Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Stress-les voor een stressless leven

3 oktober 2017

Toen ik me deze zomer ging oriënteren over een nieuw onderwerp voor de nascholing voor therapeuten, vlogen er tientallen mooie ideeën door mijn hoofd, als een speelse vlucht stadsduiven boven een zonovergoten plein. Maar één voor één tuimelden ze vleugellam omlaag, afgeschoten door mijn onverbiddelijk kritische brein: te moeilijk, te specialistisch, niet interessant genoeg, te weinig uitdaging, tevéél uitdaging… Hoe gemakkelijk is het niet voor het brein om elke poging tot initiatief, elk greintje inspiratie en creativiteit in de kiem te smoren! Met als gevolg dat ik in stress raakte, me gespannen voelde en mijn doorgaans opgewekte humeur flinke barsten begon te vertonen.

Precies op dat moment riep mijn dochter Rose naar boven: ‘Pap, zullen we een filmpje kijken, Gardiens of the Galaxy?’

Wat hebben we gelachen! Ik was daarna niet alleen mijn stress kwijt, maar ook, helaas, mijn arme ‘duiven’.

Ongetwijfeld herken je iets van keuzestress, informatiemoeheid, gejaagdheid, prestatiedruk, het in de lucht willen houden van alle ballen: het zijn allemaal uitingen van hedendaagse stress. Erger nog: van alledaagsestress! Ons lichaam reageert hierop alsof het voortdurend in levensgevaar verkeert – de enige manier waarop het automatische stresssysteem, aangestuurd door het brein, kán reageren. Zo zijn wij geëvolueerd en geprogrammeerd, vanuit de begintijd van ons bestaan, om te kunnen overleven in een bedreigende en beangstigende wereld. Stress speelt dus een belangrijke rol in de evolutie van de mensheid.

Maar de mentale ontwikkelingen van de mensheid gaan snel, supersnel. Zó snel dat onze automatische lichamelijke functies en reflexen deze niet (zomaar) kunnen bijhouden. En dat heeft nare consequenties!

Daarom prikkelt elke herinnering aan iets vervelends wat je ooit is overkomen en elke zorgelijke gedachte over iets mogelijk vervelends in de toekomst, het primitieve brein op dezelfde manier als wanneer je onverwacht oog in oog zou staan met een dodelijk gevaar. Heel je lijf staat dan op scherp, klaar om te vechten of te vluchten. Je bloeddruk gaat omhoog en je hartslag versnelt zich, zodat je spieren meer zuurstof krijgen om daadwerkelijk in actie te kunnen komen. Het spijsverteringsstelsel en je immuunsysteem doen er op zo’n moment minder toe en worden op een laag pitje gezet. De actie (vechten of vluchten) zorgt voor de ontlading van de opgebouwde energie, waarna het lichaam zich kan herstellen en alle functies weer normaal worden.

Alleen, waar blijft die ontlading bij de herinnering aan iets naars of bij een zorgelijke gedachte? Een huilbui of een woede-uitbarsting kan soms voor enige opluchting zorgen, maar het systeem van de automatische stressrespons verandert daardoor niet.

Moeten we dan nog tienduizenden jaren wachten voor we fysiek eindelijk zover zijn geëvolueerd/gemuteerd dat ons primitieve brein zich heeft aangepast en we lichamelijk adequaat kunnen reageren op welke gedachte dan ook?

Gelukkig niet! We weten nu uit praktijkervaring, door recent wetenschappelijk onderzoek bevestigd, dat wij ons brein letterlijk kunnen transformeren, door training kunnen aanzetten tot gewenste, fysieke en fysiologische veranderingen.

Besef je wel wat dit betekent? Je kunt jouw brein, en dus ook jezelf, door toegepaste training veranderen tot op cellulair niveau. Wij zijn werkelijk creatieve wezens, Scheppers (al zijn we ons hiervan zelden bewust). We hebben de automatische stressrespons gecreëerd en aangeleerd, we kunnen die ook herscheppen en iets nieuws aanleren, wat meer past bij onze huidige situatie of bij ons verlangen om te zijn wie we willen zijn.

Daarover, en over nog veel meer, gaat mijn nascholing over stress, de ‘Stress-less’. Een les over stress zonder stress. 

Wat kun je verwachten van deze nascholing?

  • Allereerst een stresstest, om te kijken hoe het met jouw stressniveau ligt. Leerzaam!
  • Natuurlijk uitleg met beelden over de bouw van de neocortex, het limbische systeem en het primitieve brein (reptielenbrein). We herhalen kort de bouw en werking van een zenuwcel en zijn synaps, dat ingenieuze gebiedje waar de informatieoverdracht plaatsvindt naar andere (zenuw)cellen.
  • We laten zeer instructieve filmpjes zien over de automatische stressrespons en over de werking van de hersenen.
  • Er is ook een speels proefje, uiteraard onder stress uitgevoerd, om te zien hoe dat de uitkomst bepaalt.
  • Veel aandacht zullen we besteden aan de lichamelijke en mentale effecten van chronische stress. Een eyeopener!
  • Dan is er nog ‘Colditz’, het waanzinnige verhaal over de consequenties van gefocuste gedachten op het leven in combinatie met daarbij passend gedrag.
  • Ten slotte gaan we natuurlijk ook in op therapeutische mogelijkheden voor jou als coach/therapeut.

Kortom, een boeiende nascholingsdag waar je in je privéleven en in jouw praktijk echt wat aan hebt.

Ik verheug me nu al héél ontspannen op je komst, na een aantal intensieve weken besteed research, de PowerPointpresentatie en tientallen studievragen!

Je komt toch ook? Tot binnenkort.

Albert Jansen

Klik op de oranje button voor meer informatie over de nascholing ‘Stressless’. Indien je vragen hebt neem dan gerust telefonisch contact met ons op via (085 401 9368) of stuur een mail naar info@conamore.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief