Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Eet jij al als een expert?

28 juni 2016

2016035-infusions-5

Iedereen weet dat een goede gezondheid begint bij gezonde voeding. Maar wat is tegenwoordig gezond? De voedingsmiddelen met voedingsclaims vliegen je om de oren; light, vezelrijk, rijk aan omega-3 vetzuren, cholesterol verlagend en suikervrij om er een paar te noemen. De media doet er vaak nog een schepje bovenop en de verwarring is compleet.

Het online voedingsplatform ‘I am a foodie’ doet met hun nieuwe boek ‘Eet als een expert’ een dappere poging om orde te scheppen in de chaos. ‘Eet als een expert’ is een wetenschappelijk boek over het hoe, wat en waarom van gezond eten. Ik hoor je bijna al denken ‘niet weer een boek dat mij verteld hoe ik moet eten’. En dat is misschien het sterkst van ‘Eet als een expert’, dat doen ze namelijk niet.

Ze leggen uit wat een gezond eetpatroon is, waarom dat zo is en hoe je dat zelf in de praktijk kan toepassen. Het boek definieert een gezond eetpatroon als een eetpatroon waarmee je het risico op chronische ziektes, zoals diabetes type 2, kan verminderen. Dit baseren ze op wetenschappelijk onderzoek dat in heldere en begrijpelijke taal wordt uitgelegd. Daarnaast worden voedingsmiddelen in context geplaatst van het hele eetpatroon. Gezondheid wordt bepaald door alles wat je eet en niet door een enkele avocado. Het boek gaat dus ook niet over gezonde voedingsmiddelen maar over gezonde keuzes. Het zet je eerst aan het denken en laat je vervolgens je eigen keuzes maken.

Er wordt antwoord gegeven op vragen zoals: is ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag? Wat is het gezondste: spelt, tarwe of graan? Is melk goed voor elk? Hoeveel eieren mag je nu eten? Welk fruit is het gezondst? Is chocola superfood? Hoeveel alcohol en koffie mag je drinken? Is een veganistisch of vegetarisch dieet gezonder? Welk vet is nu het beste om in te koken?

Daarnaast staan er tientallen makkelijke recepten in voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes, vergezeld met slimme manieren om meer groente en fruit binnen te krijgen. De informatie over voeding wordt afgewisseld met stukjes over wat de wetenschap zegt, feiten & fabels en hoe het in de praktijk en supermarkt werkt. Dat maakt ‘Eet als een expert’ een informatief en super praktisch boek tegelijk. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in gezond eten, zowel voor de beginnende als meer gevorderde ‘foodie’.

2016035-Eet-als-een-expert2-5

 

Eet als een expert 
Auteurs: Marijke Berkenpas, Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit
Kosmos Uitgevers

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief