7 November 2017

Gek op gember

2017051-iStock-665900176-5

 

Hoeveel gember eet jij wekelijks? Bij ons op kantoor is iedereen er gek op, zowel in de theepot als in de lunch. Vooral nu de temperaturen weer dalen en de wind toeneemt in guurheid, vliegen de stronken (of eigenlijk wortels) er wekelijks doorheen.

Ik leerde gember kennen toen ik voor het eerst sushi at. Naast mijn bakje sojasaus en klodder wasabi lag een hoopje zachtroze vliesjes. Ik proefde en walgde. Mijn tong brandde en tintelde en het eerste wat in me opkwam was: zeepsop! Ik had nog nooit zoiets vreemds en smerigs geproefd. Ik vroeg de serveerster wat het was: gember! Ik plaatste het direct, naast de appelmoes, in mijn culinaire verdomhoekje.

Jaren later besloot ik samen met een kameraad een exotisch gerecht voor mijn ouders te bereiden. Rode curry met reuze garnalen. Gember was een onderdeel van het recept, dus die dag gaf ik de kruidige stronk een nieuwe kans. Fijn geraspt met knoflook en chilipeper in de olie in de wok… oef, de geur die vrijkwam was zo nieuw, robuust, inspirerend en bevrijdend!

Het was de eerste keer dat ik echt Aziatisch kookte en ik genoot van het proces en de walm die de huiskamer domineerde. Mijn vader, ambassadeur van de Hollandse pot, genoot hier duidelijk minder van. Je had zijn kop moeten zien; alsof zijn huis in de brand stond!

Verse gember was in deze periode een exotisch product; je kon het alleen verkrijgen bij de Aziatische toko of de Arabische groenteboer. Het was een product waar je je tafelgasten echt mee kon verrassen.

Ik kan me nog goed herinneren dat het uiterlijk van de gember mij intrigeerde. Het deed me denken aan een goedaardig buitenaards gezwel. Ik zocht altijd met veel plezier de meest extreem ogende stronk uit.

De kruidige geur, de scherpe smaak en het vreemde uiterlijk van gember deden mij altijd denken aan oude medicijnmannen en natuurlijke geneeskracht. Toen ik dit ging onderzoeken bleek mijn gevoel waarheid; gember is al eeuwenlang een echt wondermiddel.

Het schijnt te kunnen helpen reuma, reisziekte, misselijkheid, darmkanker en eierstokkanker. Daarnaast is het ook nog eens de perfecte booster voor het immuunsysteem.

Vind dat maar eens in de apotheek!


Gember-sesam-chili dressing

Bij Con Amore drinken we iedere dag verse gemberthee. Het lijkt erop dat deze thee iedere week sterker en pittiger wordt. We zitten nu op een niveau dat we de gember willen voelen branden op onze tong en in onze slokdarm. Ja, je kan ons lichtelijk verslaafd aan gember noemen!

Ik wilde daarom een dressing ontwikkelen die de gemberwortel eert in zijn extreme pittigheid. Mocht je net als wij een echte liefhebber zijn dan is deze dressing voor jou gemaakt. Hij is erg lekker bij knapperige rauwe salades met noten, quinoa, kiemen etc.

Ingrediënten:
3 eetlepels fijn geraspte gember
1 kopje sesamolie
2 eetlepels appelazijn
2 tenen geperste knoflook
1 theelepel mosterd
1 theelepel tahin
1 eetlepel chili vlokken
1 theelepel zout
2 theelepels water
2 eetlepels geroosterd sesamzaad

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een kom en klop goed door met een garde (of blend alles met een staafmixer)

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang Albert Jansen’s boek “Ziek, beter, best” gratis als ebook.