14 February 2018

Koningin van de winter

2018006-IMG_8613-52018006-iStock-501880558-5

 

Wat is jouw favoriete bladgroente? Ik hoef hier niet lang over na te denken: palmkool. Ik ben er verzot op.

Palmkool lijkt op boerenkool alleen groeit het in de vorm van een palmboom. Dit maakt de plant uitermate geschikt voor de vierkante meter moestuin. Je kan bijna het hele jaar oogsten, in de zomer meer dan in de winter. Haar bladeren hebben een bijzondere textuur, ik moet altijd denken aan de huid van een krokodil.

De moestuin van Con Amore staat er momenteel wat verdrietig bij. Helaas heb ik in de winter minder tijd om er liefde aan te geven. Meestal krijg ik in maart een motiviatiekriebel en begin ik de boel te ruimen. Al het oude en verwelkte gaat eruit en de bakken worden gevuld met verse compost. Ieder jaar stuit ik weer op de trotse palmkoolplanten, die de winter zonder moeite hebben doorstaan.

Vorig jaar kreeg ik het niet over mijn hart om ze te ruimen. Ze zagen er nog zo gezond en gelukkig uit. Ik hoorde ze bijna fluisteren: “Ben je niet trots hoe wij die kou doorstaan hebben? Geef ons alsjeblieft nog een extra jaar. We zullen je niet teleurstellen!” Ik besloot ze de kans te geven.

 

Een teleurstelling is het zeker niet geworden. Ze hebben me juist ontzettend verrast. Ieder blad wat ze dit jaar gaven, werd extra gewaardeerd en smaakte daardoor lekkerder dan ooit. Het is nu februari en het moment is weer aangebroken. Ze staren me licht bedroefd aan. Ik hoor weer een stemmetje. Deze keer zegt het stemmetje echter wat anders: “Het is goed zo, we zijn op, tijd voor de nieuwe generatie.”

Palmkool en paddenstoelenmelange op geroosterd brood

Deze maand eet ik veganistisch en ik merk dat het daarom fijn is om af en toe de boterham er weer bij te pakken. Champignons op geroosterd brood is een oude Engelse comfort klassieker. Als diner vind ik het wat simpel en wat leeg, maar als je palmkool toegevoegd dan heb je toch wel een erg smaakvol en voedzaam gerecht.

Ingrediënten

4 bruine boterhammen
2 bakjes paddenstoelen melange
8 palmkoolbladeren
3 stengels bosui
1 eetlepel tijm
2 geperste tenen knoflook
Olijfolie
Zout en peper

Bereiding

Snij de paddenstoelen in grove stukken. Zet een koekenpan op hoog vuur. Voeg olijfolie toe. Doe de paddenstoelen in de pan. Voeg zout en peper toe. Bak ze hard en goed bruin. Voeg aan het einde (laatste minuut) 1 teen geperste knoflook en de tijm toe. Laat de paddenstoelen uitlekken in een vergiet.

Besmeer de boterhammen met olijfolie en rooster in de broodrooster.

Verwijder de stengels van de palmkoolbladeren en snij het blad fijn. Snij de bosui in ringetjes. Verwarm de koekenpan opnieuw op hoog vuur en voeg olijfolie toe. Voeg de bosui en palmkool toe. Voeg zout, peper en 1 teen geperste knoflook toe. Bak 4/5 minuten en schudt de pan regelmatig zodat de kool niet aanbrandt.

Meng de kool met de paddenstoelen en plaats op de geroosterde boterhammen.

Tip: serveer met een zachtgekookt eitje op de boterhammen.

Lees hier alle columns van Maarten

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang Albert Jansen’s boek “Ziek, beter, best” gratis als ebook.