27 February 2018

Wonderwortel

2018008-iStock-690557976-5

 

Enige tijd geleden woonde ik samen met mijn vrouw in Hawaii. We werkten voor een familie met een prachtig stuk land waarop zij een tropische biologische boerderij en een luxe bed & breakfast runden. In ruil voor een paar uur werk per dag kregen we eten en onderdak. De tropische boerderij was onze openlucht supermarkt. Dagelijks ging ik op pad met mijn rieten mand en kwam ik terug met avocado’s, bananen, kokosnoten, mango’s, passievrucht, papaja’s, cacaobonen, boerenkool, citroenen en nog vele andere wonderen van de natuur.

Op een dag kwam er een met modder besmeurde jongeman op bezoek. Hij was lang en mager en zijn T-shirt zat vol met gaten. Hij zei dat hij op een gember- en kurkumaboerderij werkte iets verderop en of ik misschien eten wilde ruilen tegen zijn producten. Hier hoefde ik niet lang over na te denken. Tot die tijd kende ik kurkuma slechts als knalgele poeder in mijn curry. Ik kon niet wachten om met dit exotische product de keuken in te duiken.

Ik kwam erachter dat verse kurkuma een ontzettend heftige oranje kleur afgeeft. Een hele andere kleur dan het geel van het poeder. Van buiten lijkt kurkuma op een gemberstronk, maar als je hem doorsnijdt, is hij net zo oranje als een Hollandse waspeen. Hij smaakt net als gember, zeer kruidig en geneeskrachtig, maar is iets zoeter en minder citrus-achtig. Ik vond het een sensatie. Toen ik de kurkumawortel door onze sapcentrifuge draaide en toevoegde aan mijn smoothie stond ik te tollen op mijn benen, wat een explosie van smaak!

Kurkuma schijnt zeer geneeskrachtig te zijn. Het internet staat vol met de meest bijzondere en verbluffende onderzoeken. De eigenaar van de kurkuma- en gemberboerderij tilde zijn geloof in de wonderwortel naar een hoger niveau: hij scheen iedere week een heet bad vol met plakken verse kurkumawortel te nemen. Na het bad liep hij nog een uur feloranje gekleurd door het huis!

Mocht je een drang naar avontuur hebben: probeer de verse variant eens!

Wortel-kurkuma soep
Een van mijn favoriete soepen is wortel-gember soep. Tijdens mijn periode in Hawaii was het de eerste maaltijd die ik at na een sapkuurtje van zeven dagen. Die eerste hap warme zijdezachte kruidige soep zal ik nooit meer vergeten. Ik voelde mijn lichaam van binnenuit stralen. Een bovennatuurlijke en heilzame ervaring.

Laatst zag ik in de winkel een bakje met wortel-kurkuma spread staan. Het eerste woord wat in mijn hoofd schoot was: SOEP!

Ingrediënten
2 eetlepels kokosolie
2 gehakte witte uien
2 stengels bleekselderij in halve ringen van 1 cm
2 gehakte tenen knoflook
2 eetlepels geraspte gember
½ theelepel chili vlokken
6 tot 8 wortelen gesneden in ringen van 1 cm
¼ theelepel kaneelpoeder
2 eetlepels geraspte kurkumawortel (verkrijgbaar bij de Aziatische speciaalzaak)
2 kopjes groentebouillon
1 kopje wortelsap (mag uit de winkel)
1 blik kokosmelk
1 kopje verse koriander voor garnering
1 kopje kokosvlokken voor garnering

Bereiding
Smelt de kokosolie in een ruime kookpan. Voeg de uien, bleekselderij, knoflook en gember toe. Fruit licht voor 1 a 2 minuten. Voeg de wortelen, kaneel, kurkumawortel toe. Fruit voor nog 2 minuten. Voeg wortelsap en bouillon toe, doe de deksel op de pan en draai het vuur op een lage stand. Kook tot de wortelen zacht zijn: ongeveer 25 minuten. Voeg als laatst de kokosmelk toe.

Pureer in een blender of met de staafmixer tot de soep zijdezacht is.

Garneer in de kom met verse koriander en kokosvlokken.

Tip: serveer de soep koud op een warme zomerdag!

Lees hier alle columns van Maarten

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang Albert Jansen’s boek “Ziek, beter, best” gratis als ebook.