Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Nascholing Stress-less

10 september 2019

Met stress is iets eigenaardigs aan de hand. We ervaren het allemaal in meer of mindere mate, iedereen is ervan doordrongen dat het negatief werkt en funest is voor onze gezondheid, en toch ‘doen we stress’ alsof het er gewoon bij hoort, alsof het niet anders kan.

We DOEN stress. Het is verleidelijk om te zeggen dat stress je overkomt, dat het aan de buitenwereld ligt: er wordt zoveel van je verwacht, je moet vandaag nog zóveel doen (en dan komt er ook nog een telefoontje tussendoor of  je even …), je moet ook werkelijk overal aan denken (want als jij het niet doet, loopt alles in de soep) en met iedereen rekening houden (je collega, je partner, je kids, je beroepsvereniging).

Je wilt uiteraard van alles, maar je financiële mogelijkheden zijn steeds net te beperkt, je auto moet nodig gerepareerd of je wasmachine vervangen, je kind heeft iets extra’s nodig, je moeder klaagt over haar gezondheid en daar wil je hoognodig weer eens langs, de verzekering besluit jouw therapie niet meer te vergoeden, terwijl je net die kostbare opleiding hebt gevolgd en je praktijkruimte moet nog aangepast worden en ga zo maar door.

Kortom: je bent slachtoffer van de buitenwereld.

Wat we meestal gaan doen in zo’n situatie is klagen, zuchten, mopperen, balen, protesteren, je verhaal doen bij anderen, nóg harder werken, nóg beter je best doen, of gewoon in stilte lijden, een beetje depri. Maar daarmee lost stress niet op, helaas.

Integendeel zelfs: door op deze manier je rol van slachtoffer te spelen, creëer je steeds dezelfde (onbewuste) patronen: je neemt op dezelfde manier de buitenwereld waar, je ervaart voortdurend dezelfde druk van je omgeving, je hebt daarbij dezelfde gevoelens en dezelfde gedachten. Je leven is een kralensnoer (‘rozenkrans’ zouden we vroeger zeiden) waarbij je steeds dezelfde kralen door je vingers voelt glijden. Zo zul je altijd stress ervaren in je leven.

Maar gelukkig kan het ook anders, zoals we in de nascholing zullen zien én ervaren.

Stress is een (deels onbewust) actief proces, dat begint met een individueel gekleurde waarneming van de werkelijkheid via de zintuigen, en dan vertaald wordt door de hersenen in een stressreactie.

Er zijn onnoemelijk veel stressoren; factoren die stress veroorzaken. In wezen kan élke situatie bij iemand stress veroorzaken. Zo kennen we keuzestress, informatiestress, tijdsdruk, prestatiedruk, het in de lucht willen houden van alle ballen: het zijn allemaal uitingen van hedendaagse stress. Erger nog: van alledaagsestress!

Ons lichaam reageert hierop alsof het voortdurend in gevaar verkeert – de enige manier waarop het automatische stresssysteem, aangestuurd door het brein, kán reageren. Zo zijn wij namelijk geëvolueerd en geprogrammeerd vanuit de begintijd van ons bestaan, om te kunnen overleven in een bedreigende en beangstigende wereld. Stress speelt een belangrijke rol in de evolutie van de mensheid. Daarom is stress op zich niet per se negatief. Het kan ons alert houden, onze nieuwsgierigheid prikkelen en aanzetten tot creatieve oplossingen.

De mentale ontwikkelingen van de mensheid gaan snel, supersnel. Zó snel dat onze automatische lichamelijke functies en reflexen deze niet (zomaar) kunnen bijhouden. En dat heeft nare consequenties!

Daarom prikkelt elke herinnering aan iets vervelends wat je ooit is overkomen en elke zorgelijke gedachte over toekomstige gebeurtenissen, het primitieve brein op dezelfde manier als wanneer je onverwacht oog in oog zou staan met een dodelijk gevaar. Heel je lijf staat dan op scherp, klaar om te vechten of te vluchten.

Je bloeddruk gaat omhoog en je hartslag versnelt zich, zodat je spieren meer zuurstof krijgen om daadwerkelijk in actie te kunnen komen. Het spijsverteringsstelsel en je immuunsysteem doen er op zo’n moment minder toe en worden op een laag pitje gezet. De actie (vechten of vluchten) zorgt dan voor de ontlading van de opgebouwde energie, waarna het lichaam zich kan herstellen en alle functies weer normaal worden.

Alleen, waar blijft de ontlading bij de herinnering aan iets naars of bij een zorgelijke gedachte? Een huilbui of een woede-uitbarsting kan soms voor enige opluchting zorgen, maar het systeem van de automatische stressrespons verandert daardoor niet.

Moeten we dan nog tienduizenden jaren wachten voor we fysiek eindelijk zover zijn geëvolueerd/gemuteerd dat ons primitieve brein zich heeft aangepast en we lichamelijk adequaat kunnen reageren op welke gedachte dan ook?

Gelukkig niet!

We weten nu uit praktijkervaring, door recent wetenschappelijk onderzoek bevestigd, dat wij ons brein letterlijk kunnen transformeren, door training kunnen aanzetten tot nieuwe, gewenste, fysieke en fysiologische veranderingen.

Besef je wat dit betekent? Je kunt de neurologische circuits in jouw brein door toegepaste training veranderen, waardoor die veranderingen doorwerken tot op cellulair niveau in elk deel van je lichaam. Je kunt een ander mens worden, meer passend bij je diepste verlangen om te zijn wie je werkelijk wilt zijn.

Wij zijn namelijk scheppende wezens, al zijn we ons hiervan niet altijd bewust, zeker niet als het om onze gezondheid gaat. We hebben de automatische stressrespons gecreëerd en aangeleerd, die tot tal van aandoeningen leidt en onze gezondheid schade berokkent. We kunnen deze respons ook herscheppen en iets nieuws aanleren, meer passend bij wie en hoe we willen zijn.

Daarover, en over nog veel meer, gaat de nascholing over stress, de zogenaamde Stress-less. Een les over stress zonder stress.

Wat kun je verwachten van deze nascholing?

  • Allereerst een stresstest, om te kijken hoe het met jouw stressniveau ligt. Leerzaam!
  • Natuurlijk uitleg met beelden over de bouw van de neocortex, het limbische systeem en het primitieve brein (reptielenbrein). We herhalen kort de bouw en werking van een zenuwcel en zijn synaps, dat ingenieuze gebiedje waar de informatieoverdracht plaatsvindt naar andere (zenuw)cellen.
  • We laten zeer instructieve filmpjes zien over de automatische stressrespons en over de werking van de hersenen.
  • Er is ook een speels proefje, uiteraard onder stress uitgevoerd, om te zien hoe dat de uitkomst bepaalt.
  • Veel aandacht zullen we besteden aan de lichamelijke en mentale effecten van chronische stress. Een eyeopener!
  • Dan is er nog ‘Colditz’, het waanzinnige verhaal over de consequenties van gefocuste gedachten op het leven in combinatie met daarbij passend gedrag.
  • Ten slotte gaan we natuurlijk ook in op therapeutische mogelijkheden voor jou als coach/therapeut.

Kortom, een boeiende nascholingsdag waar je in je privéleven en in jouw praktijk echt wat aan hebt. Bovendien is deze nascholing de perfecte voorbereiding op een andere, onwijs gave nascholing, namelijk over de kracht van placebo. Ik hoop je binnenkort weer te ontmoeten.

Hartelijke groet vanuit de Pyreneeën,

Albert Jansen

Indien je vragen over de nascholing 'Stress-less' hebt neem dan gerust telefonisch contact met ons op via (085 401 9368) of stuur een mail naar info@conamore.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief