Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

"Van mijn merk een keten maken? Nee bedankt"

14 maart 2016

your-health-coaches1-5

 COACHES VAN YOUR HEALTH COACH, MET DE DERDE VAN LINKS TESSA VAN DER STEEN

Sinds haar 15de is Tessa van der Steen een bevlogen sportcoach. Ze heeft een achtergrond in Food & Business en vijf jaar ervaring als Product Manager bij een voedingssupplementenketen. Ondertussen is ze Natuurgeneeskundig Therapeut. En in 2007 startte zij Your Health Coach. De eerste Nederlandse Health Coach-praktijk is een feit. Tessa weet wat ze wil en weet ook hoe ze haar doelen kan bereiken. Wat is een health coach precies en hoe maakt Tessa van haar praktijk een merk?

Tegenwoordig is het vrij hip om jezelf health coach te noemen, zelfs ervaringsdeskundigen geven zichzelf dit etiket en proberen mensen te overtuigen van de relevantie van een goede levensstijl. Niets mis mee, maar er zitten grote verschillen in het opleidingsniveau van health coaches. Tessa van der Steen was in 2007 de eerste die zichzelf zo noemde. Sindsdien runt zij een succesvolle praktijk met vier health coaches in dienst die allen, inclusief Tessa zelf, Medische Basiskennis en de opleiding Orthomoleculaire Geneeskunde hebben afgerond. ‘Ortho’ betekent ‘de beste’ en ‘ moleculair’ betekent ‘ voedingstoffen’. Hierin maakt Tessa het verschil. De therapeuten zijn gespecialiseerd in het deskundig begeleiden van mensen naar een optimale gezonde levensstijl doormiddel van op maat gemaakte voedings- en bewegingsplannen.

Mogelijkheden om van haar merk een keten te maken slaat ze af. “Ik wil met mensen werken en de focus leggen op de praktijk die ik nu heb. We zijn zeven dagen per week open en werken met een fantastisch team. Ik haal mijn voldoening uit het helpen van mensen, niet uit het runnen van bedrijven”. Tessa is vanuit haar werk als sportcoach bij sportclub David Lloyd in Amsterdam begonnen haar praktijk Your Health Coach op te bouwen. Mensen kenden haar al van haar sportlessen, dus de brug naar een aanvullend consult over voedingspatronen was zo gemaakt. “Ik heb heel erg geluk gehad dat er in David Lloyd ruimte was voor een voedingsdeskundige. De timing was perfect. Ik kon gelijk een praktijk opzetten en beginnen. Vanuit David Lloyd zijn er mogelijkheden om op andere locaties en plaatsen van David Lloyd meerdere Your Health Coach praktijken te starten. Maar, het één op één contact dat ik nu heb met cliënten, daar zit mijn kracht in. Niet van stad naar stad reizen om praktijken te managen.”

Veelzijdiger verhaal naar buiten brengen
Tessa wil het holistisch denken bij mensen bijbrengen. Niet alleen slechte voeding, maar ook weinig beweging of te veel stress hebben invloed op je gezondheid. “Het is fijn dat de media nu steeds meer aandacht heeft voor gezondheid. Toch merk ik nog steeds een eenzijdige berichtgeving in veel gevallen. Bijvoorbeeld de nieuwsberichten dat extra calcium zwangerschapsvergiftiging kan voorkomen. Dat is zeer kort door de bocht. Zwangere vrouwen zouden naar ons idee beter moeten worden voorgelicht over een dieet zonder geraffineerde suikers en rijk aan antioxidanten uit gekleurde groenten en fruit. Ook moet de focus liggen op het bakken in vaste vetten zoals kokosolie, ghee en roomboter. Vloeibare oliën, zoals olijfolie extra vierge ruimschoots gebruiken, maar alleen uitsluitend over salades of groenten als koud gebruik. Tot slot de inname van voldoende magnesium, vitamine D, vitamine B12 in de actieve vorm en eventueel een zwangerschapsmultivitamine. Dan is het advies pas echt compleet. Met dit soort uitgebreide adviezen bieden we bij Your Health Coach een volledig beeld. Ook word ik als therapeut veel gevraagd voor interviews zoals laatst op RTL 4 De Wereld van Smaak of in magazines als Grazia en Wendy (Wendy van Dijk red.). En mijn gastoptredens in het tv-programma Obese bieden mogelijkheden om een veelzijdiger verhaal naar buiten te brengen.”

Ambitie om mensen gezonder te maken
Een belangrijke insteek voor Tessa om haar eigen praktijk te beginnen was haar passie voor gezondheid en voeding, maar ook haar persoonlijke kracht op sociaal niveau. Haar ambitie is om mensen gezonder te maken en hen, indien mogelijk, van de medicatie af te helpen. De manier waarop ze dat bewerkstelligt is door een zo goed mogelijk consult te bieden, waarin zij de tijd en aandacht inzet om een optimaal resultaat te boeken. Gevoelsmatig weet ze hoe met verschillende cliënten om te gaan en wat zij van haar verlangen. Dit kan informatief zijn, op sociaal niveau of echt als coach en motivator. Your Health Coach is een sterk merk geworden door dichtbij de mens te blijven. Het team is kundig, toegewijd en zet zich met passie in voor bewustwording en een gezondere levensstijl. “Zien hoe cliënten gemotiveerd raken, resultaat boeken en steeds enthousiaster worden is de reden om dit werk te blijven doen. Your Health Coach heeft door hen bestaansrecht.”

Maak het de cliënt zo makkelijk mogelijk
“Veel cliënten komen via-via bij mij terecht. Veelal gaat het om een fysieke verandering zoals minder overgewicht, darmklachten of een verslechterde huid. Maar dikwijls heeft de klacht ook te maken met vermoeidheid of concentratieproblemen. Ik maak dan samen met de cliënt een therapieplan doormiddel van SMART-doelstellingen (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden). Ik kan streng zijn, maar ben ook rechtvaardig. Als iemand bijvoorbeeld perse een hamburger wil eten dan is dat prima. Maar haal dan een goede biologische hamburger bij de slager. Of als iemand niet kan stoppen met roken, dan halveren we de rookbehoefte per keer dat we elkaar zien. Ik probeer het de cliënten zo makkelijk mogelijk te maken. Behalve als we vanuit het labonderzoek afwijkende resultaten terugkrijgen, zoals verhoogde aanwezigheid van schimmels of gisten zoals Candida. Dan leg ik het belang van het volgen van een suikervrije levensstijl uit en zet ik mijn cliënten op een suikervrij en laag glycemisch voedingsschema. Heeft iemand sterk afwijkende waarden dan verwijs ik hen door naar de huisarts. Signalen die duiden op hart- en vaatproblemen, zwellingen, onbegrepen vermoeidheid of koorts zijn bijvoorbeeld rode vlaggen waarbij er doorverwezen moet worden.” legt Tessa uit.

Con Amore helpt mensen vanuit de kern
Het aanbod lesconcepten van Con Amore zijn zo ingestoken dat het beste resultaat bij de student behaald wordt. Tessa beaamt dit. “Ik heb mijn Medisch Basiskennis in 2007 gehaald, helaas bestond Con Amore toen nog niet. Maar ik volg op dit moment de opleiding Psychosociale Basiskennis bij Con Amore. De opleiding is praktijk gericht in tegenstelling tot andere opleidingen waarbij de focus vooral op de theorie ligt. Het leren door middel van casus-presentaties, het online studeren en een toets aan het einde van iedere lesdag ervaar ik als erg prettig. Je onthoudt alles veel beter en kunt het direct in de praktijk inzetten.” Psychosociale Basiskennis is in mijn vakgebied vanaf 2017 verplicht om vergoedingen te kunnen blijven bieden aan cliënten. “Ik vind het heerlijk dat ik mag blijven studeren voor mijn vak’, aldus Tessa.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief