Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

4 creatieve bereidingen van spitskool

5 juni 2018

2018016-iStock-675063150-4

 

Spitskool is niet bepaald een sexy groente. Hij is onderdeel van de sluitkolen familie, net als witte kool, groene kool en rode kool. Deze kolen worden doorgaans geassocieerd met het harde leven en de oudhollandse smakeloze gaarkeuken. Ik heb de sluitkolen familie daarom voor een lange tijd genegeerd in mijn keuken.

Op een dag las ik een recept in de NRC: crème van spitskool. Ik zat middenin mijn culinaire ontdekfase, dus ik besloot spitskool een kans te geven. De crème serveerde ik naast hand gevouwen Poolse dumplings (perogi’s). Het resultaat blies me uit mijn sokken. De crème was fluweel, machtig en zo intens lekker, waarom heb ik dit prachtige product ooit links laten liggen?

Ik vroeg me direct af: wat is eigenlijk het verschil tussen spitskool en witte kool? Het internet gaf me een antwoord: spitskool wordt alleen in de zomer geoogst, heeft een zachtere smaak en bevat meer voedingsstoffen. Spitskool is dus eigenlijk een superieure versie van de witte kool.

De kop was eraf. Ik wilde weten wat voor culinaire pracht deze puntige kool nog meer kon bieden. Ik kwam tot vier bijzondere bereidingen die je eigenlijk niet wilt missen:

1 Smoren in bouillon

Fijn snijden, aanfruiten in knoflook en boter, 10 minuten smoren in een laagje huisgemaakte groente- of kruidenbouillon.

2 Grillen in de oven 

Fijngesneden op de ovenplaat en besprenkelen met olijfolie, knoflook, zout, peper, oregano, tijm en dragon. Goed mixen en 10 minuten onder de grill op 180 graden. De kool mag goed bruin worden.

3 Op de BBQ-spies 

Snij dikke schijven, steek er twee lange prikkers in en marineer in kruiden-knoflook-citroen olie. Leg op een hete BBQ maar niet direct boven de vlammen. Blijf bijstrijken met olie.

4 Spitskool creme

Zie artikel op NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/19/nu-ook-kookluisteren-12566041-a248496

 

Ik hoop dat ik je heb mogen inspireren om de keuken in te duiken met dit geweldige product!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief