5 October 2016

Kopje geluk

kopje-geluk-web-5

 

Wat voor koffie schenk jij in je praktijk? Heb je er weleens over nagedacht hoe een heerlijke bak koffie kan bijdragen aan een betere relatie met je cliënt?

Bij Con Amore ben ik huisbarista. Mijn collega’s staan vaak met grote puppy ogen voor mijn bureau, een leeg koffiekopje in hun hand:

“Mocht je straks even tijd hebben, zou je dan voor mij alsjeblieeeeeeeft, een lekker cappuccinotje kunnen zetten?”

De dankbaarheid die ze uitstralen als ik uiteindelijk een met liefde gebrouwde cappuccino met een hartenfiguurtje naast ze neerzet is zeer bevredigend. Dagelijks deel ik kleine momentjes geluk uit.

Tijdens mijn wereldreis heb ik acht maanden als barista gewerkt in Milford Sound, een pittoresk dorp gelegen aan de ruige Fjorden in Nieuw-Zeeland. Een barista is een barman die geen bier tapt en cocktails schudt, maar koffie brouwt en melk schuimt. Ik had geen ervaring met de espressomachine. Op mijn eerste werkdag was ik bloednerveus. De rolluiken ratelde met een luid kabaal omhoog en tientallen slaapkoppen staarden me aan alsof ik hun drugsdealer was. Ik werd overladen met speciale koffie wensen: Chai Latte, dubbele shot, decaf, veel melk, weinig melk en een shotje karamel. Daarnaast lag het tempo moordend hoog. Deze kantoorjongen werd even flink voor de leeuwen gegooid. Toch sleepte ik me erdoorheen, want dit zijn juist de momenten in het leven waar je door moet zetten. Hier word je sterker van. Je begeeft je buiten je comfortzone, je incasseert, je accepteert, en je leert.

Een ding viel me als barista direct op: goede koffie maakt de mens gelukkig en slechte koffie maakt de mens ongelukkig. Ik weet het, het klinkt als een ‘logische’ constatering van Johan Cruijff: toch is het goed om hier bij stil te staan. Geluk is een groots en onbetaalbaar gevoel, en koffie is slechts een simpel en betaalbaar drankje. Denk aan je cliënt, wil je hem gelukkig, of ongelukkig maken?

Ik maakte er een missie van om alleen nog maar de beste koffie te serveren. De eerste weken oefende ik er na sluitingstijd stevig op los. Hier werd de basis gelegd voor de vriendschap tussen mij en de espressomachine. Ik leerde hem beter kennen, hij werd makkelijker in de omgang en ging beter naar mij luisteren. Maandenlang werkten wij innig samen om de mens gelukkiger te maken.

Toen mijn tijd als barista erop zat werd ik overvallen door een leegte. Ik moest mijn goede vriend achterlaten. Geluk uitdelen was een onderdeel geworden van mijn routine. Terug in Nederland miste ik mijn vriend zo erg, dat ik erover nadacht om een keer per week in een koffiebar te gaan werken. Uiteindelijk was dit niet nodig:

Ik ging aan de slag bij Con Amore, en een week later had ik mijn vriend weer terug.

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang Albert Jansen’s boek “Ziek, beter, best” gratis als ebook.