Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Gezonde voeding, belangrijker dan ooit

2 mei 2020

Goede voeding is, vooral nu, belangrijker dan ooit. Hoe bepaal je welke voeding gezond is? Wat voor voeding heeft je immuunsysteem nodig om optimaal te functioneren? We vroegen onze docente en expert op het gebied van voeding, Vera Randwijck, om hier iets meer over te vertellen. 

Over Vera
Vera Randwijck heeft voeding gestudeerd aan de Universiteit van Wageningen. Daarna haalde Vera haar Pabo en richtte ze mede een eigen school op in Soest. In 2011 is ze haar eigen praktijk voedingsadvies gestart. De opleiding tot orthomoleculair- en darmtherapeut heeft Vera afgerond bij Ortho Linea. Sinds 2013 geeft ze les aan professionals over de basisprincipes van voeding en supplementen, de vrouwelijke hormonen en voeding in relatie tot hart- en vaatziekten. Vera is een inspirerende leraar die graag haar kennis deelt. Voor Con Amore geeft ze nu o.a. de online nascholing 'Essentiële Voedingsstoffen'. Tijdens de les gaat ze graag in op vragen uit de praktijk om zo de les goed te laten aansluiten op de individuele behoefte en de eigen ervaringen.

Waarom is gezond eten zo belangrijk? 
"Wat we eten bepaalt welke organen en systemen we voeden. Eten we super gezond, dan krijgen onze organen en systemen (denk aan immuunsysteem, hormoonsysteem, zenuwstelsel) de juiste brandstof om zo te functioneren dat we (kleine) verstoringen makkelijk kunnen opvangen en dus gezond kunnen blijven."

Waar bestaat die voeding dan uit?
Is de voeding uit de supermarkt geschikt om ons lichaam optimaal te voeden?
Wat hebben we eigenlijk nodig en waarom?
Welke voeding is goed voor ons immuunsysteem en waarom? 


"Onze schildklier is bijvoorbeeld gebaat bij voeding met jodium. Maar ook met voeding die stofjes levert waarmee ons lichaam die jodium ook kan gebruiken. Wat zijn dit voor stofjes, en waar zit dit in? Dat is een vraag waar niet veel mensen het antwoord op weten. Nog een voorbeeld: ons immuunsysteem is gebaat bij voeding met ‘communicatiestofjes’. Zodat de witte bloedcel in ons bloed weet waar hij naartoe moet om bacteriën of virussen en ontstekingen op te sporen en op te ruimen. Het is dus heel zinvol om te weten welke communicatiestofjes dit zijn en waar deze inzitten."

Hoe zit het met de lever? 
"Onze lever speelt een centrale rol in ons lichaam door het bloed te ontgiften en naar de nieren of darmen af te voeren wat we niet meer nodig hebben. Wat heeft hij naast z’n vitaminen en mineralen nodig om zijn belangrijke werk te doen? Belangrijke vragen om te stellen, vooral nu." 

Wat gebeurt er precies als je niet gezond eet? 
"Als we ons niet voeden maar vullen, met andere woorden: we krijgen niet voldoende helpende voeding binnen, dan kunnen systemen en organen het moeilijk krijgen. Ons immuunsysteem kan hiaten gaan vertonen, of onze lever kan niet meer goed ontgiften, of onze hormonen kunnen we niet meer in voldoende mate aanmaken. Sterker nog, we kunnen met onze voeding ook echt schade aan ons lichaam toebrengen. Als we teveel lege, schadelijke voeding eten kunnen we daar heel ziek van worden." 

Hoe zit het met de voeding in de supermarkt verkrijgbaar is? Wat daarvan is voeding en wat is vulling? Welke ziekten ontwikkelen we als we onszelf 'vullen' in plaats van voeden?

"In voeding kunnen we twee groepen onderscheiden: de macronutriënten en de micronutriënten. De naam zegt ’t al, van de macronutriënten hebben we veel nodig, van de micronutriënten hebben we weinig nodig. De macronutriënten hebben we onderverdeeld in koolhydraten, vetten en eiwitten. Bij deze macronutriënten kun je weer onderscheid maken tussen veel verschillende soorten. Maar... welke koolhydraten voeden ons en welke vullen ons? Wanneer is het schadelijk? Hoe zit het met vetten en cholesterol? Kun je met voeding hart- en vaatziekten voor zijn? Wat zijn dan eigenlijk eiwitten en waar zijn die nodig behalve voor onze spieren?" 

In deze tijden is het extra belangrijk om te weten hoe je jezelf gezond houdt met voeding. Waar moet je op letten en wat heb je dan nodig?


Op dit soort vragen en meer krijg je antwoord tijdens de online nascholing die Vera geeft; 'Essentiële Voedingsstoffen'. Een bijzonder leerzame nascholing over een onderwerp dat meer dan ooit heel belangrijk is. 

Corona maatregelen
We hechten enorm veel waarde aan persoonlijk contact en fysieke lesdagen. Dat is helaas voorlopig niet mogelijk, gelet op de huidige ontwikkelingen rondom het Coronavirus. Daarom hebben we ons hele lesconcept tijdelijk naar een online model omgezet, met goedkeuring en accreditatie van SNRO. Deze online nascholingen bieden je met 10% korting aan. Je betaalt €144 in plaats van €160. De online lesdag zal via een online virtueel klaslokaal plaatsvinden. Hierover krijg je voor je les van start gaat, een mail met uitleg en een handleiding.

Wil je meer informatie? Lees verder
Wil je deze online nascholing volgen? Schrijf je hier in

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief