Samen op weg naar een integrale gezondheidszorg

Nascholing: Palliatieve zorg

Door Con Amore

10 augustus 2018

iStock-835733158-4

 

Palliatieve zorg is de zorg die gericht is op palliatie, op verlichting van pijn en onnodig lijden. Volgens de WHO is palliatieve zorg een intensieve complexe zorg die zowel lichamelijke als psychosociale en spirituele aspecten omvat. We gaan al deze aspecten tijdens deze nascholingsdag belichten. We gaan dieper in op het pallet van palliatieve zorg bij patiënten met COPD, hartfalen, Alzheimer en maligniteiten.

We bespreken tijdens deze dag de verschillende ziektebeelden (volgens PLATO normen) die intensieve complexe palliatieve zorg behoeven: maligniteiten, ziekte van Alzheimer, hartfalen en COPD. Aan de hand van casuïstiek (uit het leven gegrepen) komen deze ziektebeelden met begeleidende symptomen zoals pijn, misselijkheid, decubitus, verwardheid en kortademigheid aan bod.

Daarnaast zullen de uiteenlopende behandelopties nader belicht worden. We bespreken het pallet van palliatieve zorg: hoe ziet deze complexe zorg eruit? Wat gebeurt er tijdens het sterven? Wat is de geïntegreerde benadering van het stervensproces? En wat kun je bieden bij rouwverwerking? Wat is het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie?

Voorafgaande aan de les maak je studievragen ter voorbereiding op de nascholingsdag. Deze voorbereiding is noodzakelijk om deel te nemen aan deze interactieve lesdag.

Doelstellingen en aandachtspunten

  • Begripkennis van de termen: palliatie en curatie.
  • Inzicht in geïntegreerde geneeskunde bij palliatieve zorg (integratie tussen fysieke, psychosociale en spirituele factoren)
  • Inzicht in de ziektebeelden: Hartfalen, COPD, Alzheimer en verschillende maligniteiten
  • Inzicht in verschillende behandelopties bij refractaire symptomen zoals pijn, misselijkheid, decubitus (wondbehandeling) en benauwdheid.
  • Inzicht in stervensproces en rouw volgens Kubler Ross.
  • Medisch ethische vraagstukken zoals euthenasie en voltooid leven


Klik op de oranje button voor meer informatie over de nascholing ‘Palliatieve zorg in de laatste levensfase’. Indien je vragen hebt neem dan gerust telefonisch contact met ons op via (085 401 9368) of stuur een mail naar info@conamore.com

button-nascholing-holistisch-mensbeeld-goed

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief