Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

“De ideale gezondheidszorg bestaat uit een combinatie van reguliere- en complementaire zorg”

Door Con Amore

7 december 2016

2016075-Annelies-Kietselaer-Con-Amore_DSC3127-5

 RUTA PUYLAERT IN HAAR PRAKTIJK 'ZWANGER UTRECHT'. FOTO ANNELIES KIETSELAER

Acht jaar lang zat voetreflextherapeut Ruta Puylaert in een medische mallemolen om zwanger te worden. Nu geeft ze voetreflextherapie aan vrouwen waarbij zwanger worden niet vanzelfsprekend is. “Ik zie het als mijn missie om vrouwen te helpen de kans op een zwangerschap te vergroten.”

Ruta’s praktijk ‘Zwanger Utrecht’ (en vanaf 2017 ook ‘Kinderwens Utrecht’) is gevestigd in een regulier gezondheidscentrum. “Een bewuste keuze”, zegt Ruta, “de ideale gezondheidszorg bestaat uit een combinatie van reguliere- en complementaire zorg. Mijn deur staat altijd open voor reguliere zorgverleners met een soortgelijke visie. Door mijn open en nuchtere houding, heb ik inmiddels goede contacten binnen de gezondheidszorg en worden mensen makkelijker doorverwezen”.

2016075-Annelies-Kietselaer-Con-Amore_DSC3096-5

 RUTA PUYLAERT IN HAAR PRAKTIJK 'ZWANGER UTRECHT'. FOTO ANNELIES KIETSELAER

Zonder medische kennis is dit vrijwel onmogelijk. “Ik vind het heel belangrijk om te weten wat een bepaalde diagnose van de arts betekent. De term alternatieve zorg gebruik ik niet, dat suggereert dat het de reguliere zorg vervangt. Ik vind juist dat het versterkt en aanvult. Specifiek binnen mijn specialisme is het cruciaal dat ik weet wat de medische oorzaken kunnen zijn van vruchtbaarheidsproblemen. Of welke hormonen iemand voorgeschreven krijgt bij bepaalde vruchtbaarheidsproblemen.”

De keuze voor de specialisatie vruchtbaarheidsproblemen binnen de voetreflextherapie komt niet zomaar uit de lucht vallen. Jarenlang zaten Ruta en haar man in een medische mallenmolen om zwanger te worden. “Dat was emotioneel en lichamelijk erg zwaar. Ik zei wel eens ‘Hoe mooi zou het zijn als ik dit kon verwerken om vervolgens andere stellen te helpen’. Ik heb alle opleidingen en bijscholing rondom dit thema gevolgd. Ik vind het fascinerend hoe lichaam en geest samenwerken en hoe het hormonaal systeem (vaak onbewust) wordt beïnvloed door stress, voeding, medicatie vitaminen tekort.”

2016075-Annelies-Kietselaer-Con-Amore-5

 RUTA PUYLAERT IN HAAR PRAKTIJK 'ZWANGER UTRECHT'. FOTO ANNELIES KIETSELAER

Na de HBO opleiding tot Voetreflextherapeut, volgde Ruta ook nog de opleiding Medische Basiskennis bij Con Amore. “Na het afronden van deze opleiding kan ik mijn cliënten nog beter helpen. Ook het schakelen met artsen gaat beter. Ik verwijs cliënten regelmatig door naar een arts als ik het niet vertrouw of als een cliënt mijn praktijk bezoekt zonder dat er contact is geweest met de arts. Goede medische basiskennis helpt je op een correcte en professionele manier te communiceren met zowel de cliënt als de arts.”

Ruta behandeld regelmatig huisartsen in haar praktijk en merkt dat zij nog terughoudend zijn in het doorverwijzen van patiënten naar complementair werkend therapeuten. “Ze zijn bang dat ze zweverig overkomen op anderen. Het is aan ons om onze kennis te delen via social media en te laten zien dat wij onze expertise gebruiken zonder op de stoel van de arts te gaan zitten.”

Of het uiteindelijk gelukt is om zwanger te worden? “Nee, maar ik heb dat geaccepteerd. Ik heb nu een heel mooi leven. Het heeft ook z’n voordelen om geen kinderen te hebben,” zegt Ruta met een glimlach.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief