Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Met bewuste aandacht cliënten helpen

Door Con Amore

1 februari 2017

2017007-nadia-5

 DOCENT NADIA BERTELLI

Als therapeut draag je zorg voor anderen. Het is belangrijk om dit met aandacht te doen. Ook aandacht voor jezelf en jouw emoties is belangrijk. Maar hoe doe je dat precies? Bewust zijn in het moment? Een mooie manier is het beoefenen van Mindfulness. In onze nascholing ‘Mindfulness’ leer je in 1 dag wat mindfulness voor jou en jouw cliënten kan betekenen. We vroegen aan docent Nadia Bertelli wat je kan verwachten van de dag.

Hoe ziet de dag eruit?
We gaan ervaren wat een mindfulness training is. Je zou het kunnen zien als een mini-training in 1 dag. Alle thema’s passeren de revue. Mindfulness is vooral ervaringsgericht; de theorie zal dus vooral afgewisseld worden met aandachtgerichte oefeningen. Zowel zittende als liggende en staande/bewegende oefeningen.

Kan je alvast een tipje van de sluier geven over wat mindfulness voor therapeuten kan betekenen?
Mindfulness betekent bewust vriendelijke aandacht schenken aan het moment. Als therapeut draag je zorg voor anderen en het is belangrijk om dat met aandacht te doen. Ook aandacht voor jezelf en jouw emoties is belangrijk. Begrip en compassie kunnen pijn verlichten, met mindfulness kan je oefenen dit levend houden. Als we wat dieper kijken, kunnen we ondanks de drukte altijd nog begrip en compassie aanbieden. Tijd is kostbaar. De uren en minuten die over zijn, willen we goed benutten. Als we met onze volle aandacht in het hier en nu zijn, blijkt dat er meer tijd over is om dingen te doen die we belangrijk vinden.

Is de nascholing bedoeld om zelf mindfulness te beoefenen of is het bedoeld om mindfulness training aan cliënten te geven?
Deze nascholing is vooral bedoeld om zelf mindfulness te ervaren en oefenen. Daarnaast kan het handig zijn als je cliënten hebt die een training hebben gevolgd of juist baat hebben bij een training mindfulness. Tijdens deze dag leer je wie je mindfulness kunt aanraden en wie juist niet. We bespreken een aantal simpele oefeningen die je kunt meegeven aan cliënten als eerste kennismaking met mindfulness. Daarnaast kan het je helpen om meer rust te ervaren in de dagelijkse praktijk. Deze nascholing is ook een mooie opstap voor de cursus ‘Mindful therapeut’, hierover krijg je meer informatie tijdens de nascholing.

Kan je een voorbeeld geven van een praktijkoefening die behandeld wordt tijdens de nascholing?
De drie-minuten-ademruimte-coping is een oefening die aan bod komt en als zeer waardevol wordt beschouwd. Je leert stil staan bij jezelf, je gedachten, emoties en fysieke gewaarwordingen. We hebben de neiging om iets wat we als onprettig bestempelen weg te duwen en iets als prettig juist vast te houden. Met open en milde aandacht gaan we deze relatie met de ervaring observeren en leren we aan hoe we hier op een andere manier mee om kunnen gaan.

Waarom is het belangrijk dat therapeuten deze nascholing volgen?
Iedereen kan in aandacht leven. Iedereen is tot op zekere hoogte volledig aanwezig. De vraag is hoe je vaker volledig aanwezig kunt zijn. Veel mensen zijn een en al zorg voor de toekomst en spijt over het verleden. Ze zijn verwikkeld in hun projecten en fantasieën. Hun geest is niet verbonden met het lichaam. Als lichaam en geest niet verbonden zijn, leven we niet echt. Voor therapeuten die zich herkennen in ‘loyale, harde werker die graag anderen helpt’, kan deze nascholing belangrijk zijn om te leren stil te staan bij wie je zelf bent. Daarnaast is het een mooie herhaling en verdieping van een van ons meest complexe (en nog niet volledig begrepen) orgaan: de hersenen.

Heb je nog een paar tips om alvast zelf aan de slag te gaan met mindfulness?
Via de App store of Google Play store kun je de gratis app ‘Mindfulness coach’ downloaden. Met deze app kan je zelf mindfulness oefeningen doen. Je kan deze oefeningen ook meegeven aan je cliënt.

Of je kan de Britse documentaire ‘Hoe word ik een zorgeloos mens’ kijken waarin presentator Michael Mosley onderzoekt hoe hij gelukkiger en optimistischer kan leven.

Lijkt het je interessant om deze nascholing bij te wonen? Klik dan op de oranje button voor meer informatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief