27 May 2016

Liefde voor tuinieren

2016028-moestuinbakken-5

 DE MOESTUINBAKKEN OP DE BINNENPLAATS VAN CON AMORE. FOTO MAARTEN VAN ENGELEN

 

Vorige week heb ik drie grote moestuinbakken bakken ingezaaid op de binnenplaats van Con Amore. Het is de bedoeling dat de groentes voor onze lunch straks grotendeels uit eigen tuin komen.

Dit stemt de chef tot grote tevredenheid!

Onder de bakken heb ik wieltjes gemonteerd zodat ik mijn zaailingen kan trakteren op alle stralen die de Nederlandse zon te bieden heeft. Ik heb lekker gevarieerd gezaaid: bloemen, kruiden, bladgroenten, wortelen, knollen, peulen en verschillende zomerse klimmers.

De missie van Con Amore is het verbeteren van de gezondheidszorg. Het kweken van eigen groenten sluit naadloos aan bij deze missie. Een gezond leven begint immers bij gezond eten. Het verzorgen, plukken en eten van groentes uit eigen bodem is wat mij betreft het hoogst haalbare op het gebied van gezonde voeding. Naast een hoge voedingswaarde geeft een eigen moestuin ook rust en kleur.

Als mensen mij vragen wanneer mijn liefde voor tuinieren begonnen is dan vertel ik ze altijd over het moment dat ik voor een eerst een courgette plant zag bloeien.

Vijf jaar geleden woonde ik in een klein huisje. In mijn slaapkamer paste net een tweepersoonsbed en op mijn balkon kon ik slechts een krat bier, een klapstoel en een plantenbak kwijt. Mijn slaapkamerraam was groot en grensde aan mijn balkon. Nadat ik mijn moeder enthousiast liet zien dat ik verschillende tuinkruiden had grootgebracht vanuit het zaadje besloot zij mij een courgette plantje cadeau te doen. Hij paste nog net op mijn balkon. Ik wist toen nog helemaal niets van tuinieren, maar na wat water en zonlicht begon het plantje gretig te groeien.

Wonderbaarlijk vond ik het.

Vanaf dat moment werd het plantje een vast onderdeel van mijn dag. Nadat ik ‘s ochtends ontwaakte, schoof ik de dikke stoffige gordijnen opzij. En daar, aan de andere kant van het met modder bespatte glas, stond mijn plantje, stralend en trots, bladeren uitgevouwen richting de morgenzon. Meestal lag ik dan nog een minuut naar het plantje te staren, en dan begon ik mijn dag. Als ik ‘s avonds weer thuis kwam, gaf ik royaal water en haalde ik de top van mijn wijsvinger over de licht behaarde bladstengels.

Enige tijd later kwam ik thuis en wachtte mij een cadeautje: een prachtige zeestervormige bloem met goudgele bladeren. Grote stengels met stuifmeel in het midden. Ik kreeg het gevoel alsof de bloem zich speciaal voor mij van zijn beste kant liet zien. Nogmaals, op tuinier gebied was ik nog een groentje, dus ik had geen idee dat courgette planten zulke waanzinnige bloemen konden uitstoten.

Ik sloot het tuinieren in mijn hart.

 

 2016028-Cucurbita_pepo_Zucchini_flower_and_plant-5
 DE BLOEM VAN EEN COURGETTE PLANT. FOTO NET_EFEKT, OXFORD, UK.

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang Albert Jansen’s boek “Ziek, beter, best” gratis als ebook.