Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

"Hoe jij jezelf als therapeut ziet, werkt door in de cliënt"

22 maart 2016

foto-15-low-res-5

 CON AMORE DOCENT SUSANNE PISTOOR. FOTO NICKY SCHUURMAN

Con Amore docent Susanne Pistoor is op een missie. Tijdens haar lessen Psychosociale Basiskennis (PSBK) nodigt zij de studenten ook uit tot eenheidsbesef. Want, zo zegt zij: “Hoe jij jezelf als therapeut ziet, werkt door in de cliënt. Wanneer er in de gedachten van de therapeut eenheid is, heeft dat een helend effect op de cliënt. Alles is met elkaar verbonden.” Susanne Pistoor is een lichtwerker met o.a. een master in neuropsychologie. Hoe combineert zij haar psychosociale kennis met haar affiniteit voor het spirituele?

Wie is de docent Susanne Pistoor?
“Ik heb gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam waar ik mijn master Klinische Neuropsychologie heb behaald. Daarnaast ben ik een internationaal gecertificeerd NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)-trainer. Maar ik werk ook graag vanuit een spirituele invalshoek. Je kunt kiezen voor liefde of voor angst. Ik benader het leven vanuit de vraag; wat zou liefde doen? Net als Con Amore eigenlijk, in dat aspect past het opleidingsinstituut goed bij mij. Daarnaast is NLP de perfecte uitvoering van psychologie, je wordt in je kracht gezet. Je staat open voor het mogelijke.”

Wat bedoel je met de uitdrukking: ‘Eenheid in plaats van afscheiding is de basis in al het helen?’
“Stel je voor dat iemand een gebroken been heeft. Een deel van het bot is dan afgescheiden van de rest en doet pijn en geeft ongemak. Maar ondanks dat het afgescheiden is, maakt het nog steeds deel uit van het bot. Om te genezen wordt het been zo behandeld dat het afgescheiden deel weer onderdeel wordt van het bot. Het bot is weer één geheel,” legt Susanne uit.

“Zo gaat dat ook met delen van onszelf en in relaties. Soms gebeurt er iets dat verdriet of pijn geeft. Die emotie willen we vaak niet, er ontstaat verzet en er dreigt een afscheiding te ontstaan. Maar verdriet en pijn is ook onderdeel van het geheel en juist het omarmen ervan, het weer toelaten tot het geheel, geeft heling. Alles wat we uitsluiten geeft frictie. Het insluiten van anderen en alle delen in onszelf en de cliënt, geeft rust, ruimte en heling. Wat we van binnen geloven, communiceren we onbewust altijd naar de ander. Als er heelheid en eenheid in mij is, geef ik dat onbewust mee aan de cliënt.”

Heb jij ook jouw donkere kanten aanvaard?
“De middelbare school was een turbulente tijd. Ik was mezelf kwijt was, ging veel feesten en had oppervlakkige relaties. Het was een donkere en angstige periode. Als je geen uitweg meer kan vinden, is er gelukkig altijd een weg naar binnen. Via NLP en spiritualiteit belandde ik in de wereld van de persoonlijke ontwikkeling. Ik begon te transformeren. Die donkere tijd heeft me echt aan het denken gezet. Ik kan als persoon zelf een bron van inspiratie zijn. Het aanvaarden van mijn donkere kant is een proces dat altijd door gaat. Maar dat geldt ook voor mijn lichte, stralende kanten. Soms is het spannender sterk te zijn en te stralen dan klein te zijn en angstig.

De afgelopen 15 jaar heb ik hieraan gewerkt, zowel zelf als met cliënten. Dit heeft me veel inzicht gegeven en heeft uiteindelijk geresulteerd in mijn online cursus The Love Immersion. In al die jaren dat ik met mensen werk heb ik een ding ontdekt: uiteindelijk gaat het allemaal om zelfliefde. Dat is werkelijk de basis voor een gelukkig leven. Voor zowel cliënt als therapeut. Met de cursus The Love Immersion leer je terug te keren naar radicale zelfliefde. Dat is immers onze natuur. Het is radicaal omdat het behoorlijk uitdagend kan zijn om werkelijk van jezelf te houden, ook als dingen niet zo goed gaan en je kritiek op jezelf hebt. Het is ultiem verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk, leven en energie.”

Wat kunnen therapeuten leren van eenheid bieden in een therapeutische relatie?
“Als je er vanuit gaat dat alles met elkaar verbonden is, betekent dit bijvoorbeeld ook dat de reguliere medische zorg verbonden is met de complementaire zorg. Die twee zijn een prachtige aanvulling op elkaar en onderdeel van hetzelfde: mensen de weg wijzen naar heling en geluk in het leven. In het belang van de patiënt is het is belangrijk voor therapeuten om die samenwerking aan te gaan. Sta in je kracht en generaliseer niet te veel. Ik zie dat therapeuten nog te veel in het verleden denken. Zij denken dat die twee werelden gescheiden zijn. Wanneer je openstaat voor alle mogelijkheden wordt het echt gunstig voor alle partijen,” legt Susanne uit. “Therapeuten die het contact al opzoeken zijn vaak blij verrast over de reactie die ze krijgen van bijvoorbeeld een huisarts. Er ontstaat samenwerking, gelijkheid en meer begrip voor elkaar. Zo kun je van elkaars sterke kanten gebruik maken en groeit het vertrouwen in elkaar”.

Meer weten?
Naast docent bij Con Amore is Susanne Pistoor ook coach. Ze biedt alleen nog online coaching trajecten aan. Het is een manier om haar brede kennis, aanstekelijke enthousiasme en vooral positieve en liefdevolle kijk op het leven samen te laten komen via één kanaal. Op die manier kan zij veel mogelijk mensen raken en begeleiden. Ben je geïnteresseerd in een challenge of online coaching traject ga naar haar website www.susannepistoor.com

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief