22 July 2016

Hummus: boegbeeld van gezond snacken

2016042-iStock_90241837_SMALL-5

Hummus ligt mij nauw aan het hart. De brei van kikkererwten is wat mij betreft het boegbeeld van gezond snacken. Ooit heeft de hummus mij zelfs geholpen om mijn snaaigedrag en suikerzucht drastisch te verminderen. Vandaag staat daarom in het teken van de hummus.

Laten we beginnen met een stukje achtergrond:

Eeuwen geleden besloot iemand zijn gekookte kikkererwten tot moes te slaan, en dit te mengen met een likje sesampasta. De hummus was geboren en werd een groot onderdeel van het dieet van het Midden-Oosten.

Hummus is ontzettend makkelijk te maken, wat het daarom extra lastig maakt om te bepalen waar het vandaan komt. Voordat het Westen kennismaakte met de gepureerde kikkererwten gaf niemand in het Midden-Oosten er een zier om op welk grondgebied de erwten voor het eerst gepureerd werden. Toen het eenmaal wereldwijd in ieder schap te vinden was, gingen er steeds meer verhalen rond over de oorsprong van de hummus.

Generaal Saladin, stichter van Ajjoebidische dynastie van Syrië en Egypte, zou het bijvoorbeeld in 12e eeuw hebben uitgevonden. Andere bronnen geven aan dat hummus oorspronkelijk uit West-Azie komt. Al met al blijkt het erg lastig te zijn om te achterhalen waar op deze wereldbol er voor het eerst kikkererwten tot moes zijn geslagen.

Libanon en Israël beweren beide dat de hummus bij hun vandaan komt. In Libanon heeft de voedselindustrie de regering er zelfs op aangedrongen de Libanese hummus via het Europese gerechtshof een beschermstatus te geven. Met als doel dat alleen hummus uit Libanon als hummus gelabeld mag worden. Ook proberen de twee landen elkaar constant te overtreffen met het wereldrecord van de grootste schaal hummus. Tot op de dag van vandaag is er nog steeds geen beslissing gevallen over de oorsprong van de hummus.

Aldus, een hoop druktemakerij om een kikkererwten brei.

Zelf geef ik er niet veel om waar de brei oorspronkelijk vandaan komt, mij gaat het erom dat iemand er ooit in geslaagd is om een gezonde substantie op de markt te brengen waarin ik mijn wortel, komkommer of radijs kan dippen.

Ooit was ik medewerker binnendienst bij een grote firma in Nederland. Iedere week werden er een aantal vlaaien en taarten binnengereden in het kader van de verjaring van de medewerkers. Een lege koek- en snoeptrommel kwam zelden voor. De passie voor mijn werk ontbrak, dus verveling lag altijd op de loer. Snaaien werd een soort van werkontwijkend gedrag.

Al gauw hing er een ongewenste rol over mijn broekriem. Het was tijd voor actie.

Mijn plan was om alle zoete en vette troep thuis en op kantoor te vervangen voor groente stengels en zelfgemaakte hummus.

Het maken van eigen hummus maakte iets in me los. De manier van bereiding inspireerde me diep. Ik kon er mijn creativiteit in kwijt. Iedere zondag leerde, experimenteerde en pureerde ik er hevig op los, en iedere maandag liet ik al mijn collega’s kennismaken met mijn waardige gezonde vervanger voor alle snoep en koek.

Weken later kwam ik op verschillende bureaus zakken wortelen en bakjes hummus tegen. Overal hoorde je groente stengels knakken. Collega’s liepen langs om me te bedanken voor de introductie van deze gezonde en lekkere snack.

Ik kan stellen dat mijn ontmoeting met de hummus de wereld een stukje gezonder heeft gemaakt.

Hummus wordt van origine gebruikt om te dippen of smeren. Maar je kan er ook falafel van maken door minder vocht en olie toe te voegen. Het lijkt me dan ook logisch dat je er een saus van kan maken door er meer vocht en olie aan toe te voegen. Ik experimenteerde wat en kwam tot onderstaand recept.

 

Bloemkool-broccoli couscous met frieten van knolselderij en een saus van courgette hummus

Voor 6 personen.

Saus van courgette hummus

Ingrediënten
2 courgettes
2 potten kikkererwten (totaal 1000 gr)
3 tenen knoflook
sap en rasp van 1 citroen
3 volle eetlepels tahin
1 groene chili peper met zaad
1 flinke theelepel gemalen komijn
1 flinke theelepel paprika poeder
half kopje olijfolie
half kopje water
zout en peper

Bereiding
Zet de oven op 220 graden en gooi de 2 courgettes in hun geheel op de bakplaat. Laat ze ongeveer een uur liggen, tot ze bijna zwart zijn. Gooi de rest van de ingrediënten in een bak. Voeg ook het vocht toe uit de potten met kikkererwten, mocht je gedroogde erwten gebruiken voeg dan wat extra water toe. Mix het geheel met een staafmixer tot het smeuïg is. Als het te dik is, voeg extra water toe. Als laatste gooi je de gare courgettes erbij en mix je nogmaals tot het geheel weer smeuïg is. Zorg ervoor dat er geen klonten courgette overblijven.

Tip: rasp de knoflook en chili om tijd te besparen.

Bloemkool-broccoli couscous

Ingrediënten
1 bloemkool
1 broccoli
4 tenen knoflook
1 duim gember
1 theelepel kurkuma
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel chilli vlokken
1 kopje zonnebloemzaden
1 kopje sesamzaad
2 eetlepels olijfolie
zout en peper

Bereiding
Rasp in een grote braadpan de broccoli, bloemkool, gember en knoflook. Zet de pan op het vuur en roer alles goed door. Voeg daarna de kruiden toe en pak het geheel op hoog vuur voor een minuut of 5. Voeg zonnebloem- en sesamzaad toe en bak 1 minuut mee. Haal de pan van het vuur.

Curry-knolselderij frieten

Ingrediënten
1 knolselderij
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel curry kruiden
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel tijm
zout en peper

Bereiding
Schil de knolselderij grondig en maak er frieten van. Blancheer de frieten in goed kokend water, giet af en laat vocht weg druipen in het vergiet. Gooi ze daarna op een bakplaat en masseer de olie en kruiden in de frieten. Zet de frieten een halfuur in de oven op 220 graden.

Bord opmaak
Maak een bedje van couscous, drapeer de saucy hummus er half overheen, en bouw een toren van frieten. Je bord bestaat nu enkel uit groenten, je zal verbaasd zijn hoe goed het vult.

Eet smakelijk.

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang Albert Jansen’s boek “Ziek, beter, best” gratis als ebook.