Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Tips voor het aantrekken van nieuwe cliënten

9 maart 2017

De wereld is aan het verschuiven naar een hoger bewustzijn. Daarom ben jij als therapeut ook zo hard nodig! Daarom wil jij misschien ook wel zo graag anderen helpen.

Zoals je misschien al hebt ondervonden, is het ondernemerschap een hele persoonlijke reis. Het kan zijn dat je tegen allerlei blokkades aanloopt. Misschien herken je de volgende beperkende overtuigingen:

  • Zitten mensen wel op mij te wachten?
  • Wat moet ik voor prijs vragen aan mijn cliënten?
  • Wat moet ik op social media zetten?
  • Hoe kan ik mensen op mijn website krijgen?
  • Wat zet ik in mijn nieuwsbrief?
  • Hoe trek ik meer cliënten aan?

Waarschijnlijk heb je al wel gemerkt dat het aantrekken van nieuwe cliënten helemaal niet makkelijk is.

Waarschijnlijk weet je ook dat je marketing kunt inzetten om in contact te komen met nieuwe cliënten. Marketing; het heeft een vieze smaak in therapeutenland. Toen ik zelf in 2006 mijn praktijk opende, wist ik niets van marketing en dacht ik niet dat het iets was wat ik wilde toepassen in mijn bedrijf, totdat ik erachter kwam dat marketing gaat over het opbouwen van relaties en het creëren van verbinding. Toen werd het een stuk interessanter!

Het opbouwen van relaties met potentiële cliënten is ongelooflijk belangrijk voor je praktijk en de beste manier om relaties op te bouwen is e-mailmarketing.

Helaas zijn er veel therapeuten en coaches die e-mailmarketing misbruiken om hun potentiële klanten en cliënten te spammen!

Twintig jaar geleden had ik een krantenwijk. Ik moest 1 keer per week bij een paar honderd huizen bij ons in het dorp reclamebladen rondbrengen. Iets waar ik echt een hekel aan had en wat ik alleen deed, omdat ik geld wilde verdienen om mijn eigen muziekinstallatie te kopen. De reclamebladen werden elke dinsdagochtend vroeg bij ons voor de deur gedumpt en ze moesten uiterlijk dinsdagavond bij de mensen in de bus liggen. Je raadt het waarschijnlijk al: ze lagen dinsdagavond allesbehalve bij de mensen in de bus. Als milieubewuste tiener fietste ik ’s ochtends met al mijn reclamebladen naar de Albert Heijn en dumpte ze daar netjes bij het oud papier. Niemand die ze mist, dacht ik, totdat ik na een paar weken werd gebeld, omdat een dame op de Burgemeester Lovinklaan ze miste. Nou dacht ik, dat is helemaal niet erg, dan breng ik haar gewoon wel een reclameblad. En zo bleek dat van de honderden mensen waar ik reclamebladen moest bezorgen, slechts 1 dame zat te wachten op die reclame.

En zo is het ook bij jou. Waarschijnlijk zitten jouw cliënten ook niet op reclame te wachten. Toch zijn er veel coaches en therapeuten die ‘nieuwsbrieven’ versturen: e-mails boordevol nieuwtjes en aanbiedingen waar niemand op zit te wachten.
Gek eigenlijk, want waarschijnlijk gaan bij jou ook de reclamebladen direct naar het oud papier. Waarom stuur je dan wel reclame naar je cliënten en potentiële cliënten?

Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben echt helemaal voor e-mailmarketing. Maar e-mailmarketing gaat niet om het versturen van een ‘nieuwsbrief’ maar om het creëren van een relatie. Voor mij is de definitie van e-mailmarketing als volgt:

E-mailmarketing is een manier om in contact te komen en verbinding te creëren met mensen waar ik ongelooflijk veel om geef.

Door mijn e-mail marketing creëer ik vriendschappen met mensen die ik nooit eerder ontmoet, die ik al jaren regelmatig mail en die ook regelmatig mijn mail beantwoorden.

Het is alsof ik tientallen penvriendinnen heb! En ik ben daarin echt niet uniek. Ik weet zeker dat jij als therapeut erg goed bent in het creëren van verbinding. En jij kunt ook goed zijn in e-mailmarketing.

Deze 3 tips helpen je op weg:

1 Zorg dat je een fantastische mailinglist creëert!
Ik spreek teveel therapeuten die denken dat marketing het plaatsen van een advertentie in de plaatselijke krant is. Niet dus! Het plaatsen van advertenties kost veel geld, bovendien, het levert weinig op! De krant wordt dan misschien wel door 5000 mensen gelezen, maar hoeveel zijn daarvan jouw doelgroep? Zelfs als dat 10% is dan is het nog maar de vraag of die 500 mensen ook daadwerkelijk de advertenties lezen. Stel dat je 400 mensen op je mailinglist hebt dan betekent dat dat al die mensen daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in jouw diensten, anders hadden ze zich namelijk niet aangemeld om op de hoogte gehouden te worden. Dat betekent dus dat als jij hun een email stuurt ze die waarschijnlijk allemaal zullen lezen!

2: Stuur geen reclame!
Je nieuwsbrief is bedoeld voor je cliënten, niet voor jou! Stuur alleen waardevolle en relevante informatie. Zie de mensen op je mailinglijst als penvriendinnen. Door je e-zine bouw je de relatie met je cliënten op, en laat je zien dat jij weet waar je het over hebt. Als je alleen maar reclame stuurt en informatie over je nieuwste workshop, zullen mensen zich snel voor je nieuwsbrief afmelden. Je nieuwsbrief is bedoeld om educatief te zijn. Je onderwijst en inspireert en geeft elke keer waardevolle informatie weg.

3: Geef mensen een reden om zich aan te melden
Ook gratis dingen zal je moeten verkopen. Mensen zullen zich niet inschrijven voor je nieuwsbrief als ze niet weten waarom het waardevol is. Creëer daarom een verkooppagina voor je nieuwsbrief en vertel je websitebezoekers waarom het waardevol is voor hen om zich in te schrijven. Of nog beter: Zorg dat je een onweerstaanbare gratis weggever op je site hebt waardoor mensen zich echt willen aanmelden. Hoe beter je “gratis weggever” hoe sneller mensen bereid zullen zijn om hun e-mailadres aan jou te geven.

 

Heel veel succes! 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief