5 August 2016

De schoonheid van de bermbloem

2016044-berm-5

 DE BERMBLOEMEN WAAR IK TUSSEN BEN GAAN LIGGEN TIJDENS EEN FIETSTOCHTJE. FOTO MAARTEN VAN ENGELEN

Wist je dat een derde van de Nederlandse natuur uit wegbermen bestaat? Hoe vaak geef jij eigenlijk aandacht aan de flora en fauna in een wegberm? Is je de laatste jaren wellicht iets opgevallen? Mij wel, en dat ga ik je nu vertellen.

Ik ben een persoon die iedere dag veel tijd besteed aan het kijken naar de natuur. Als ik onderweg ben, zijn mijn ogen altijd op zoek naar groei en bloei. Het doorgeschoten gras van de buren, de kleine kastanjeboom van Con Amore, de sierbakken aan de bouwhekken van het Jaarbeursplein, de reusachtige berenklauwen aan de Isolatorweg, de dominante stokrozen in de Utrechtse rivierenwijk: ze krijgen allen dezelfde dosis aandacht, want in mijn ogen is ook in de natuur iedereen gelijk.

Afgelopen weekend fietste ik met een stabiele 30 km per uur op mijn racefiets langs de nieuwbouw stad Leidsche Rijn. Mijn blik viel op een bonte verzameling wilde bermbloemen en ik bracht mijn fiets direct tot stilstand: klaprozen, boterbloemen, akkerdistels, gewone margrieten, rode klavers en vele anderen. Het was een oogstrelende compositie, georganiseerd en geschikt door niemand anders dan Moeder Natuur. Ik gooide mijn fiets tegen een lantaarnpaal en ben er lekker tussen gaan liggen. Het rook naar zomerhitte.

Dit was uiteraard niet de eerste keer dat ik me heb laten betoveren door de schoonheid van de wegberm. In verband met een lange reis heb ik twee Nederlandse lentes moeten missen. De laatste maanden heb ik dan ook de ogen uit mijn kop gekeken naar al het pracht en praal dat uit de bermen schoot. De hedendaagse diversiteit aan bermvegetatie in de Nederlandse lente en zomer is eindeloos. Wekenlang volgen de meest prachtige bloemen elkaar op. De flora floreert, en dit stemt mij euforisch.

Toch vroeg ik mezelf af: hoe lang is dit al gaande? Zijn er daadwerkelijk tientallen nieuwe plantsoorten in de berm aan het groeien, of is mijn perceptie van kleur en veelzijdigheid van de natuur misschien groter geworden? Naarmate we ouder worden krijgen we sowieso meer aandacht voor kneuterigheden. We gaan opeens wandelen en tuinieren en maken de douchekraan goed droog zodat er geen kalkaanslag op het chroom komt.

Ik ging op onderzoek uit en kwam tot de volgende ontdekking: Nederland heeft de laatste jaren gekozen voor een ecologisch bermbeleid. Er wordt minder gemaaid, en als er gemaaid wordt dan wordt het maaisel direct verwijderd. Daarnaast wordt er ook actief en gevarieerd in de berm gezaaid. Dit zorgt ervoor dat de berm de kans krijgt een hogere biodiversiteit te ontwikkelen zodat vlinders, bijen en andere leden van de fauna familie worden aangetrokken.

Dit positieve bericht vulde me met een warm gevoel. In een wereld waar berichten over de uitputting en verkrachting van onze natuur de boventoon voeren, durf ik dit toch zeker een lichtpuntje te noemen.

Een dikke pluim voor de Minister van de Wegbermen!

 

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang Albert Jansen’s boek “Ziek, beter, best” gratis als ebook.