Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Geen aspirientje, maar Thaise yoga massage

15 april 2020

 

Thaise Yoga massage biedt veel meer dan ontspanning alleen. Het kan ziektes helpen voorkomen en geneesprocessen versnellen, ontdekt onze journalist Marijke van der Linde tijdens een massagecursus in Noord-Thailand.

Beeld: Nate White

Ik lig op een bamboe massageplatform midden in de jungle en de tranen stromen over mijn wangen. Mijn vriend heeft zojuist zijn hand op mijn buik gelegd. Hij geeft nog niet eens druk: de buikmassage moet nog beginnen. “Gaat het?”, vraagt hij. “Ja, ga maar verder. Het voelt goed”, zeg ik.

De meeste Thaise masseurs slaan het buikgebied bij westerlingen over, zoveel spanning ligt er vaak opgeslagen. Ze durven die emotionele beerput niet te openen”, vertelt onze massageleraar Andrea Baglioni. Ik herken wat hij zegt. Mijn buik weerspiegelt mijn gesteldheid. Ben ik druk en gespannen? Dan is de boel opgeblazen en hard.

Emotionele release
Andrea is niet bang voor opkomende emoties. Sterker nog: hij wijst ons op de innerlijke processen die deze twaalf dagen in gang kunnen worden gezet en moedigt ons aan om alle gevoelens de ruimte te geven. “Thaise massage brengt je in contact met je lijf en je emoties en dat kan een transformatieproces in gang zetten.”

Voorzichtig verkent mijn vriend mijn buik met zijn vingers en geeft lichte druk. Ik tril. Ik schok. En huil rivieren aan tranen. De gekko’s op het plafond schieten geschrokken weg tussen de spelonken.

Geen idee waarom ik huil, het is pure emotie. Diep opgeslagen gevoelens lijken vrij te komen. Het lucht gigantisch op. Ik omhels mijn vriend. Zo krachtig kan liefdevolle aanraking zijn. Wat mooi dat we dit aan elkaar kunnen geven!

We liggen in elkaars armen, laten ons verwarmen door de zonnestralen die hun weg vinden door open platform en lachen om de knorrende biggen en kakelende hanen, waar elke familie in dit dorp er een aantal van heeft.

Bergdorpje
Huai Naam Rin is een van de bergdorpjes van de Lahu stam, een nomadenvolk dat oorspronkelijk uit China komt. Het ligt op twee uur rijden van Chiang Mai, de grootste stad in Noord-Thailand. Tientallen haarspeldbochten brengen je naar dit vruchtbare junglegebied, waar bewoners biologische koffie, limoenen, oregano, bloemkool en courgette verbouwen.

“Daveo”, roepen ze als je voorbij wandelt. Ze dragen broekrokken met bloemetjesmotieven, vrouwen èn mannen. Hondjes rennen kwispelend achter je aan en kinderen pakken je hand vast om niet meer los te laten.

Het klinkt wat vreemd, een Thaise massagecursus bij een Chinese stam, die wordt gegeven door een Italiaan, onze leraar Andrea Baglioni. Maar dit is de plek waar een van de meest invloedrijke, westerse leermeesters van traditionele Thaise yoga massage een massageschool opende: de Duitser Harald Brust.

Harald, ook wel Asokananda genoemd, wijdde zijn leven aan massage, yoga en meditatie. Hij onderzocht en beoefende Thai Yoga massage op diepgaand niveau en zette zijn bevindingen in een Engels boek: The art of traditional Thai Massage (Bangkok 1990). Het was de eerste publicatie in een andere taal dan Thais.

Tijdens zijn reizen en studies in India en Thailand belandde hij zo’n dertig jaar geleden in Huai Naam Rin. Hij werd verliefd op het dorpje en op een van de bewoners, met wie hij een zoon kreeg. Asokananda overleed in 2005. Zijn trouwste leerlingen, waaronder Andrea, namen zijn missie over.

Nog steeds komen mensen vanuit de hele wereld hier om Asokananda’s visie op traditionele Thaise massage te leren. Yogadocenten, masseurs, fysiotherapeuten, leergierige globetrotters en mijn vriend en ik: beiden harde werkers, die in massage diepe ontspanning vinden. Èn zoveel meer, zo blijkt…

Terug naar de buik, die wordt behandeld op dag vier van de cursus. Je begint bij Thaise Yoga massage altijd bij de voeten en eindigt bij het hoofd. Zo breng je de natuurlijke energiestroom in het lichaam in balans.

Energiestroom
Want in tegenstelling tot westerse massage werkt traditionele Thaise massage in de eerste plaats met het ‘energetische' lichaam. Natuurlijk: je ontspant je lijf en geest en ontlaat emoties. Ook kun je veelvoorkomende klachten als rug- of kniepijn verlichten en het lymfesysteem stimuleren om afvalstoffen af te voeren. Maar het hoofddoel is: de levensenergie in je lijf in balans brengen.

Je kunt het zien als een diepe reiniging van de energiebanen, of meridianen, om energieblokkades die ziektes kunnen veroorzaken, op te heffen. Het effect is vergelijkbaar met acupunctuur, alleen gebruik je handen, duimen, ellebogen en voeten in plaats van naalden. Je kneedt de spieren niet, maar activeert de energiebanen door er druk op te geven.

Deze theorie is vergelijkbaar met Chinese acupunctuur en Japanse Shiatsu massage. Waar de theorie ontstaan is, dat is vooralsnog een mysterie. Maar de overeenkomsten vertellen ons dat alle stromingen van dezelfde bron afkomstig moeten zijn.

Bij Thaise Yoga massage kun je namelijk ook specifieke klachten, zoals menstruatie- of hoofdpijn, verlichten via acupressuurpunten. Zo heeft Andrea nooit verdoving nodig bij de tandarts. Hij zet zijn duim gewoon op het acupressuurpunt dat endorfine vrijmaakt en creëert zo zijn eigen, natuurlijke pijnstiller.

Thai Yoga massage kan ook geneesprocessen ondersteunen en in Thaise ziekenhuizen is het dan ook nog steeds onderdeel van de zorg. “Maar het is geen antibiotica. Soms zijn er medicijnen nodig. En net zoals bij elke holistische geneeswijze, moet je zelf je levensstijl verbeteren”, zegt Andrea. 

De energiebanen in het lichaam openen is een kunst en een goede masseur is volgens traditie een spirituele beoefenaar, die onder andere regelmatig mediteert. “Meditatie zorgt voor innerlijke rust, brengt je in het ‘hier en nu’ en helpt je het ego overstijgen. In die staat kun je echt goede massages geven”, vertelt Andrea.

Onze docent brengt overduidelijk zelf heel wat uren op een meditatiekussen door. Hij is rustig, helder, zachtaardig, vrolijk en ondanks dat hij over diepe, spirituele zaken spreekt, down to earth.

“Bedenk maar eens hoe een massage voelt als iemand gespannen is, afwezig is of iets probeert te bewijzen”, gaat hij verder. “Je draagt jouw energie over aan de ander. Als het niet meer over jou gaat, kan de energie, of liefde, vrijuit stromen. En dat voel je als ontvanger.”

Om die reden mediteren we ’s morgens en ’s avonds en zingen we mantra’s om liefde te geven met een open hart. Liefde dat niets terug verwacht.

De invloed van yoga
Dag zes. Het is tijd voor het borstgebied, de armen, de handen en de ‘Shiva’s stretches’, vernoemd naar een Hindoestaanse God. Thaise Yoga massage vindt zijn oorsprong namelijk in India. Ongeveer 2500 jaar geleden waaide de yogafilosofie samen met het Boeddhisme over naar ‘het land van de glimlach’.

Vandaar dat je veel yogahoudingen terugziet, wat de massagevorm uniek maakt in zijn soort. Bijvoorbeeld de Cobra, een houding waarbij je op je buik ligt, jezelf opdrukt en je buikspieren en onderrug rekt. Of Savassena, de eindontspanningspose. Thai massage wordt dan ook gedaan met kleren aan, zonder olie. Zo kun je het lichaam onder andere optillen en verlengen en twisten.

Met yoga houd je je spieren soepel en stimuleer je de energiestroom in het lijf. Bij Thai massage doet iemand anders dit voor je: het wordt ook wel ‘luie yoga’ genoemd. Het voordeel is dat iemand anders je soms dieper in de houding kan brengen dan je zelf zou kunnen. Ook krijgen mensen die fysiek niet in staat zijn om yoga te doen de kans hun lichaam te rekken.

Yoga toepassen op een ander is ook een kunst, zo blijkt. Ik stuntel een eind weg, samen met mijn mede-cursisten. Andrea grijpt regelmatig in en laat zien hoe het moet, op een bijna dansende manier. Hij vloeit van de ene beweging over in de andere.

“Kijk, ik sta wijdbeens, beweeg vanuit mijn centrum en gebruik altijd mijn lichaamsgewicht om druk te geven of je rekken. Zo voorkom je dat je spierkracht moet gebruiken en bescherm je je rug”, herhaalt hij steeds weer.

Tegen het einde van de cursus krijg ik de gelegenheid om een Thaise yoga massage te ervaren, zoals deze bedoeld is. Een Noorse vrouw geeft me gezichtsmassage die me in de zevende hemel brengt. Haar vingers glijden over mijn wangen en voorhoofd alsof het penselen zijn die de golven op een zee tekenen.

Een ware Thaise massage
Haar aanraking is ook zo aandachtig en liefdevol, dat de tranen weer in mijn ogen opwellen. Ik voel de liefde, de aanwezigheid en de energetische overdracht. Levensenergie wordt aangewakkerd en begint te stromen door mijn lichaam. Ook de twee uur durende lichaamsmassage van een andere medecursist heeft hetzelfde effect.

s’ Avonds gaat de kruidensauna aan, als onderdeel van de Thai Yoga traditie. Medicijnen uit de jungle reinigen onze luchtwegen en poriën en de warmte ontspant onze spieren nog verder. Wanneer de lichtgevende volle maan het avondrood verdrijft, val ik in een diepe, lange slaap.

Gedurende mijn verdere reis door Thailand bezoek ik verschillende massagesalons, waaronder traditionele massagescholen. De behandelingen zijn technisch goed, maar niet te vergelijken met de massages die ik van mijn medecursisten kreeg.

Ik mis de echte aandacht, de liefde en energetische overdracht. En dat is logisch. Deze masseurs behandelen dagelijks waarschijnlijk tientallen toeristen. Blijf dat maar eens met aandacht doen. Gelukkig ik heb de essentie van Thai Yoga massage mogen leren èn ervaren.

 

Benieuwd naar onze andere artikelen? Lees gerust verder:

Financiële ondersteuning voor therapeuten tijdens coronacrisis

Hoe blijf je weerbaar in tijden van Corona? Advies van Dokter Juriaan

Besteed je thuisquarantaine goed met onze thuisstudies

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief