8 December 2016

Boerenkool: van winterknaller naar superfood

2016074-iStock-472528260-5

 

Weet je wat ik gemist heb afgelopen zomer? Boerenkool! Ja je leest het goed, boerenkool in de zomer. Deze groene stengel heeft de laatste jaren zijn reputatie als robuuste oudhollandse winterknaller weten om te buigen naar frisse voedzame superfood. Van de stamppot naar salades en smoothies.

Ik kwam zelf tijdens mijn reis in Australië tot de ontdekking dat boerenkool ook op andere manieren bereid kan worden. In de schappen van de mega supermarkt Coles vond ik grote bossen met prachtige donkergroene gekrulde bladeren. Bij nader onderzoek kwam ik erachter dat het boerenkool was. Ik keek naar de prijs en sprong een stapje terug: 10 dollar voor een bosje! En, waarom verkochten ze boerenkool in het bloedhete Australië? Wie zit daar nou op te wachten in zijn zwembroek en slippers? Wat bleek: ze gebruiken boerenkool in de salade en in de roerbak. Ik was stomverbaasd: waarom heb ik daar nooit aan gedacht? Het was een ware ontwaking. Een bewustwording dat sommige groenten ook anders gegeten konden worden.

Bij Con Amore gaat er 1,5 kilo gesneden boerenkool per week doorheen. De ene helft gaat in de salade en de wok en de andere helft belandt in de groentesap. Sporadisch wordt er in de winter een stamppotje mee gedraaid, want tradities zijn belangrijk.

Toch, als ik nu aan boerenkool denk, dan denk ik aan de badkuip in het ouderlijk huis, gevuld met drijvende stengels boerenkool. Mijn opa, die tussen de moestuinen en kassen woonde, bracht ons iedere week een voorraad fruit, eieren en boerenkool. De oude baas wist toen allang wat superfood was en hoe hij zijn familie gezond moest houden. Mijn moeder waste het zand en de beestjes uit de boerenkool en de badkuip was daar uiteraard de meest efficiënte plek voor. Daarna ging de hele voorraad door een krakkemikkig keukenmachientje, in de pan met kokend water en uiteindelijk in boterhamzakjes de vriezer in. Ik vind het heerlijk om terug te denken aan deze oude methodes. Vandaag kost zo’n pakje nog geen euro in de supermarkt!

Tegenwoordig heeft de Nederlander het nieuwe imago van de boerenkool omarmd. Toen er ook nog eens harde feiten op tafel kwamen dat boerenkool extreem hoge voedingswaardes bevatte, was het feest helemaal compleet. Ik vond het dan ook niet vreemd toen ik de afgelopen weken jonge mensen tegenkwam in een trui met grote letters: B O E R E N K O O L vergezeld met een grafische weergave van de stengel.

Mocht je zo’n trui in de jaren 50 gedragen hebben, dan had waarschijnlijk iedereen je voor gek verklaard.

2016074-trui-5

 

Kruidige boerenkool basis

Boerenkool is in veel gerechten zeer goed toe te passen. Denk aan wokken, ovenschotels, quiches, salades, pizza’s, curries en stoofschotels. Persoonlijk vind ik hem het lekkerst als hij kort (een minuut of 5) is aangebakken in olie, knoflook en kruiden.

Ik maak bij Con Amore in de winter vaak salades met verschillende geroosterde groenten. Denk aan pompoen, zoete aardappel, normale aardappel, knolselderij, bloemkool, venkel, ui en wortel. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Bij zo’n salade zet ik de boerenkool vaak in als basis en als kleur element. Hieronder deel ik een voorbeeld van een boerenkool basis met een licht Arabisch/Oosters tintje.

Ingrediënten:

300 gram gesneden boerenkool
1 duim fijne geraspte gember
2 gesnipperde uien
1 eetlepel kurkuma
1 theelepel komijn
1 theelepel zoete paprikapoeder
1 theelepel chili flakes
1 kopje gehakte amandelen
2 eetlepels kokosolie
Zout en peper

Bereiding:

Verhit de olie in een wok, voeg ui, gember, knoflook en chili flakes toe. Zet het vuur niet te hoog anders verbrandt de knoflook. Voeg na 3 minuten de boerenkool toe en daarna de overige specerijen, amandelen, zout en peper. Zet het vuur hoog en wok voor maximaal 5 minuten. Houdt de inhoud van de wok in beweging, zorg ervoor dat de amandelen niet aanbranden.

Voeg dit vervolgens toe aan een mix van geroosterde bloemkool en wortelen uit de oven en je hebt een heerlijke voedzame warme winter salade.

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang Albert Jansen’s boek “Ziek, beter, best” gratis als ebook.