Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

“Ook in het buitenland kun je een klantenkring opbouwen”

30 oktober 2018

Hoe overleef je het als beginnend therapeut? Massagetherapeut Lizanne Nuijten vertelt over risico’s nemen, werken in Portugal en de valkuil van het ‘altijd beter willen doen’.

Foto's Nikki Schuurman 

2018 is een spannend jaar voor Lizanne. Ze zet haar massagetherapie in Amsterdam even on a holdom vier maanden in Portugal te werken. Hier doet ze ervaring op in een kuuroord dat vasten-, wellness en yogaprogramma’s aanbiedt. De plek waar ze ooit zelf haar liefde voor therapeutische massages ontdekte.

“Het is heerlijk om hier te zijn. Ik woon in het zonovergoten Algarve, met uitzicht op een bergdorpje en de zee. Ik geniet van de natuur en warmte en vind rust, want alles wat ik doe is overzichtelijk.”

Meters maken
In Amsterdam is Lizanne massagetherapeut, docent babymassage, verkoopster in een kinderkledingwinkel, vriendin … “Soms mis ik mijn contacten in Nederland, maar het is ook fijn om minder sociale prikkels te hebben. Bovendien kan ik hier meters maken, me verder ontwikkelen als massagetherapeutèn mijn klantenkring uitbreiden.”  

Het kuuroord organiseert retreats vanuit Nederland en Lizanne behandelt dan ook regelmatig mensen uit Amsterdam en omgeving. Dat is een groot voordeel, want vier maanden weg gaan brengt het risico met zich mee dat je klanten verliest.

“Regelmatig vragen mensen in mijn omgeving: is het wel verstandig? Je hebt zo hard gewerkt om je eigen praktijk op te bouwen. Ik ben nu twee jaar bezig. Maar ik vertrouw erop dat ik straks weer klanten terug krijg, juist degenen die nog beter bij me passen. Want ik kan me hier specialiseren als masseur en raak geïnspireerd om nog holistischer te werken.”

Holistisch werken
Massages, coachingsessies, orthomoleculair consults, intuïtief tekenen, tarotkaartleggingen: het kuuroord biedt van alles aan, zodat de gasten op een diep niveau aan zichzelf kunnen werken.

“Je kunt daar zoveel meer mee bereiken dan met een enkele massage. Daarom wil ik als ik terug ben in Amsterdam graag mijn netwerk uitbreiden en kijken wat de mogelijkheden zijn om ook dit soort welnesspakketten aan te bieden.” 

Massagetherapie brengt Lizanne in contact met mensen, en hun echte verhaal. “Ik vind het fijn om op deze manier in verbinding te staan met anderen. Echt contact te hebben en anderen te ondersteunen.” 

Haar holistische massages zijn bedoeld om stilte te ervaren, emoties te doorvoelen en spanningen los te laten.Veel mensen zitten in hun hoofd. Door mijn aandachtige aanraking kunnen ze in hun lijf zakken. Huilen, lachen, herinneringen of dromen ophalen. Zo worden (soms heel oude) dingen verwerkt en kan de energie weer stromen, waardoor ze zich beter voelen.”

De basis van de holistische massages ligt in de klassieke massage, die op spieren gericht is en in de haptische massage, die met name de energiestroom van het lichaam stimuleert.

Soms is er voetreflexologie nodig, of een bindweefselmassage, afhankelijk van welk deel aandacht vraagt. Pijnlijke herinneringen, stress of trauma kunnen op diverse plekken in het lijf opgeslagen zijn. In het kuuroord in Portugal geeft Lizanne specifieke psoas-massages.

Specialiseren
De Psoas-spier is de belangrijkste bewegingsspier van het lichaam. Hij ligt diep in het buikgebied en loopt vanaf het middenrif naar de lendenwervels en de liezen. Door emotionele of fysieke stress kan de spier vast komen te zitten. Je kunt dan lagerug- of darmklachten krijgen of ademhalingsproblemen. Lizanne’s massage ontspant de spier en brengt mensen in contact met de emoties die opgeslagen zijn in het buikgebied.

“Veel mensen voelen zich aangetrokken tot deze behandeling, omdat ze zich herkennen in de klachten”, merkt Lizanne. In het kuuroord ontwikkelt ze zich enorm op het gebied van de psoas, omdat ze de massage veelvuldig geeft, aan heel veel verschillende mensen.

