30 January 2018

Een lekkere stinkerd

2018004-iStock-802465198-5

 

Is knoflook een groente of een kruid? Hij komt uit dezelfde familie als de ui, prei, bieslook en bosui: de familie Look. Het is dus een groente en daarmee de meest gebruikte groente in de keuken van Con Amore. Ik vond het een leuke ontdekking dat deze stinkerd grootaandeelhouder van onze keuken is.

Knoflook kent een zeer rijke geschiedenis. 3500 jaar geleden schreven de Egyptenaren al meer dan twintig helende rauwe knoflook-recepten op een papyrusrol. Ze gaven het ook aan de slaven om ze scherp te houden en meer kracht te geven tijdens de bouw van de piramides. Later gebruikten de Romeinen en Grieken het als remedie tegen luchtweginfecties, wonden, zweren, wratten en parasieten. Ook greep het volk naar de stinkende bol als ze hun prestaties in bed of op het slagveld wilden verhogen.

In de middeleeuwen kreeg knoflook een nieuwe functie: het afhouden van besmettelijke ziekten. Men droeg maskers gevuld met knoflook tegen de pest en om de lijkengeur te verdoezelen. Bioloog Louis Pasteur ontdekte eind negentiende eeuw dat knoflook schadelijke bacteriën kon termineren en missiearts Albert Schweitzer gebruikte knoflook in Afrika om maag- en darmziekten te bestrijden. Tijdens de tweede wereldoorlog stopten de Russen hun zakken vol met rauwe tenen waarmee ze hun wonden konden ontsmetten. Ook wel de Russische penicilline genoemd.

Kortom: knoflook is van grote betekenis geweest voor meerdere beschavingen. Voor mij was de kennismaking met knoflook een stuk minder spectaculair: in de saus bij de shoarma. Een combinatie waar veel Nederlanders mee zijn opgegroeid. Shoarma met knoflooksaus is wat mij betreft net zo Nederlands als stamppot met worst.

Bij mij werd knoflook pas echt onderdeel in de keuken toen ik me buiten de grens van Nederland ging oriënteren. Ik kwam erachter dat de stinkende roos een grote rol speelde in de Mediterrane en Aziatische keuken. Ik snap nu ook heel goed waarom. Knoflook is de ultieme basisgroente en smaakmaker. Er gaat niets boven een kooksessie beginnen met het fijnhakken en fruiten van knoflook.

Knoflook is de ultieme culinaire stemmingmaker!

 

Geroosterde knoflooksaus (veganistisch)

Knoflooksaus is voor velen de perfecte afsluiter van een goede avond stappen. Waarom eigenlijk? Mensen die zich in een ongezonde toestand bevinden hebben doorgaans behoefte aan meer ongezondheid. Hoge alcoholconsumptie en slaaptekort doen snakken naar goedkoop vlees en stinkende vette saus. Daarna gaan ze hun bed in, dus met de walm wordt niemand lastig gevallen. Behalve de persoon die de volgende dag de slaapkamerdeur opent.

Het leek mij hoog tijd voor een gezonde, stankvrije variant. Ik ben daarom afgelopen weekend mijn keuken ingedoken. Zie hieronder het resultaat.

 

Ingrediënten

4 eetlepels Tahin
1 kopje water
3 eetlepels olijfolie
1 bol knoflook
1 citroen (sap & geraspte schil)
2 eetlepels gevriesdroogde dragon
½ theelepel chili poeder
zout en peper

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij een paar millimeter van de onderkant van de bol af en doe hem met een scheutje olijfolie in aluminiumfolie. Rooster de knoflook in 40 minuten gaar. Haal hem uit de folie en laat afkoelen. De knoflooktenen zijn zacht geworden in de oven. Je kan de knoflook nu letterlijk met je handen uit de bol knijpen. Hak de geroosterde knoflook goed fijn.

Doe alle ingrediënten (dus ook de knoflook) in een kom en roer goed door met een garde. Als de saus te dik is voeg je extra water toe.

Tip: serveer als ‘room’saus over de bloemkool uit de oven!

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang Albert Jansen’s boek “Ziek, beter, best” gratis als ebook.