Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Nascholing: Hartstilstand

Door Con Amore

22 juni 2018

iStock-692589702-4

 

Dagelijks sterven er in Nederland ongeveer 100 mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Een deel van hen krijgt een hartstilstand. Jaarlijks worden er buiten het ziekenhuis zo’n 8.000 mensen gereanimeerd. Ongeveer een kwart van hen overleeft. De kans om te overleven stijgt wanneer er binnen zes minuten een AED ingezet kan worden.

Halverwege de jaren negentig was de kans van slagen nog geen 10%. Die enorme stijging komt voor een groot deel doordat er steeds meer burgerhulpverleners zijn: mensen zoals jij en ik die ter plekke goede hulp kunnen verlenen. Ook het gebruik van de AED heeft de overlevingskansen doen toenemen. Want zodra het hart ophoudt met pompen, krijgen de hersenen geen voeding en zuurstof meer, wat binnen 4-5 minuten leidt tot onomkeerbare schade aan het brein.

Weet jij hoe je moet handelen wanneer dat nodig is? Weet jij wat er aan de hand is in het lichaam bij een hartstilstand? En waarom de AED ook wel eens zegt dat er geen schok gegeven hoeft te worden, maar dat je vooral moet doorgaan met reanimeren? Welke oorzaken zijn er eigenlijk van een hartstilstand? Op deze en andere vragen geven wij een antwoord tijdens deze MBK nascholingsdag over hartstilstand.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • opfrissen bouw en werking van het hart en bloedsomloop
  • wat gebeurt er bij een hartstilstand
  • oorzaken van hartstilstand:
  1. cardiaal: angina pectoris en myocardinfarct, decompensatie cordis, erfelijke hartritmestoornissen, klepgebreken, myocarditis,
  2. andere orgaansystemen: longembolie, epilepsie
  3. ongevallen: verdrinking, elektrische shock, vergiftiging / overdosis


Klik op de oranje button voor meer informatie over de nascholing ‘Hartstilstand’. Indien je vragen hebt neem dan gerust telefonisch contact met ons op via (085 401 9368) of stuur een mail naar info@conamore.com

button-nascholing-holistisch-mensbeeld-goed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief