Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Avocado, droom of drama vrucht?

26 juni 2018

2018019-iStock-916776354-4

 

Wat vond jij van avocado toen je hem voor eerst proefde? Ik weet nog goed dat ik het helemaal niets vond. Het was duidelijk dat mijn onontwikkelde smaakpalet vijftien jaar geleden nog niet klaar was voor deze zalvige smakeloze vrucht!

Avocado’s waren destijds minder lekker, omdat wij Nederlanders geen idee hadden hoe we ze het beste konden eten. We aten ze vaak te hard of te zacht en laat de avocado nou net een vrucht zijn die alleen lekker is als hij net rijp is. Het hoogtepunt van rijpheid van de avocado duurt echter maar 1 of 2 dagen.

Toch is de avocado de laatste twee decennia razend populair geworden onder de bewuste eter. Ik ben er zelf ook als een blok voor gevallen. Dit is veroorzaakt door het gezonde imago, maar ook omdat supermarkten zo slim waren om de avocado’s eetrijp te verkopen. De export in de Mexicaanse avocado superstaat Michoacán is uiteindelijk vertienvoudigd!

Moeten we hier blij mee zijn? Nee, eigenlijk helemaal niet. De explosieve groei is een drama voor mens en milieu. Honderden hectares bos zijn vernietigd om plaats te maken voor avocado boerderijen. Bij de avocadoteelt in Mexico worden veel zware pesticiden gebruikt. Leefomgevingen van mensen en dieren worden verwoest. Avocado’s zijn ook ontzettende slurpers. Een hapje avocado kost 27 liter water, terwijl een hapje peer bijvoorbeeld maar 0,1 liter water kost. Je snapt goed dat de avocado teelt allesbehalve goed is voor de waterbalans in landen zoals Zuid-Afrika, waar men sinds een aantal jaren kampt met extreme droogte.

Omdat wij onze avocado eetrijp in het schap willen hebben, is het continentale transport zeer energievretend. De vruchten moeten tijdens de lange overtocht namelijk onder het vriespunt blijven. Als ze eenmaal op bestemming zijn, gaan ze een aantal dagen in een warmere kamer, waarbij ze zo snel mogelijk de gewenste rijpheid bereiken en het gewilde paarse stickertje krijgen.

Als de avocado na dit dure en ingewikkelde proces eenmaal in het schap ligt, wacht er nog een ander probleem: de avocadoknijpers. Ik ben zelf ook onderdeel van deze club. Een avocado is namelijk niet goedkoop en als je die avond guacamole maakt, dan moet hij perfect zijn. Er moet getest worden, maar met elk kneepje verspillen we dus tientallen liters water.

Wat kun je hier zelf aan doen?

Stop met knijpen en koop voortaan alleen nog netten met harde avocado’s. Koop biologisch als je de mens en het milieu wil sparen. Koop ook eens wat vaker seizoengroenten uit je eigen omgeving. Een wortel of een kool bij de boerderij om de hoek kost natuurlijk veel minder energie, water en leed dan een teelbal overzee.

Een teelbal? Ja je leest het goed, het woord avocado is afgeleid van het Azteekse ‘ahuacatl’ wat letterlijk teelbal betekent, waarschijnlijk door de visuele gelijkenis!

Avocado-Limoen-Munt dressing

Ik maak graag saladedressing van avocado. De avocado is van natuurlijk erg romig en heeft een mooie frisse kleur. Je kan water toevoegen tot je de gewenste dikte bereikt hebt. Uiteraard moet je de dressing wel goed op smaak brengen aangezien de avocado van zichzelf niet heel veel brengt. De dressing is heerlijk bij een knapperige gezonde salade.

Ingrediënten

2 avocado’s
1 kopje gehakte munt
½ kopje gehakte bieslook
1 geperste knoflookteen
3 eetlepels limoensap
½ kopje olijfolie
1 kopje water (of meer om de gewenste dikte te bereiken)
Zout en peper

Bereiding
Doe alles in een grote kom en haal de staafmixer erdoorheen. Vind je de dressing te dik, voeg meer water toe en mix opnieuw.

Tip: voeg een groene chilipeper toe als je een van een beetje pit houdt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief