23 May 2017

Oesterzwam: perfecte vleesvervanger

2017031-iStock-134153015-5

 

Wist je dat er in voormalig subtropische zwemparadijs Tropicana oesterzwammen worden gekweekt van koffiedik uit cafés in de omgeving? Afval wordt omgezet in voedsel, ook wel een circulaire economie genoemd.

Dergelijke succesvolle, wereld verbeterende initiatieven stemmen mij gelukkig en hoopvol. Ik doe mijn ogen dicht en zie een wereld voor me waarin alle inwoners van een vredelievend dorp wekelijks hun koffieprut in een grote verzamelbak storten, en daarna een zak oesterzwammen over de schouder mee naar huis nemen.

Deze droom is extra bijzonder omdat de oesterzwam zo’n geweldig product is. Waarom? Het is de perfecte vleesvervanger. Toen ik hem voor het eerst in de hete bruine boter slingerde, kwam er een heerlijke rijke nootachtige geur vrij. Ik nam een hap en proefde een kalfsachtige textuur op mijn tong. ‘Ik eet nu schimmel’ ging er door me heen. Schimmel associeer je al gauw met rotten, vocht, duisternis en onhygiënische omstandigheden. De ontdekking dat schimmels ook een culinair genot konden opleveren, was dan ook fenomenaal.

Tegenwoordig liggen de schappen vol met lelijke, smakeloze fabrieksvleesvervangers. Stukjes spons met een ongezond korstje voor de smaak. Als fan van de vegetarische keuken heb ik altijd een sterke afkeer gehad tegen deze zielloze producten. Als passionele kok ben ik eigenlijk tegen alles wat in een fabriek in elkaar gesleuteld wordt. Ik hou van producten die voortkomen uit de natuur en die een verhaal met zich meedragen.

De perfecte tegenpartij van de industriële vleesvervanger is de oesterzwam. Een eeuwenoude schimmel die altijd ongestoord in de duistere krochten van onze samenleving leefde. Deze zwam heeft al eeuwen een plek in de voedselketen, nog voordat er fabrieken, sojabonen en vegetariërs bestonden. De oesterzwam zit boordevol met B-vitamines, mineralen en heeft een bloeddruk- en cholesterolverlagende werking.

De verbintenis tussen de oesterzwam, een leegstaand subtropisch zwemparadijs en de circulaire economie is dan ook van utopische perfectie.

Recept gebakken oesterzwammen
De oesterzwam komt het beste tot zijn recht in een simpele bereiding. Helemaal als we hem willen inzetten als tegenpartij van de industriële vleesvervanger. Het is een zwam die je echt wilt proeven, je wilt niet dat zijn unieke karakter wordt aangetast door inmenging van andere producten. Het recept van vandaag eert hem in zijn pure vorm.

Ingrediënten:

1 bakje oesterzwammen
1 eetlepel roomboter
1 eetlepel olijfolie
1 teen knoflook (geperst)
1 theelepel tijm
1 theelepel zout
1 theelepel peper

Bereiding:

Verhit de olie en de roomboter op hoog vuur. Voeg de oesterzwammen en alle kruiden toe. Bak op hoog vuur tot de zwammen goudbruin zijn (ongeveer 2/3 minuten). Je wilt dat er zo min mogelijk vocht in de zwam zit. Haal ze uit de pan met een tang en serveer in een kom als vleesvervanger.

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang Albert Jansen’s boek “Ziek, beter, best” gratis als ebook.