Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Ikigai: tips voor een 'eeuwig' leven

14 november 2017

2017050-versie-2-iStock-643339630-5

 

Op het Japanse eiland Okinawa woont het hoogste aantal eeuwelingen ter wereld. 24 op de 100.000 inwoners is ouder dan honderd jaar. Dat is een stuk hoger dan het mondiale gemiddelde. De schrijvers Francesc Miralles en Hector Garcia van ‘Ikigai: het Japanse geheim van een lang en gelukkig leven’ gingen op onderzoek uit. Wat kunnen we leren van de Japanse levenskunst?

 

1. Duidelijk levensdoel
Ikigai is een Japans concept dat ‘de zin van het leven’ aanduidt. Een helder en duidelijk ikigai zorgt voor tevredenheid, geluk en betekenis in het leven. Iedereen heeft een ikigai volgens de Japanners. Bij de een komt ikigai duidelijker naar voren dan bij de ander. Volgens de bewoners van Okinawa is ikigai de reden waarom je ’s ochtends uit bed komt. Voorbeelden van Ikigai zijn kinderen grootbrengen, werken en hobby’s. Een groot deel van de Japanners gaat nooit met pensioen, ze blijven gewoon doorgaan met wat ze leuk vinden om te doen. Je zal Japanners niet snel achter de geraniums zien zitten. Er bestaat zelfs geen woord voor pensioen in het Japans!

2. Sterk sociaal netwerk
Naast een duidelijk levensdoel, is het leven in een hechte gemeenschap minstens net zo belangrijk. Een voorbeeld van zo’n hechte gemeenschap is een moai. Dit is een informele groep van personen met dezelfde interesses die elkaar helpen. Er wordt maandelijks een vast bedrag ingelegd voor maaltijden, activiteiten en vergaderingen. Elk lid krijgt eens in de zoveel tijd een bedrag uit de kas. Eigenlijk een soort broodfonds met als extra sociale activiteiten. Het gevoel ergens bij te horen en steun te krijgen, draagt bij aan een hogere levensverwachting.

3. Matig intensief bewegen
Onderzoekers hebben vijf gebieden geïdentificeerd in de wereld waar veel honderdjarigen wonen, waaronder Okinawa. Uit deze onderzoeken kwam naar voren dat niet sporten bijdraagt aan een langer leven, maar meer bewegen in het algemeen. De inwoners van Okinawa hebben bijna allemaal een moestuin waar zij dagelijks in werken en lopen ze veel. Daarnaast geven zij de voorkeur aan matig intensieve sporten zoals yoga, radio taiso, tai chi en qi gong. Radio taiso is een 5 tot 10 minuten durende Japanse ochtendgymnastiek, die eerst via de radio werd uitgezonden en tegenwoordig op tv te zien is. Het doel van radio taiso is het bevorderen van eenheid en samenwerking tussen deelnemers. De gymnastiek vindt altijd in groepsverband plaats en wordt gedaan op scholen, bedrijven en zelfs bejaardentehuizen.

4. Dieet van plantaardig en onbewerkt voedsel
Het sterftecijfer van hart- en vaatziekten is op Okinawa het laagste van Japan. De eetgewoonten van deze eilandbewoners wordt al jarenlang onder de loep gehouden. Hoe ziet het dieet eruit?

 • Zeer gevarieerd en voornamelijk op plantaardige basis
 • Minstens vijf groente- en fruitgerechten per dag. 30 % van de calorie-inname komt van groente!
 • Granen zoals rijst, boekweitnoedels en tarwenoedels vormen de basis
 • Geraffineerde suiker komt nauwelijks voor
 • Drie keer per week vis, een keer per week varkensvlees
 • Maximaal 7 gram zout per dag
 • Lage calorie-inname van 1800 calorieën per dag

5. De 80% regel
Hara hachi bu is een Japans gezegde dat ‘de maag tot 80% vol’ betekent. Het is simpel, zodra je voelt dat je bijna vol zit, stop je met eten. Je moet nog een beetje honger hebben als je klaar bent met eten. Dat is ook de reden waarom het eten in Japan opgediend wordt in kleine schaaltjes. Je eet dan automatisch minder. De oorsprong van hara hachi bu is te vinden in een boek uit de dertiende eeuw: Zazen Yojinki. In dit boek worden studenten geadviseerd om maar tweederde te eten van wat ze willen. Minder eten dan je zou willen, is sowieso een algemene regel in de oosterse boeddhistenkloosters.

6. Sanpincha-thee
Dit is de meest gedronken thee op Okinawa. Het is een mengsel van groene thee met jasmijnbloemen. Het wordt veel gedronken, gemiddeld drie kopjes per dag. Je vindt deze thee zelfs in de frisdrankautomaten.

Wat is er zo gezond aan?

 • het verlaagt het risico op hartaanvallen
 • versterkt het immuunsysteem
 • helpt stress verminderen
 • verlaagt het cholesterol

7. Tuinieren
Vrijwel iedereen op Okinawa heeft een eigen moestuin. Dit zorgt voor de nodige beweging en ontspanning.

8. In het nu leven
Ichi-go ichi-e betekent ‘dit moment bestaat alleen nu en komt niet meer terug’. Ichi-go ichi-e leert te focussen op het heden en te genieten van elk moment. Het wordt vaak toegepast bij thee ceremonies, zenmeditatie en vechtsporten. Maar ook tijdens bijeenkomsten om de mens eraan te herinneren dat elke ontmoeting uniek is en niet meer terug komt. Of het nu met vrienden of familie is; geniet van elk moment. Gister is geweest en morgen bestaat nog niet.

Uit: ‘Ikigai, het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven’ door Francesc Miralles en Hector Garcia.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief