24 June 2016

Een ecologisch sprookje

2016034-Tuin8-5

 STADSTUIN PRINZESSINNENGÄRTEN IN BERLIJN. FOTO MAARTEN VAN ENGELEN

Vorige week heb ik me vijf dagen lang laten betoveren door de waanzinnige stad Berlijn. Een stad die iedere medewerker van Con Amore dicht aan het hart ligt. Het is onze grote gemeenschappelijke deler. De stad biedt alles waar wij van houden, in overvloed: hechte gemeenschappen, vooruitstrevende kunst, creatieve vrijheid, verschillende culturen, muziek, duurzaamheid, bruisende horeca en stadstuinen.

De kracht van Berlijn is dat de stad uitnodigt om te ontdekken. Je hebt constant het gevoel dat je op een speurtocht bent. De stad zorgt ervoor dat het innerlijke kind ontwaakt. Iets wat wij als volwassenen eigenlijk te weinig meemaken.

Zo slofte ik wat verdwaald door de kleurrijke wijk Kreuzberg toen mijn oog op een oud verroest hek viel dat op een kier stond. Ik besloot op onderzoek uit te gaan en liep naar binnen.

Eenmaal binnen zag ik een grote heuvel compost met een hooivork erin gestoken, en realiseerde me dat ik in een stadstuin was beland. En wat voor een! Het leek wel een ecologisch sprookje. Het was groots en speels en divers en vol met kleur en inventiviteit en terwijl ik 360 graden om mijn as draaide voelde ik iets bloeien in mijn aderen. Stadstuinen kunnen mij zo gelukkig maken, ik sta er ieder keer weer versteld van.

Er was veel activiteit gaande, jong en oud was flink in de weer. Er werd getimmerd, geschoffeld en gesproeid. Er werd een schattig restaurant gerund met enkel producten uit eigen tuin op het menu. Overal stonden kleine groepjes kinderen en toeristen aandachtig te luisteren naar de gedreven sprekers. Hier was duidelijk een vorm van educatie gaande. Onopvallend ging ik dichterbij een groepje toeristen met een Engelse spreker staan. Ik haalde mijn notitieblok en pen uit mijn tas. De volgende woorden ving ik op:

“De Prinzessinnengärten is een tijdelijk project. En dat vinden wij jammer. Wij zouden graag een vaste plek willen hebben in deze wijk. We willen ongeremd kunnen bouwen aan een toekomst. De stadstuin moet een vaste waarde worden op de agenda van de stadsplanner. Het merendeel van de mens zal in de toekomst in de stad wonen, dus we hebben onze stadstuin hard nodig! Voor onze gezondheid, voor de kwaliteit van de gemeenschap en voor onze relatie met de natuur!”

Toen ze klaar was wilde ik bijna een harde “Amen!” de tuin in roepen. Maar voor de goede orde hield ik me stil en besloot ik om dit prachtproject te eren door het een podium te geven in Nederland.

Ik heb een aantal foto’s geschoten om jullie een kleine indruk te geven.

2016034-Tuin2-5

2016034-Pasted-image-at-2016_06_21-04_22-PM-5

2016034-Pasted-image-at-2016_06_21-04_21-PM-5

2016034-Tuin-11

 STADSTUIN PRINZESSINNENGÄRTEN IN BERLIJN. FOTO'S MAARTEN VAN ENGELEN

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang Albert Jansen’s boek “Ziek, beter, best” gratis als ebook.