Kietselaer

Net als veel tienermeiden ging Mandy op haar 16e aan de pil. “In de eerste drie maanden kwam ik tien kilo aan waardoor ik striae kreeg. Ik veranderde compleet qua uiterlijk en werd hier erg onzeker van.” Niet alleen haar uiterlijk veranderde. Ook kreeg ze last van een zware depressie. “Die depressie zou wel eens voor een groot gedeelte met het gebruik van de pil kunnen samenhangen. Dit is informatie die nu steeds meer naar boven komt.”

Op haar 21ste stapte Mandy over op het anticonceptiestaafje Implanon. “Ik ging een jaar op reis en had geen zin om elke dag de pil te slikken. Ik heb dat toen een jaar gebruikt en was helemaal niet meer ongesteld. Heerlijk vond ik dat!” Na haar reis kreeg ze last van tussentijdse bloedingen. Bij een controle bleek ze in het voorstadium van baarmoederhalskanker te zitten. Haar cellen waren onrustig en het baarmoederslijmvlies te dun. “Ze konden destijds geen oorzaak vinden. Maar het feit dat ik elke dag hormonen kreeg toegediend, ook al was het een minimale hoeveelheid, zou er best iets mee te maken kunnen hebben. Toen heb ik het Implanon eruit laten halen.” Bij de eerst volgende controle waren haar cellen weer rustig. Vanaf dat moment was het duidelijk: nooit meer hormonen!

Maar hoe doe je dat? Anticonceptie zonder hormonen? “Ik gebruik al tien jaar de kalender- en barrièremethode maar er zijn genoeg andere manieren. Je hebt het vrouwencondoom, koperspiraal, pessarium, Sensiplan of een baarmoedermondkapje met zaaddodende gel die je inbrengt voordat je gaat vrijen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat ik me überhaupt afvraag waarom je nog hormonen zou gebruiken.” Toch vindt ze niet dat iedere vrouw dan maar van de hormonen af moet. “Er zijn vrouwen die geen keuze hebben en veel baat hebben bij het reguleren van hun cyclus vanwege chronische aandoeningen.

2017035 _DSC4966
 

Vrouwen die overwegen om de kalendermethode te gebruiken, raadt Mandy wel aan om een cursus van bijvoorbeeld Sensiplan te volgen. Tijdens zo’n cursus leer je je eigen lichaamstekens kennen, waardoor je met grote zekerheid de vruchtbare en onvruchtbare dagen kan vaststellen. Ook ademwerk, jezelf regelmatig laten masseren en jezelf bewust aanraken, kunnen bijdragen aan het beter aanvoelen van je lichaam. “Veel vrouwen staan niet goed in contact met het eigen lichaam en met de signalen die het lichaam geeft. Bij mij hebben verschillende dansvormen me heel erg geholpen om verbinding te maken met mijn lijf. Maar bij iemand anders werken sportoefeningen misschien beter. In ieder geval moet je iets met je lichaam gaan doen.”

Voor Mandy is het in contact staan met haar eigen lichaam een lange tijd niet vanzelfsprekend geweest. Na een seksueel trauma dissocieerde ze van haar lichaam. “Ik vond het lelijk en lastig. Ik voelde het simpelweg niet. Vrouw-zijn betekende toen op een onveilige en onprettige manier kwetsbaar zijn. Ik kom van heel ver en het leven daar is heel krampachtig, klein en ongelukkig. Er ging een wereld open toen ik weer verbinding kreeg met mijn lichaam. Ik mocht er weer zijn van mezelf en genieten van seksualiteit.” Langzaam ontdekte ze wat het nou eigenlijk betekent om vrouw te zijn en om te menstrueren. “Menstrueren is iets dat bij je lijf hoort. Het is een teken van vruchtbaarheid. Daarnaast heerst er ook een enorme kracht in seksualiteit. En die vergroot je door terug te gaan naar de basis.”

Tegenwoordig wordt de menstruatie vaak als onwenselijk en zelfs vies ervaren. En is het de normaalste zaak van de wereld dat vijftienjarige meisjes aan de pil gaan. Iets wat Mandy absoluut niet begrijpt. “Genetische modificatie, klonen en vaccineren stellen we wel aan de kaak, maar het reguleren van de vruchtbaarheid niet. Het is het toppunt van ingrijpen in de natuur. Het is zo genormaliseerd. Het is van de zotte dat dit geen ethisch vraagstuk is. Alles moet maar maakbaar zijn, waardoor we helemaal het contact met het natuurlijk kwijtraken.” Haar missie als seksuoloog is dan ook mensen weer contact te brengen met het natuurlijke, met zichzelf en anderen. “Vrouw zijn is iets natuurlijks en is iets om te eren, niet reguleren.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief