19 September 2017

De echte reden waarom Popeye spinazie eet

2017043-iStock-493802815-5

 

Wist je dat Popeye’s liefde voor blikspinazie bedacht is door de Amerikaanse overheid? Het is zelfs een van de meest succesvolle reclamecampagnes voor een groente ooit geweest.

In de jaren 30 werd Amerika geplaagd door een economische recessie. Deze periode werd later ‘The Great Depression’ genoemd. Vlees was schaars en duur en daarom alleen weggelegd voor de beter bedeelden. Er moest een ijzerrijk alternatief komen met een lager prijskaartje.

Er werd gekozen voor spinazie. De ijzerwaarde van deze bladgroente was namelijk extreem hoog. Daarnaast kon spinazie ingeblikt worden. Het inblikken van groenten bracht de grote winstbeluste bedrijven veel schaalvoordelen. Het was een uitgelezen kans voor de industrie om het Amerikaanse volk te overtuigen dat blikgroenten net zo gezond waren als verse groenten.

Nu hadden ze alleen nog een boodschapper nodig. Iemand waarmee de consument zich goed kon identificeren. Iemand die het volk kon vertrouwen. Het werd een pijprokende zeebonk, met 1 oog en twee joekels van onderarmen: Popeye. Een stripfiguur dat al een aantal jaren bekend was als held van het Amerikaanse volk. De oorsprong van zijn bovennatuurlijke spierbundels werd echter nooit uitgelegd. Tot de Amerikaanse overheid zich bemoeide met zijn leven. Zijn geheim werd bekend: eet veel spinazie en je wordt net zo sterk als Popeye!

Het resultaat van de campagne was verbluffend: de verkoop van spinazie steeg met 33% en spinazie was na ijsjes en kalkoen het favoriete eten van het Amerikaanse kind anno 1930.

2017043-iStock-537873014-versie2-5

 

Toch zit er een kleine smet op dit succesverhaal. De Amerikaanse overheid koos voornamelijk voor spinazie vanwege de hoge ijzerwaarde. Een Duitse wetenschapper genaamd Emil von Wolf ontdekte in 1870 dat het groene blaadje boordevol ijzer zat. Decennia later kwam men er pas achter dat Wolf een grove fout had gemaakt bij het noteren; hij zette de komma op de verkeerde plek! Hierdoor viel de ijzerwaarde van spinazie tien keer zo hoog uit als de werkelijkheid. Tegen de tijd dat dit bekend werd, had Popeye de wereld allang overtuigd hoe fantastisch spinazie was.

Kortom, de Amerikaanse overheid en onze matroos hebben de wereld per ongeluk misleid. Toch hebben ze miljoenen mensen enthousiast gemaakt voor een bladgroente boordevol vitamines, mineralen en ijzer. Daar ben ik ze eeuwig dankbaar voor!

Bij mij thuis ligt er standaard een grote zak spinazie in mijn koelkast. Ik eet het vers in een salade of op brood. Zie ik sporen van verwelking, dan giet ik de zak leeg in de pasta, wok, stoof of curry!

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang Albert Jansen’s boek “Ziek, beter, best” gratis als ebook.