17 November 2016

Biet: zoet, hartig, donker, aards, fris of zomers?

2016072-iStock_71456553_SMALL-5

 

Vandaag kwam ik een oude foto tegen in een van de boeken die mijn moeder bijhield van mijn kinderjaren. Op de foto zit ik met een guitige bek in mijn kinderstoel en mijn wangen, vingers, en het eetplateau zitten onder de rode bietjes. Onder de foto staat: “Bietjes, daar is hij dol op!” Ik was verbaasd, want ik kan me toch echt niet herinneren dan ik bietjes vroeger als lekker beschouwde.

Wat ik me vooral goed kan herinneren van mijn kinderjaren is dat ik een verschrikkelijk moeilijke eter was. Tot aan mijn puberjaren at ik mijn groenten omdat het moest, en niet omdat ik ze lekker vond. Het hielp dan ook niet dat ik een vader had die altijd de kleine stukjes prei en wortel uit zijn nasi peuterde. Naast zijn bord, op het tafelzeil, lag steevast een klein bergje met kleine stukjes groenten. Dat is natuurlijk niet echt motiverend voor een kleuter.

Ik zal je nog een voorbeeld geven: als ik als kind naar de McDonalds ging at ik alleen de hamburger. Een droog broodje met een lapje leer. Er mocht zelfs geen ketchup op.  Ze konden die tomaten wel pureren en een emmer suiker toevoegen, het bleven groenten!

Mocht je zelf een kind hebben die alleen maar macaroni en kaas en patat wilt eten: maak je alsjeblieft geen zorgen, het komt allemaal goed. Ik spreek uit ervaring. Ik evolueerde van kind dat groente hekelde, naar een volwassen man die graag schrijft hoe fantastisch groente zijn. Zoals de biet, want wat een geweldig product is dat!?

De biet heeft een zeer dominante kleur, een geur alsof hij is grootgebracht in een ondergelopen werfkelder en een smaak die me altijd weer in staat van verwarring brengt. Is het zoet, hartig, donker, aards, fris of zomers?

Nu kocht ik laatst een gele biet en toen ik hem halveerde en mijn tong er overheen haalde onderstond er kortsluiting in mijn zintuigen. Het aardse karakter van de biet komt absoluut niet overeen met de vlammende oranje gele kleur van zijn vlees.

Nu vraag ik me af: als de biet vroeger vrolijk vlammend geel was geweest, had ik hem als klein kind dan misschien lekkerder gevonden?

 

Bietenburgers

Recept:

De lekkerste en de leukste manier om groenten te bereiden is als burger. De laatste maanden ben ik erachter gekomen dat de variatie in de wereld van de groenteburgers oneindig is. En waar je ze ook serveert, iedereen kijkt blij en dankbaar uit de ogen. Zelfs de carnivoren moeten vaak toegeven dat het er toch wel lekker uit ziet. Daarom deel ik vandaag een simpel recept voor een bietenburger. En wil je je gasten echt verrassen, ga dan naar een groente speciaalzaak en koop een gele biet in plaats van rode.

Ingrediënten:

Voor 6 burgers

– 4 gele of rode bieten
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 2 eetlepel olijfolie
– 2 eieren
– 120 gram havermout
– 150 gram feta
– 100 gram gehakte walnoten
– 2 eetlepels dragon
– Kokos olie (om in te bakken)
– Zout & Peper

Bereiding:

Kook de bieten gaar (ong. 30 minuten, ze mogen nog wat rauw zijn), of koop voorgekookte. Laat ze afkoelen en rasp ze op de grove stand. Doe de geraspte bieten in een fijne zeef en probeer zoveel mogelijk sap uit de bieten te persen. Dit is zeer belangrijk bij alle groenteburgers die je maak; zorg ervoor dat er zo min mogelijk vocht in de mix zit.

Snipper de ui, pers de knoflooktenen en doe samen met de bieten in grote kom. Voeg de havermout, olijfolie, eieren, feta, walnoten, dragon, zout en peper toe. Kneed de mix goed door elkaar en zet voor een half uur in de koelkast. Dit is essentieel, want in de koelkast kan de havermout al het overtollige bietenvocht opnemen. Mocht de mix na de koelkast nog erg vochtig zijn, voeg dan extra havermout toe.

Vorm de burgers met je handen, en bak ze in de olie aan beide zijden tot ze donker kleuren.

Ideeën voor burgertoppings: avocado, rucola, tomaat, ingelegde komkommer, gegrilde courgette.

Veel burgerplezier

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang Albert Jansen’s boek “Ziek, beter, best” gratis als ebook.