Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Auto-immuunziekten: voor het leven of goed te behandelen?

Door Con Amore

10 februari 2017

Wat hebben reumatoïde artritis, lupus erythematodes, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa met elkaar gemeen? Waarom komen auto-immuunziekten vooral bij vrouwen voor. En waarom gelden ze in de reguliere geneeskunde als ‘ziektebeelden voor het leven’, terwijl complementaire therapeuten ze uitstekend kunnen behandelen? Op deze vragen, en meer, wordt antwoord gegeven tijdens onze nascholing ‘Auto-immuunziekten’. We vroegen docent en Con Amore oprichter Albert Jansen wat therapeuten kunnen verwachten van deze dag.

1. Hoe ziet de dag eruit?
We beginnen om 9 uur met een voorstellingsrondje, evt. persoonlijke ervaringen met auto-immuunziekten kunnen daarbij ook aan bod komen. Aan de hand van patiëntencasussen gaan we dieper op de stof in, op de (patho)fysiologie van het immuunsysteem, op causale en sociale factoren en uiteraard ook op de behandeling, zowel regulier als complementair. Therapeuten met goede resultaten bij de behandeling van auto-immuunziekten worden uitgenodigd hiervan in de les te verslag te doen. De nascholing gaat verder dan alleen de regulier wetenschappelijke kennis hierover te delen, ook de complementaire aanpak in het algemeen komt ter sprake. Ter afsluiting is er geen toets, wel wordt er een certificaat van deelname verstrekt.

2. Wat is een auto-immuunziekte?
Een auto-immuunziekte is een aandoening waarbij het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam keert, vaak met specifieke weefsels als target. Het is dus een soort van burgeroorlog in jezelf, met desastreuze effecten.

3. Wat zijn de gangbare behandelingen vanuit de reguliere geneeskunde? En vanuit de complementaire geneeskunde?
De reguliere geneeskunde onderdrukt alleen de symptomen met immunosuppressiva, meestal corticosteroïden, soms met chemotherapeutica en soms met levensreddende operatieve ingrepen, maar biedt geen kans op echte genezing. Auto-immuunziekte worden immers beschouwd als een levenslang probleem. In deze nascholing leren we ook dat er een andere visies op auto-immuunziekten bestaan, die wél tot genezing kan leiden, zonder gebruik van toxische medicijnen.

4. Kan je een tipje van de sluier geven waarom auto-immuunziekte vaker voorkomen bij vrouwen?
Vrouwen lijden tot 4 x vaker aan auto-immuunziekten dan mannen. Waarom is dat zo? Hierover gaan we het in de les hebben, want het antwoord vergt meer uitleg en inzicht en roept ook veel vragen en mogelijk emoties op, waarop dan de gelegenheid is om er dieper op in te gaan. Nog even geduld dus!

5. Waarom is het belangrijk dat therapeuten deze nascholing volgen?
Auto-immuunziekten komen zeer veel voor, in feite nemen ze toe. Het is van groot belang dat therapeuten beseffen dat deze aandoeningen zeer goed te behandelen zijn met de juiste visie en achtergrondkennis. Iedere therapeut dient hiervan op de hoogte te zijn.

6. Wat wil je zeggen tegen de therapeuten die nog twijfelen om deze nascholing te volgen?
Het belooft een geweldig interessante dag te worden, Rinske en ik geven samen deze nascholing, het is echt een studiefeestje waar je ook achteraf in je praktijk daadwerkelijk wat aan hebt. Heb je als therapeut geen ervaring met auto-immuunziektes, kom dan naar deze nascholing. Je zult merken dat je de opgedane kennis in de praktijk kunt brengen en nieuwe cliënten kunt aantrekken die je effectief kunt helpen met hun probleem.

Lijkt het je interessant om deze nascholing bij te wonen? Klik dan op de oranje button voor meer informatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief