Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Even voorstellen: de Iokai Shiatsu Opleiding

8 augustus 2018

Sinds 2017 verzorgt Con Amore de Medische Basiskennis op de Iokai Shiatsu Opleiding in Amsterdam. Wij zijn erg blij met deze samenwerking en stellen jullie daarom graag voor aan de man achter de opleiding: Norbert grote Beverborg.

Allereerst, Iokai Shiatsu, wat is dat?
Iokai Shiatsu is een van oorsprong Japanse manuele therapie waarbij met de handen en vingers druk wordt uitgeoefend op energiebanen (meridianen). Hierdoor gaat de levensenergie weer vrij door het lichaam stromen. Als de levensenergie weer vrij kan circuleren, verbetert onze gezondheid en voelen we ons beter.

Iokai Shiatsu is een nieuwere stroming binnen de Shiatsu en ontwikkeld door Shitzuto Masunaga in de jaren 70. Hij ging terug naar de basisprincipes en de oude teksten van de Chinese geneeskunde. Hij keek meer naar de mens als geheel en hoe je functioneert ten opzichte van je omgeving. Daar is een vorm van Shiatsu uitgekomen die ook wel meridiaanshiatsu wordt genoemd. In Europa, de Verenigde Staten en Australië is deze vorm van shiatsu de meest gebruikte.

Wat maakt de opleiding Iokai Shiatsu uniek?
Kazunori Sasaki geeft les bij ons. Hij was de naaste assistent van de oprichter van Iokai Shiatsu [Shizuto Masunaga red.]. Hij stuurt ook nog steeds de Iokai Shiatsu aan in Europa. Hij is inmiddels in de 70 maar nog ongelooflijk fit. Hij doet wat hij predikt; voor jezelf zorgen, jezelf zien zoals je bent en daar het maximale uithalen. Dit maakt onze opleiding heel erg authentiek. Je krijgt de basis mee. Daarnaast vinden we persoonlijke begeleiding erg belangrijk, alle studenten kennen we bij naam. Maar we brengen ook kennis over door 2500 jaar oude teksten over oosterse geneeskunde te bestuderen.

Hoe ben jij zelf met Shiatsu in aanraking gekomen?
Toen ik nog accountmanager was voor een groot concern, deed ik yoga om mijn stressniveau te verlagen. Degene die de les gaf, had eens een cursus gevolgd bij Kazunori Sasaki, een student van de grondlegger van Iokai Shiatsu. Dat is in mijn achterhoofd blijven zitten. Ik vond mijn werk eigenlijk niet zo leuk en dacht, ik ga de Shiatsu opleiding gewoon volgen. Dat heb ik gedaan. Collega’s zeiden dat ik rustiger was geworden, zonder dat ze wisten dat ik met de opleiding bezig was. In 1999 studeerde ik af. Een jaar later hakte ik de knoop door. Toen ben ik, wat ik nog steeds noem, gestopt met werken.

Wat trekt je aan in Shiatsu?
Vanuit de Shiatsu, en de Oosterse geneeskunde in het algemeen, kijk je naar de mens als geheel. In onze Westerse manier van denken zijn wij geneigd om het lichaam in aparte delen te zien en dan in goed of fout te vertalen. Maar het is een complex integraal geheel van jou als mens zijnde. Met alle facetten die je hebt – je emoties, fysiek, bewegingsapparaat, motivatie en zintuigen. Alles hangt samen. En om dan te zien wie er bij jou voor je op de mat ligt als mens, en uit te zoeken wat er nu precies aan de hand is. Dat vergt ervaring maar ook het doorleefd hebben van dingen. Op een gegeven moment valt het kwartje. Dat is mooi.

2018023-Shiatsu631-4

 NORBERT (RECHTS)

Wat zijn voor jou goede eigenschappen om te hebben als Shiatsu therapeut?
Het allerbelangrijkst is dat mensen lichaamsbewustheid krijgen. We zijn altijd heel erg in ons hoofd bezig. Lichaamsbewustzijn betekent weer contact krijgen met je lichaam en vanuit je centrum werken. Je centrum wordt in Japan ook wel hara genoemd. Hier zit je kracht. Als je vanuit je hara werkt, kan alles om je heen ontspannen. Je bent alert en ervaart kracht maar ook zachtheid. En vanuit daar maak je contact met mensen. Er zit geen ego meer tussen: geen twijfel, moeten of willen.

We leren dit met name in het eerste jaar. Je ziet dan het proces van therapeut worden en oosterse manier van denken al ontstaan. Het moment dat je vanuit je hara gaat bewegen, denken en doen, sta je automatisch al anders in het leven.

Daarnaast is nieuwsgierigheid en motivatie erg belangrijk. Iemand die in het begin heel veel kwaliteiten heeft, goed kan aanraken en nadenkend bezig is met Oosterse geneeskunde, hoeft nog geen goede Shiatsu therapeut te zijn. Shiatsu leer je door te doen, door bezig te zijn in de praktijk. Je moet er lol in hebben met alle twijfels die erbij komen kijken.

Je bent nu directeur, hoe is dat zo gelopen?
Nadat ik klaar was met mijn shiatsustudie kreeg ik de mogelijkheid om als ‘assistent’ aan de opleiding verbonden te blijven. Dat was fantastisch! Ik heb dat uiteindelijk acht of negen jaar lang gedaan en geassisteerd in het tweede, derde en vierde jaar van de opleiding. Ik mocht alle lessen bijwonen en was het model voor de docent die lesgaf. Het heeft mij heel veel inzicht gegeven. Uiteindelijk ben ik na die periode les gaan geven om mijn kennis weer over te brengen op anderen. Eerst in het eerste jaar en daarna ook in het tweede jaar van onze opleiding.

Vijf jaar geleden heb ik ook de leiding overgenomen van Eloise Sewell (een van de oprichters van de opleiding in Nederland). In het runnen van de school kan ik zowel mijn bedrijfsmatige ervaring als mijn passie voor Iokai Shiatsu tot uitdrukking brengen. Wat voor mij belangrijk is, is dat we zowel met het docententeam als met de studenten iets neerzetten wat meer waarde heeft dan alleen maar een vak leren.  De opleiding staat voor iets. Iets waarin mensen (docenten en studenten) met liefde voor hun vak en voor zichzelf iets doen waar ze blij van worden en waarin ze ook uitgedaagd worden. In mijn overtuiging bied je dan iemand de kans om expressie te geven aan wie je bent.

Hoe is de samenwerking met Con Amore tot stand gekomen?
We hadden eerst zelf medische basiskennis maar dat voldeed niet helemaal aan de behoefte van de studenten. De opzet (verspreid over twee jaar en vier tentamens) was niet ideaal. Op een gegeven moment hebben we de knoop door gehakt om het uit te besteden. Wat ik met name heel prettig vind, is dat jullie opzet minder belastend is voor onze studenten. Ze kunnen een groot deel online voorbereiden en iedereen haalt het. Daarnaast is Han Goutier een hele fijne docent, hij brengt het op een ongelooflijke leuke manier waardoor studenten het minder erg vinden.

Verder zie ik in Sylvester Jansen [directeur Con Amore red.] eenzelfde soort bezieling als bij mijzelf. Hij is een open persoon. Ik hou ervan om op basis van vertrouwen te werken.

Hoe zie jij de toekomst?
We moeten de plek innemen die bij ons past. Dat als iemand zegt Shiatsu, ze Iokai Shiatsu zeggen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief