Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Negatieve patronen doorbreken met Ayahuasca

22 januari 2019

 

Sjoerd van de Wetelvoort (45) worstelde met een ernstige amfetamineverslaving en Claire van As (35) viel op agressieve mannen. Ze wilden hun negatieve patronen doorbreken en dronken Ayahuasca.

Sjoerd van de Wetelvoort (45): “Jarenlang was ik een super succesvolle ondernemer. Er stond veel geld op de bank, ik reed in een snelle bak en reisde de hele wereld over. Toch was ik helemaal niet gelukkig. Het succes hielp alleen tijdelijk mijn ego op te krikken, want in feite worstelde met leegte en depressie. Hoe eenzamer ik me voelde, des te verder ik op vakantie ging. Maar op den duur werd ik nergens meer gelukkig van.

Om mijn depressie te onderdrukken ontwikkelde ik een ernstige amfetamineverslaving. Speed was mijn beste vriend. Ik kon makkelijk praten en maakte me nergens meer druk over. Superman was ik, als ik het op had. Het werd van kwaad tot erger: vijf jaar lang gebruikte ik het vijf dagen per week. Al die dagen was ik wakker: ik sliep maar twee dagen in de week. Op een gegeven moment verscheen ik nog maar drie keer per week op kantoor om mijn gezicht te laten zien. Ik verloor mijn huis, worstelde me door drie echtscheidingen en eindigde in detentie.

Na twee zelfmoordpogingen kwam ik bij een vriend in huis terecht. Hij had al vaker een ayahuasca-ceremonie bijgewoond en zei ‘misschien is het wat voor je’. Ik dacht in eerste instantie ‘oh lekker trippen’, want zat nog midden in mijn verslaving en zag helemaal niet in dat het een medicijn was.

In contact met gevoelens
Toen het begon te werken zag ik allemaal mooie geometrische vormen, maar ik kreeg ook ontzettende weerstand om bij de ceremonie te zijn met al die mensen. Ayahuasca bracht me in contact met mijn gevoel: eigenlijk was ik ontzettend bang en onzeker. Het liefst kroop ik de zaal uit. Ik dacht altijd dat het me niet interesseerde wat anderen van mij vonden, maar het tegenovergestelde bleek waar te zijn. Ik schaamde me bijvoorbeeld ontzettend voor mijn gebit. Ik ben mijn tanden grotendeels kwijt geraakt, omdat speed je tandvlees aantast.

Na afloop dacht ik niet meteen ‘yes ik wil nog een keer’, maar die vriend van me drong aan. ‘Ik schiet het wel voor’, zei hij, want ik leefde van een bijstandsuitkering. En ergens in mij was er een stemmetje die zich begon af te vragen: wat is de zin van het leven? Ik besloot vaker terug te komen.

Herboren
De vierde ceremonie vergeet ik nooit meer. Ik moest voor het eerst overgeven, maar niet zoals je normaal overgeeft. Het voelde alsof ik ellende eruit gooide en herboren werd. Ondertussen had ik een visioen: mijn ogen waren dicht, maar ik zag heel veel licht en een trap naar een deur. Die deed ik open en daar stond ik zelf.

Het was een ontroerend moment, alsof ik mezelf voor het eerst echt zag. Ik realiseerde mij hoever ik van mezelf verwijderd was door het drugsgebruik. Ik huilde en bleef overgeven. Het voelde ontzettend kwetsbaar om dat aan andere mensen te laten zien, maar het luchtte ook ontzettend op.

Lijden veranderde in leiden
Na een aantal ceremonies begon de speed me tegen te staan, de lol ging er vanaf. En ik begon andere keuzes te maken en kreeg meer discipline. Hier en daar nam ik schilderklussen aan en kreeg een dagritme. Ik liet mijn tanden behandelen. Telkens stelde ik mezelf de vraag: wat is goed voor mij? Lijden veranderde in leiden.

Inmiddels heb ik 29 keer Ayahuasca gedronken en al tien maanden geen speed of andere harddrugs meer gebruikt. Ik blow en rook nog wel. Alles stapje voor stapje. Of ik dan niet verslaafd ben geraakt aan Ayahuasca? Nee, dat is onmogelijk. Ayahuasca neem je niet voor je lol. Het is hard werken.

Confrontatie
Je moet je overgeven aan beelden en inzichten en wordt keihard geconfronteerd met jezelf. Je maakt kennis met dieperliggende emoties en verlangens, alsof er een ui wordt afgepeld. Velletje voor velletje. Je grootste angsten komen voorbij. Angsten die je tegenhouden om voluit te leven. Ayahuasca neem je omdat je iets wilt veranderen in je leven en als dat is gelukt heb je het niet meer nodig.

Ik zie Ayahuasca als gereedschap, maar je moet de klus zelf klaren. Je kunt jezelf niet naar verlichting drinken, maar het brengt je wel in contact met een hoger bewustzijn. Ik geloof ook dat het bestaat om een reden. Het heet niet voor niets ‘Herbs of the Gods’. Ayahuasca is een therapeut, dokter en priester in een en ik maak er een diepe buiging voor.”

2018015 iStock-641204886


Claire van As (35): “Ik had een probleem met mannen, maar kon het niet verklaren. Mijn ex-man was bijvoorbeeld manipulatief en kon opeens agressief worden. Het klinkt gek, maar ik was bang voor mannen die heel lief voor me waren.

Ook na mijn scheiding had ik moeite om mannen met een zacht karakter dichtbij te laten komen. Ik vroeg me af hoe dit kwam, maar deed er verder niets mee. Mijn mentaliteit was ‘hard werken en niet zeuren’. Totdat mijn nichtje op jonge leeftijd overleed.

Ik begon mezelf zingevingsvragen te stellen. Is dit mijn leven? Is er niet meer? Ik realiseerde me dat ik niet gelukkig was. Waarom durfde ik mij niet te binden aan lieve mannen? Eigenlijk schreeuwde ik om liefde. Ik wilde antwoorden.

Patronen doorbreken
Ik besloot er bij mijn moeder op aan te dringen over mijn vader te praten. Dat heeft ze nooit willen doen. Ik bleek te zijn verwekt uit verkrachting. Eindelijk begreep ik waarom ik op agressieve mannen viel. Mijn moeder had meer huwelijken gehad met mannen die haar ongelijkwaardig behandelden.


Ik wilde mijn patroon doorbreken en de negatieve energie van me afschudden, maar wist niet hoe. Ik ontdekte meditatie en las boeken over spiritualiteit. Een vriendin van me zei: is Ayahuasca niets voor jou? Ze had van verschillende mensen gehoord dat ze enorme transformaties hadden ondergaan.

Een paar weken later woonde ik mijn eerste ceremonie bij. Toen de Ayahuasca begon te werken raakte ik in paniek. Wat doe ik hier? Is dit wel iets voor mij? Alles om me heen werd donker en ik voelde me ontzettend bang en alleen. Het lukte me niet om dit gevoel volledig toe te laten. Ik vocht ertegen.

Toen begon ik over te geven, dat gebeurt vaak nadat je Ayahuasca hebt gedronken. Als je hoofd niet meewerkt, neemt je lichaam het over. Je gooit je angsten er letterlijk uit. Het voelde goed, alsof ik negatieve energie uit mijn lichaam liet wegvloeien.

Mooie inzichten
Toen het klaar was voelde ik me zo opgelucht. Ik liep de tuin in, keek om me heen en dacht ‘wauw, wat is alles mooi!’ Nooit eerder had ik gezien hoeveel schoonheid er in de wereld is. Takken van de bomen die dansten in de wind, vogels die zongen, warme zonnestralen op je huid. Ik huilde van ontroering. Waarom heb ik dat nooit eerder gezien? Het raakt me nu nog steeds.

Als je angst in de ogen durft te kijken word je beloond, dat was mijn inzicht. Je hoeft niet bang te zijn: liefde en licht overwint. Ik was altijd zo bang om niet te voldoen aan de verwachtingen van anderen. En door het vele piekeren zag ik de schoonheid die onder mijn neus lag niet meer.

Na een paar ceremonies veranderde dat gevoel. Ik weet nog dat ik weer heel erg bang werd. Een stemmetje in mij zei: wat lig je hier nou? Wat is dit voor gekke plek? Wat zullen anderen hiervan denken? Op een gegeven moment zei ik tegen mezelf: ik ben hier omdat ik het wil! Het maakt me gelukkig en dat is voldoende.

Ook gingen mijn gedachten door een soort fabrieksband en Ayahuasca was een gedaante dat ervoor stond en alle onbelangrijke gedachten er vanaf sloeg. Dat was bijna negentig procent van wat ik dacht!

Resetten
Sinds toen ben ik niet meer zo bezig met wat anderen zullen denken en leef meer in het moment. Ik denk na over wat ik zelf belangrijk vind. Ook kreeg ik de kans om de negatieve energie van de verkrachting kwijt te raken.

Tijdens een van de ceremonies was het alsof mij hele systeem werd gereset. Ik voelde me super beroerd, ziek en misselijk. Ik hoorde sis-geluiden en het woord ‘karma’ kwam steeds in mij op. Het leek alsof ik werd gereinigd door ‘iets’, zielen of gidsen: ik kan het niet verklaren. ‘Deze energie is niet van jou, je mag het nu los laten’, zeiden ‘ze’. Daarna voelde me zoveel lichter.

Ik ben opener geworden naar mannen, ook naar lieve mannen en merk dat ik meer aanspraak heb. Misschien straal ik uit dat ik minder bang ben. Ik wil in contact zijn hen zijn en samen genieten!

Het is alsof ik opnieuw heb leren leven. Ik kan zo intens genieten van hele gewone dingen: een wandeling maken, samen eten met vrienden. Dat wil ik mijn dochter ook leren: maak je niet druk over onbelangrijke dingen, maar geniet!”

// 

Dit artikel is geschreven door: 

Marijke van der Linde - journalist, copywriter, eindredacteur en schrijfdocent

Na het afronden van de hbo-studie journalistiek in 2007 startte Marijke als freelance journalist en volgde tegelijkertijd de hbo-opleiding copywriting aan de Hogeschool van Utrecht. Gaandeweg ontwikkelde Marijke zich als copywriter en eindredacteur voor diverse zzp’ers, bedrijven en (zorg)instellingen. Ook gaf ze jarenlang medialessen aan kinderen tussen de 6 en 10 jaar bij Firma Media. Daarnaast is Marijke docent journalistiek en creatief schrijven bij Parnassos, het cultuurcentrum van de universiteit van Utrecht. Marijke schrijft graag scenes, korte verhalen, sprookjes en gedichten en volgt regelmatig creatieve schrijfcursussen aan de Schrijversvakschool in Amsterdam en het Utrechts Centrum voor de Kunsten.

Meer weten? Bezoek haar website: www.tikmachine.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief