26 August 2016

Bloemkool: het ultieme familiegevoel

2016045-iStock_44936950_XXXLARGE-5

Wat komt er bij jou op als je aan bloemkool denkt? Ik moet meteen denken aan het kapot koken van groenten en vlees, het onttrekken van alle smaak en kleur, en het huis vullen met een intense, vette en robuuste geur: daar zijn wij Nederlanders sterren in.

Het was bij ons thuis meteen duidelijk als er bloemkool werd gegeten. Als het op het vuur stond werd iedere kamer namelijk gevuld met een rottende geur. Soms twijfelde ik bij thuiskomst of mijn vader op de wc zat, of dat we bloemkool gingen eten. Blijkbaar bevat bloemkool een hoge dosis zwavel die vrijkomt wanneer je hem, op zijn Nederlands, aan gort kookt.

Bij ons thuis stonden de witte roosjes iedere week op het menu, en eerlijk toegegeven begon ik de rottende geur steeds meer te waarderen. De mens kan soms een aangenaam gevoel krijgen van een vieze geur. Denk bijvoorbeeld aan de mestgeur op een boerderij; eerst knijp je je neus dicht, maar als je er vaker en langer aan blootgesteld wordt dan wekt de geur een gevoel van zomer en traditie en een hardwerkende maatschappij. Zo bracht de geur van gekookte bloemkool mij dus een gevoel van herfst, familie, warmte en veiligheid. Als ik het rook, kreeg ik de bevestiging dat er voor me gezorgd werd.

We leven ondertussen in het jaar 2016. Bloemkool wordt nog steeds kapot gekookt, maar lang niet meer in elke keuken. De moderne en internationale keuken heeft veel terrein weten te winnen. Er kwamen alternatieven voor het bereiden van bloemkool. Als liefhebber van creatief koken bereid ik bloemkool op verschillende manieren: pureren, raspen, bakken, grillen, roosteren, wokken, rauw, stomen, blancheren, pekelen en pocheren in boter. Wat mij betreft is bloemkool de meest veelzijdige groente die er bestaat, en bij iedere bereiding smaakt hij weer anders, en stinken doet hij eigenlijk nooit meer.

Bloemkool kapot koken doe ik dus niet meer. Mijn huis ruikt nooit meer naar die lekkere vieze bloemkoollucht. De smaak heeft gewonnen van de nostalgie. Toch denk ik er sterk over na, om later, als ik ooit vader ben, eens per maand bloemkool te koken en de pan langer dan een kwartier op het vuur te zetten. Misschien kan ik dan toch dat warme familiegevoel, de fundering van de Nederlandse keuken, overdragen op de nieuwe generatie.

Recept

Vandaag deel ik een recept delen dat de bloemkool presenteert in zijn volle ornaat. In dit recept wordt niet gepriegeld met roosjes; de bloemkool gaat in zijn gehele originele vorm geurend en stomend op tafel. We eren hem als een gebraad.

De bereiding van dit recept heb ik zelf bedacht. Ik zag een bekende televisie-chef zelf KFC-kippenpoten maken. Hij bekleedde iedere poot met een heerlijke mix van gekruid broodkruim. Ik dacht: dat moet vast toe te passen zijn op een hele bloemkool!

2016045-bloemkool-plus-bord-5

 

Bloemkool gebraad met korst van broodkruim

Ingrediënten:

1 Bloemkool
1 kopje bloem
½ kopje water
4 oude boterhammen
1 eetlepel sambal
1 eetlepel mosterd
2 tenen knoflook
1 handvol geraspte kaas
1 eetlepel Tijm
1 kopje olijfolie
Zout en Peper

Bereiding:

Verwarm de oven op 170 graden.

Was de bloemkool goed schoon onder de kraan. Trek de roosjes uit elkaar om het water ertussen te laten lopen. De bladeren van een bloemkool zijn eetbaar, dus ik heb ervoor gekozen ze erop te laten zitten. Uiteraard ben je er zelf vrij in om de bladeren te verwijderen. Zet de bloemkool in een ovenbestendige pan, en giet een half kopje van de olijfolie eroverheen. Probeer ook net als met het water de olie goed tussen de roosjes te krijgen.

Zet de bloemkool 60 minuten in de oven. Haal hem halverwege eruit, en besprenkel opnieuw met de resterende olijfolie.

Gooi ondertussen het brood, knoflook, mosterd, sambal, kaas, tijm, zout en peper in de keukenmachine, maal je het fijn en zet het aan de kant.

Maak daarna een behangplaksel van bloem en water. Dit kun je het beste op gevoel doen door langzaam water toe te voegen aan een schaal met een kopje bloem. Voeg iedere keer een klein beetje water toe en meng goed met de garde, tot het aanvoelt als behangplaksel.

Als de bloemkool 60 minuten in de oven gestaan heeft dan haal je hem eruit, en giet je het behangplaksel over de hele bovenkant. Het mag best een beetje langs de zijkanten lopen. Bekleed hem daarna met de mix van broodkruim. Druk alles gaat goed aan, en zet opnieuw in de oven voor 20 minuten tot het brood knapperig is.

Zet de bloemkool in zijn geheel op tafel als gebraad, en snij met een scherp mes flinke plakken voor je gasten!

Bon apetit!

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang Albert Jansen’s boek “Ziek, beter, best” gratis als ebook.