“Als ik terug ben wil ik me graag verder specialiseren door masterclasses te volgen en de specifieke behandeling straks in Nederland ook aanbieden: een mooie manier om me te onderscheiden. Mijn werk krijgt hier echt een nieuwe impuls en focus.”

foto-44

Babyyoga
Iets anders waarmee Lizanne – die pedagogiek studeerde en veel met kinderen werkte – zich in Nederland onderscheidt is babyyoga. Bij deze zachte yogavorm voor de allerkleinsten helpen ouders hun baby met subtiele strekoefeningen. 

“Jonge kindjes liggen vaak aan een kant in een foetushouding en het is dan fijn om het lijfje een andere richting op te strekken. Maar het is ook een manier om liefdevol contact te maken met je kindje. Aanraken is de eerste taal die we ervaren.”

Het is fijn om iets te doen wat past bij de fase waarin je je bevindt, ervaart Lizanne, die net moeder is geworden van zoon Midas. “Dan heb je er nog meer feeling mee en kun je je goed inleven in je klanten.” 

Ze merkt dat er in Amsterdam veel interesse in babyyoga is: yoga is daar sowieso razend populair en er wonen veel mensen met jonge kinderen. Ze biedt babyyoga aan samen met babymassage.

“Ontspannings-, rek- en strekoefeningen helpen tegen stress en verlichten krampjes en ongemakken die gepaard gaan bij de intense groei van baby's in hun eerste jaar, en bevorderen de kwaliteit van het slapen. Ook stimuleert de hechting met de ouders”, legt ze uit.

Geïnspireerd door de holistische aanpak in het kuuroord wil de massagetherapeut in de toekomst de babyyoga en –massagecursussen aanvullen met voedingsadvies voor baby’s.

Ze biedt de cursussen direct aan en via een yogaschool. “Het stroomt echt, loopt goed, en dat geeft veel vertrouwen. Iets wat ik bij de holistische massage voor volwassenen nog meer kan ontwikkelen. Dat voelt soms nog als een struggle. De ene week heb ik voldoende klanten, de andere week zit ik in onzekerheid of er nog mensen komen.”

Jezelf verkopen
Lizanne denk dat dit deels te wijten is aan het feit dat ze het moeilijk vindt zichzelf ‘te verkopen’ en deels omdat ze de stap nog niet durft te nemen om voor honderd procent voor haar eigen praktijk te gaan. Om een vast inkomen te genereren werkt ze twee dagen in een kinderwinkel in Amsterdam.

“Het is een lastig vraagstuk: wanneer maak je de keuze om er helemaal voor te gaan en accepteer je het risico dat je een vast inkomen gaat missen? Als ik een vaste ruimte huur en meer uren vrij maak, kan ik ook meer klanten ontvangen.”

Het mooie is dat ze in Portugal veel ervaring opdoet en mooie feedback krijgt van de gasten. “Dat geeft vertrouwen. Ik weet dat ik goed kan masseren. Nu nog geloven dat ik goed genoeg ben om mijn bedrijf echt te laten groeien.”

Lizanne denkt dat ze haar praktijk meer onder de aandacht kan brengen via haar website en social media. Ze heeft nu een deal met een goede vriend: hij helpt haar website aantrekkelijk en vindbaar maken en zij leert hem masseren. “Dat scheelt investeringskosten, maar ik moet straks ook financiële risico’s durven nemen.”

Verzekering & beroepsvereniging
Een groot voordeel is dat Lizanne’s massages deels worden vergoed door diverse aanvullende verzekeringen. Dat is mogelijk omdat ze een opleiding medische basiskennis heeft gedaan en is aangesloten bij de beroepsvereniging van Natuurgeneeskundige Therapeuten.

“Op die manier trek je sneller klanten aan. Ze kunnen een vergoeding krijgen en je hebt een kwaliteitslabel. En een beroepsvereniging biedt ook masterclasses, intervisie en supervisie aan, waardoor je kunt groeien als therapeut.” 

Tijdens intervisie kun overleggen met collega’s over cliënten met specifieke klachten en leren van elkaars zienswijzen. Supervisie maakt feedback mogelijk van een therapeut die een mentor voor je is.

Lizanne volgt ook op andere plekken veel masterclasses om zichzelf te ontwikkelen. Tegelijkertijd probeert ze stil te staan bij waar ze is. “Je kunt je verliezen in het altijd beter willen doenHet is goed om te beseffen dat het ok is waar je nu bent. Welke lessen zijn nu belangrijk om te leren en welke stappen zijn goed om te nemen? Ik denk dat je een betere therapeut bent als je daarin kunt berusten. Zo heb je de juiste focus en groei je vanzelf.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief