Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

“Lezingen geven is een mooie manier om veel mensen te bereiken”

16 augustus 2018

Foto's: Maarten Nauw

Hoe overleef je het als beginnend therapeut? Orthomoleculair therapeut Wout van Helden (33) vertelt over ‘doen waarvoor je gemaakt bent’, je boodschap verkondigen op festivals en stress reguleren met supplementen op eigen recept.

Hij is net terug van driedaags muziekfestival Wildeburg waar hij lezingen gaf over ‘gezond honderd worden’ en heeft daar een hoestje aan over gehouden. “Maar dat is juist gezond”, lacht hij. Sterker nog: Wout denkt dat het heel heilzaam is om af en toe naar een festival te gaan en je lichaam op de proef te stellen.

“We leven in een heel comfortabele samenleving: in schone huizen met thermostaten en koelkasten, maar daar worden we niet sterker van. Evolutionair gezien hebben we af en toe honger, dorst, kou (denk aan Wim Hof), warmte en schrammetjes nodig om een goede weerstand op te bouwen.”

En waar kan dat beter dan op een festival, waar je – nog los van het gebruik van stimulerend middelen – continu in de zon staat, urenlang danst, heel veel mensen kust en een beetje vies wordt… “Maar je leert er ook mooie lessen, vindt Wout. “Je bent de hele dag samen op pad en zorgt voor elkaar. Ik denk wel dat ik een beter mens ben geworden door veel festivals te bezoeken. Lichamelijk een beetje afbreken, geestelijk een beetje opladen.”

Gezond zijn is flexibel zijn
Lekker leven is Wouts devies. “Van krampachtig omgaan met gezondheid word je niet beter. Mensen die langdurig ziek zijn hebben niet meer de kracht om zich aan te passen. Dat zijn vaak juist de mensen die bij wijze van spreken elke ochtend havermout met noten en fruit eten.”

Een van de lezingen die Wout geeft heet dan ook ‘Gezond zijn is flexibel zijn’. “Een teken van optimale gezondheid is dat je bij alles wat je tegenkomt in je leven een beetje meebuigt en weer terugveert. Dus goed voor jezelf zorgen met voeding en levensstijl, zonder krampachtig te worden. Dat is een mindset, een stukje psychologie dat ik mensen probeer mee te geven.” Dat doet hij niet alleen op festivals als Wildeburg, Mysteryland en Shoeless. Ook medewerkers van bedrijven als KLM, Heineken en Post NL leren alles over het bioritme en feiten en fabels over gezondheid.

“Ik had toen net mijn vaste baan opgezegd om voor honderd procent voor mijn eigen praktijk te gaan, het was rustig en ik dacht: hoe ga ik dit overleven? Toen onderzocht ik welke bedrijven lezingen geven over gezondheid en stuurde hen een berichtje.” Inmiddels heeft Wout drie mooie, grote opdrachtgevers waar ook weer cliënten uit voortvloeien. “Lezingen geven is een mooie manier om veel mensen te bereiken met je boodschap.”

Kleine aanpassingen, maximaal resultaat
Wout spreekt tijdens zijn lezingen altijd over de levensverwachting van Nederlanders. Mannen worden gemiddeld 80 jaar en vrouwen 83 jaar, maar zo halverwege de veertig ontwikkelen we veel chronische klachten. “We lopen dus de helft van ons leven rond met allerlei kwaaltjes. Daar wil ik verandering in brengen.”

De jonge therapeut ziet met name mensen met burn-out-symptomen en darmklachten, maar ook vrouwen met PCOS vragen hem om hulp. Zijn visie is: hoe haal je met kleine aanpassingen in je levensstijl het maximale uit jezelf? “Let een beetje op je voeding, beweging, slaap en stress en dan heb je grote kans om vrolijk, huppelend en dansend de 80 te halen.”

DNA coaching
Wout heeft zich verdiept in ‘nutrigenomics’, een wetenschap over de effecten van voeding en leefstijl op genexpressie en onderscheidt zich op die manier van andere therapeuten. “Een beetje speeksel afnemen en je weet precies hoe je constitutie in elkaar steekt. Maak je bijvoorbeeld snel stress aan? Wat zijn je detoxcapaciteiten? Heb je allergieën? Zelf heb ik uit mijn DNA-rapport gehaald dat ik niet tegen lactose kan. Dat ik ontdekte ik na vijftien jaar chronisch verkouden te zijn geweest, tig supplementen en een gebroken neus om de holtes erachter goed te zetten. Zo’n DNA-onderzoek scheelt een hele hoop gedoe.”

2018024-Wout-van-Helden-voor-Con-Amore-4-4

Nutrigenomics is de toekomst, denkt Wout. In Groot-Brittannië en de VS is het al super populair en ook in Nederland wint het terrein. “Mensen met zware chronische klachten die niet in het ziekenhuis geholpen kunnen worden achterhalen eindelijk de oorzaak van hun klachten”, zegt hij.

Weet je wat je mankeert, dan kun je volgens Wout veel bereiken met voeding, iets waar hij zelf altijd mee bezig is geweest. “Ik deed aan triatlons en vroeg mezelf altijd af hoe ik het maximale uit mezelf kon halen. Tijdens mijn economische opleiding had ik een tien voor het vak voeding. Het klinkt misschien zweverig, maar het voelt alsof dit is waarvoor ik gemaakt ben: mensen adviseren over gezonde voeding.”

Zo staat Wout achter af en toe een tijdje honger hebben. “Het is tegenwoordig normaal om zes, zeven tot tien keer per dag te eten. Maar je brengt dan telkens je spijsvertering op gang. Het lijkt misschien gezond om een appel en handje nootjes tussendoor te eten, maar je lichaam krijgt geen rust. Je kunt dus winst behalen door minder vaak te eten.”

Supplementen
Supplementen vullen tekorten aan en ook daar weet Wout alles van. Op festivals is hij altijd de ‘supplementen dealer’. Met potjes vol stofjes die de lever ondersteunen en antioxidanten die beschermen tegen de zon bedient hij zijn vriendenkring en ver daarbuiten. “Zo heb ik supplementen met algen erin, de werkzame stof dringt onder je huidoppervlak en je ogen: zonnebrand van binnenuit. Flamingo’s maken er ook gebruik van, daarom zijn ze roze: om het felle zonlicht te filteren. Het werkt echt! Vanuit verschillende tentenkampen krijg ik altijd berichtjes: waar sta je Wout? ‘Ik kan wel wat gebruiken’. Op een gegeven moment sta je dan bekend als de persoon die ‘iets met voeding doet’.”

Het duurt wel een tijdje voordat mensen je echt vertrouwen, merkt Wout. “Ze moeten soms twee, drie of vier keer iets over je horen.” Daar helpen de lezingen bij en ook Facebook en Instagram. Wout plaatst interessante artikelen over voeding en gezondheid en deelt over zijn eigen gezonde leefstijl, om anderen te inspireren.

Honderd procent zelfstandig
Zo’n anderhalf jaar geleden besloot de orthomoleculair therapeut om helemaal zelfstandig te worden. “Dat was zo spannend! Ik dacht aan mijn vaste lasten, mijn dochtertje van twee en de nodige investeringen in mijn praktijk. Zou ik het financieel redden?” Wout werkte al zo’n vier jaar als therapeut en lange tijd had hij er een vaste baan naast.

“Ik wilde voorkomen dat ik in de energie van ‘ik heb cliënten nodig, anders red ik het niet’ kwam te zitten. Op een gegeven moment heb ik een datum bepaald, toen gebeurde er iets magisch. Je moet er dan wel voor gaan en dan lukt het ook.”

Klein beginnen
Inmiddels lijkt het de normaalste zaak van de wereld om mensen te behandelen, maar in het begin was Wout behoorlijk zenuwachtig. “Ik heb wel eens aan een leraar gevraagd: hoe begin je dan? ‘Begin gewoon en maak fouten, als het maar geen grote fouten zijn’, was zijn antwoord. Dus begon ik klein, met cliënten met milde problematiek.

Hij adviseerde enkele leefstijlaanpassingen aan de hand van de kennis die hij had – dat had effect en gaf zelfvertrouwen – en bouwde dat langzaam op, naar mate hij meer las en cursussen volgde. “Echt luisteren naar mensen helpt ook enorm. Inmiddels behandel ik mensen met ingewikkeldere ziektebeelden op een diepgaandere manier.”

Wouts’ ervaring is dat de mensen die je aantrekt de cliënten zijn waar je zelf klaar voor bent. “Ik las een boek over het chronisch vermoeidheidssyndroom en midden in het verhaal belde er iemand met precies die klachten. Of ik kon helpen. Dit soort openbaringen zeiden mij: ‘je bent op het juiste pad: ga zo door’.”

Kennis verzamelen: Wout gaat ermee naar bed en staat ermee op. Hij volgde onder andere een online opleiding tot health coach, medische basiskennis bij Con Amore, orthomoleculaire therapie en klinische psycho-neuro-immunologie. Ook behaalde hij diploma’s in therapeutische microbiologie en nutrigenomics. “Soms denk ik wel eens: het is beter om me echt ergens in te specialiseren, darmen bijvoorbeeld. Dan kun je daar heel goed in worden, maar ik ben te nieuwsgierig naar de vele andere aspecten van de mens.”

Zelf gezond blijven
Hoe zorg je ervoor dat je zelf gezond blijft, als je zo’n grote drive hebt? “Het eerste jaar is het bijna mis gegaan. Ik ben een burn-out-type, iemand die altijd door blijft gaan. Naast therapeut ben je ook opeens ondernemer en moet je je eigen marketing en boekhouding doen. Daarom geef ik ’s avonds en in het weekend geen consults meer, houd ik mijn stresslevel op pijl met verschillende kruidensupplementen en vul ik dopaminetekort aan, zodat ik lekker proactief blijf. Handig dat ik er zoveel vanaf weet, zo kan ik lekker spelen met mijn eigen stofjes.”

Ook samenwerken met andere therapeuten is volgens Wout waardevol. Zelf deelt hij een praktijk met een osteopaat. “Hij kijkt naar de buitenkant van de mens, ik naar de binnenkant. We vullen elkaar goed aan. Je kunt cliënten doorverwijzen en elkaar ondersteunen als je het even niet meer weet.”

 

Wil je meer handige artikelen lezen met het onderwerp 'Eigen Praktijk'?
Klik hier voor al onze blogs die onder deze categorie vallen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief