Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Burn-out beroepsziekte nummer 1? Crisis als kans!

30 januari 2020

Steeds meer mensen hebben last van werk gerelateerde stressklachten en komen in een burn-out terecht. De afgelopen twintig jaar is het aantal werknemers met een burn-out verdubbeld en TNO heeft de burn-out in 2019 dan ook uitgeroepen tot beroepsziekte nummer één in ons land. Als we er niets aan doen, zal in 2030 een kwart van de werknemers met een burn-out thuis zitten of door stress minder inzetbaar zijn. Wat kunnen coaches en therapeuten doen om te helpen?

Reguliere zorg: onzeker over stresscoaches
In 2019 werd bekend gemaakt dat in twintig jaar tijd het aantal geregistreerde stresscoaches is vertienvoudigd. Op zich goed nieuws, zou je denken. Helaas zijn deze coaches vorig jaar in slecht daglicht gezet. Veel bedrijfsartsen en psychologen maken zich druk over het ontbreken van een medische en psychologische opleiding bij veel coaches. Het aantal geregistreerde coaches dat hulp biedt aan mensen met stress en burn-outs bedroeg twintig jaar geleden nog 415. In mei 2019 waren er 4484 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Omdat in Nederland iedereen coach kan worden, aangezien het geen beschermd beroep is, maken bedrijfsartsen en psychologen zich zorgen.

Medische en psychologi­sche kennis ontbreekt vaak bij een coach. Als die verkeerd adviseert, herstel je trager” – aldus Marjolein Bastiaanssen, van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde. (bron)


Willem van Rhenen (hoogleraar en stressexpert bij Arbo Unie): “Het is een moeilijk aan te pakken probleem, omdat de overbelasting op werk alleen maar groter wordt. Op dit moment hebben veel sectoren al een groot arbeidstekort. Daardoor krijgen mensen die aan het werk zijn het steeds drukker, wat mede weer leidt tot meer burn-outklachten.”

Als je de bovenstaande uitspraak leest, kan de moed je misschien in de schoenen zakken. Er worden steeds meer mensen gestresst en de reguliere zorg maakt zich zorgen over de 'wildgroei aan stresscoaches' die volgens hen niet genoeg medische en psychologische kennis in huis hebben. 

Het is een ‘moeilijk aan te pakken probleem’ en de situatie lijkt uitzichtloos omdat de werkbelasting groter wordt. Het is hoog tijd om hier iets aan te doen. Als coach of therapeut kun je verschil maken, door je bijvoorbeeld bij te scholen over stress en burn-out preventie. Door een MBK of PSBK opleiding te volgen. Maar ook door de samenwerking met bedrijven, bedrijfsartsen en huisartsen te verbeteren.


Stresscoaches in slecht daglicht: zie deze crisis als kans
Dit soort nieuws en uitspraken staan een goede samenwerking tussen regulier en complementair in de weg. Deze crisis zou als kans gezien kunnen worden, om de kloof tussen beiden kleiner te maken. 

Verbeter de samenwerking

Wat jij als coach of therapeut kunt doen om de samenwerking met huisartsen en bedrijfsartsen te verbeteren;

  • Leg contact met reguliere zorgverleners. Stel de huisartsen in je omgeving op de hoogte van het werk dat je doet door middel van een brief. Maak (indien van toepassing) duidelijk dat je een door verzekeraars erkende beroepsopleiding hebt gevolgd en dat je daardoor in het vergoedingensysteem bent opgenomen. Hoe je dit aanpakt, vertelt oprichter van Con Amore en ex-huisarts Albert Jansen in dit blog.
  • Je kunt overwegen om een opleiding Medische en/of Psychosociale Basiskennis te volgen. Hiermee leer je de taal van de artsen spreken, en leg je een stevige basis voor jezelf. Tijdens deze opleidingen kom je alles te weten over de wonderlijke werking van het menselijk lichaam en de psyche. Ook leer je de belangrijkste medische termen kennen. Op deze manier wordt samenwerken met huisartsen, bedrijfsartsen en psychologen makkelijker. 
  • Denk er eens over na om jezelf kwalitatief bij te scholen op het gebied van stress en burn-out, door middel van een nascholing of volg bijvoorbeeld een opleiding tot burn-out preventie coach. Een mooie bijkomstigheid: jezelf bijscholen over stress en burn-out kan ook heel goed ingezet worden om zelf beter met stress om te gaan.

 

Het is tijd om de burn-out en stress epidemie te zien als een kans bij een crisis. De vraag naar stresscoaches en therapeuten zal de komende jaren namelijk alleen maar toenemen. Hoog tijd om als coach of therapeut in je kracht te staan. Het is tijd om de samenwerking met de reguliere zorg te verbeteren, en dat heb je zelf in de hand. Hoe mooi is dat? 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief